uzmite stvar u svoje ruke!

Ravan stomak do novogodišnje noći: 6 zlatnih pravila da zablistate u svojoj omiljenoj haljini!

Ima još vremena da liniju doterate do najluđe noći

Fitnes & Nutricija
16:16h Autor:
Ravan stomak do novogodišnje noći: 6 zlatnih pravila da zablistate u svojoj omiljenoj haljini!
Foto: Shutterstock

Ravan stomak je must have kada je u pitanju blještava novogodišnja noć, u kojoj svaka dama želi da se istakne toaletom, ali i pokaže savršeno oblikovano telo. Uz ovih 6 saveta istopićete naslage sa stomaka, ili bar redukovati sadržaj istih.

1. Naučite da se opustite

U naslagama masnoće u trbušnoj šupljini postoji četiri puta više receptora za kortizol (hormon stresa) u poređenju sa masnoćom koja se nalazi tik ispod kože, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Psychosomatic Medicine.

Drugim rečima, ako ste stalno pod stresom, masnoća na trbuhu se taloži brže nego na drugim delovima tela. Osim toga, stres utiče na vas i na druge negativne načine, stoga je važno da naučite da se opustite - meditirajte, vežbajte, družite se s ljudima koji vas zasmejavaju.

2. Pazite šta jedete

50/30/20 je postotak koji bi u prehrani trebali zauzimati ugljeni hidrati, proteini i masti da bi izgledali najbolje i držali masne naslage na stomaku podalje od sebe, kaže Dajana Lipson Burdž, dijetetičarka iz Kalifornije.

Na primer, ako u telo na dan unesete ukupno 1800 kalorija - 900 bi se moralo odnositi na zdrave ugljene hidrate (povrće, voće, pasulj, celovite žitarice), 540 na proteine (npr. orasi, nemasno meso) i 360 na masti (maslinovo ulje, sojino ulje, losos, orasi...).

3. Izgradite mišiće

Studija provedena na više od 10.000 ljudi, obavljena u časopisu Obesity, otkrila je da su pojedinci koji su tokom 12 godina svaki dan vežbali po 25 minuta, u konačno imali manje centimetara u struku od onih koji su istu količinu vremena provodili vežbajući aerobne vežbe.

Za dame koje ne nose haljine tokom zime: 4 načina da izgledate elegantno i moderno! (FOTO)

foto: Profimedia

4. Usredsredite se na vlakna

Vlakna pomažu da se duže osećamo sitima, jer se sporije vare. Osim toga, pospešuju metabolizam, a što metabolizam brže radi, sporije se debljamo - zato pazite da ih redovno unosite u organizam.

5. Spavajte dovoljno

Šest do sedam sati spavanja tokom noći može pomoći u sprečavanju gomilanja sala na stomaku, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Sleep. Ljudi koji su spavali pet i manje sati ili osam i više sati imali su veće količine trbušne masti, a bili su i pod većim rizikom od pojave dijabetesa tipa 2.

Istraživači pretpostavljaju da ekstremni obrasci spavanja (previše ili premalo) menjaju osećaj za glad i neke hormone te mogu poremetiti dnevnu ravnotežu kalorija - navodeći vas da jedete previše i manje vežbate.

Vežba zvana vakuum za stomak: Stešite struk za dve nedelje! (VIDEO)

foto: Shutterstock

6. Prestanite da jedete ranije

Ne čekajte da se tokom obroka počnete osećati napunjeni kao 'punjena paprika', već prestanite jesti kada više ne osjećate glad, a i dalje bi rado jeli. Na taj način ćete unositi manje kalorija, bit ćete siti, a i probava će vam bolje raditi jer neće biti pretrpana hranom.

Neka vam ne bude neugodno ostaviti nešto na tanjiru i ne razmišljajte na način "poješću jer je šteta baciti" pošto je uvek bolje višak baciti u smeće nego "u sebe".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs