otkrivamo

Glavobolja, glad i promene raspoloženja tokom ciklusa: Kada pijete alkohol u onim danima, evo šta vam se dešava u telu!

Promenite loše navike i učepšajte sebi dane

Medicina
14:46h Autor:
Glavobolja, glad i promene raspoloženja tokom ciklusa: Kada pijete alkohol u onim danima, evo šta vam se dešava u telu!
Foto: Profimedia

Ako si jedna od onih koje pate od promena raspoloženja, mučnine ili menstrualne boli tokom mesečnice nije preporučljivo da se pije alkohol.

Alkohol negativno djeluje na sazrijevanje jajne stanice, proizvodnju estrogena i testosterona, ali i na aktivnost serotonina hormona sreće.

"Konzumacija alkohola može dovesti do povećane gustoće menstrualne krvi i samim time do otežanog curenja", kaže medicinski specijalista ginekologije i opstetricije Gordan Crvenković.

Iako su nam bake govorile da je protiv menstrualnih grčeva najbolje da se borimo jednom čašicom orahovače, moramo da kažemo, da uprkos tome što cenimo mnoge bakine savete, da se ginekolozi ne bi s ovim složili. Naime, oni upozoravaju da ako patiš od promena raspoloženja, mučnine ili menstrualne boli nije dobro popiti ni kapljicu alkohola.

Ravan stomak do novogodišnje noći: 6 zlatnih pravila da zablistate u svojoj omiljenoj haljini!

foto: Profimedia

Evo zbog čega što ne bi trebalo da se pije alkohol tokom menstruacije

Čaša vina uz dobar obrok deo je kulture u mnogim zemljama, ali ako primenjuješ istu stvar tokom ciklusa učinićeš lošu stvar za sebe. Za vreme menstruacije alkohol može pojačati upravo one simptome koje smatramo posebno neugodnima jer alkohol negativno deluje na sazrevanje jajne ćelije, utiče na proizvodnju estrogena i testosterona, ali i na aktivnost serotonina, "hormona sreće".

Glavobolja, glad i promene raspoloženja su izraženiji

Konzumiranje alkohola ne može u startu poremetiti tvoj menstrualni ciklus, učiniti ga nepredvidivim što znači da možda nećeš dobiti baš menstruaciju na dan kad si očekivala, nego koji dan pre ili kasnije. Takođe, konzumacija vina može loše uticati i na PMS. Simptomi koji se tada javljaju su glavobolja, žudnja za hranom i promene raspoloženja, ali i povećana osetljivost grudi. Takođe, prekomerna konzumacija alkohola uništava količine magnezija u tvom telu što je loše za tebe i tvoj organizam.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs