probajte

POBOLJŠAVA PAMĆENJE, UBLAŽAVA STRES, JAČA IMUNITET: Plavi čaj je obavezan napitak!

Sama boja kao antistres terapija.

Fitnes & Nutricija
Autor:
POBOLJŠAVA PAMĆENJE, UBLAŽAVA STRES, JAČA IMUNITET: Plavi čaj je obavezan napitak!
Foto: Shuterstock

Plavi ili cvetni čaj "Butterfly pea" poznat je pre svega po svojoj jarkoj nijansi. Boja zaista deluje magično, ali ovo ne umanjuje vredna svojstva ovog napitka. Biljni čaj bez kofeina dobija se od cvetnih latica ili čak od cele biljke koja se naziva i „krila goluba“.

Ovaj cvet je posebno popularan u azijskim zemljama, uključujući Tajland, Indiju, Maleziju, Vijetnam i Burmu. Pupoljci se beru rano ujutro, zatim se osuše tako da ostane malo vlage. Nakon kuvanja, cvetovi menjaju boju vode: od plavkaste do svetloplave. Ako čaju dodate druge sastojke poput začina, limunovog soka ili limunske trave, boja će postati ružičasta ili čak ljubičasta. Ovaj napitak je podjednako dobrog ukusa i hladan i vruć. U ajurvedskoj medicini sam cvet je ocenjen kao umirujuća biljka koja poboljšava pamćenje i ublažava stres.

Zašto je ovaj čaj koristan?

Već jedan pogled na promenu boje dovoljan je da se opustite i prilagodite mirnom raspoloženju. Sedativni efekti ovog pića čine ga idealnim napitkom pre spavanja.

Plavi čaj može da ublaži upalu pluća. Nakon visokokaloričnog obroka začinjene hrane, ovo piće savršeno će uspostaviti ravnotežu. U zauzetim danima čaj će pomoći u jačanju imunološkog sistema. Napitak tako lepe boje ne doprinosi gubitku kilograma, ali ipak smanjuje potrebu za hranom prouzrokovanu stresnom situacijom, jer je za opuštanje dovoljno popiti šolju čaja. Ovaj neobični čaj promoviše efikasnu detoksikaciju, što znači da pomaže u borbi za mladost.

Štaviše, na Tajlandu se veruje da piće poboljšava vid, a takođe ima blagotvorno dejstvo na stanje kože i kose. Čaj ima specifičnu aromu sa primesama kukuruza i zelenog graška, odlično se slaže sa lavandom, ružom, medom, limunom, majčinom dušicom i nanom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs