isprobano

Šta će vam se desiti ako prestanete da jedete meso: Odmah ćete primetiti OVE promene u vašem telu

Prestanak konzumacije mesa ima svojih prednosti i mana

Fitnes & Nutricija
14:18h Autor:
Šta će vam se desiti ako prestanete da jedete meso: Odmah ćete primetiti OVE promene u vašem telu
Foto: Shutterstock

Ukoliko razmišljate o prestanku korišćenja mesa u svakodnevnoj ishrani pogledajte na kakve će promene naići vaš organizam.

1. Smanjićete upalu u telu

Meso i hrana obrađivna na visokim temperaturama može uzrokovati porast upala u telu nekoliko sati nakon konzumacije. Kao odgovor na životinjske masti, naše arterije se paralizuju i njihova sposobnost širenja je prepolovljena, a naša pluća, takođe, postaju upaljena.

Ova upala je imunološki odgovor na uočenu pretnju. Dugoročni učinci kontinuirane upale mogu dovesti do bolesti srca, dijabetesa, autoimune bolesti pa čak i raka.

Prehrana na biljnoj bazi je protivpalna na prirodan način, jer u izobilju sadrži biljna vlakna i antioksidanse, a znatno manje stvari koje aktiviraju upalu kao što su zasićene masnoće i endotoksini – toksini koji se oslobađaju iz bakterija i obično se nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla.

Od 13. godine je bila vegan i dobila retku bolest: Onda je presekla i desio se preokret! (FOTO)

foto: Shutterstock

4. Možete izgubiti nekoliko kilograma

Stopa pretilosti općenito je izuzetno visoka, ali utvrđeno je da je znatno niža u vegetarijanaca/vegana. Prema studiji u časopisu „Journal of Academy of Nutrition and Dietetics“, unos kalorija u mesojeda i vegetarijanaca je bila slična, ali mesojedi su imali puno višu stopu pretilosti.

Mesojedi su, također, imali najniži unos biljnih bjelančevina, beta karotena, vlakana, magnezija i najviši unos masnih kiselina povezanih sa bolestima srca.

Vegetarijanska prehrana, siromašna masnoćama i bogata svježim povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama može dovesti do zdravog mršavljenja.

5. Možete da izbegnete toksične sastojke u hrani

Životinjski proizvodi prepuni su toksičnih sastojaka kao što su hormoni, herbicidi, pesticidi i antibiotici, a sve to može uzrokovati zdravstvene probleme. Visok postotak mesa kokoši, krava, riba i svinja zaklanih svake godine u SAD-u je kontaminiran s E. coli, Listeriom, Campylobacter i drugim opasnim bakterijama.

Konzumiranje kontaminiranog mesa može izazvati trovanje, sa simptomima u rasponu od grčeva u trbuhu do otkazivanja organa, pa čak i smrti. CDC procenjuje da se svake godine 1 od 6 Amerikanaca (ili 48 miliona ljudi) razboli, 128.000 biva hospitalizovano, a 3.000 ih umire od bolesti koje se prenose hranom.

Uklanjanje mesa iz vaše prehrane može vam pomoći i spasiti vas od opasnih virusa, bakterija i parazita koji se prenose hranom pod uslovom da konzumirate sveže, organske proizvode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs