Zdrava ishrana

Ishrana koja topi masti sa jetre: Jedite ovako 7 dana u nedelji i rešićete zdravstveni problem! (JELOVNIK)

Zbog ovog zdravstvenog problema moraju da se menjaju i navike - unos više celih žitarica i posnog mesa, a od jajeta samo belance

Nutricija 12.06.2020. - 15:49h Autor: Stil / novosti.rs
Foto: Shutterstock

Ukoliko je utvrđeno da imate masnu jetru, uz terapiju koju je propisao lekar moraćete da promenite i navike u ishrani. Jedan od uzroka masne jetre je i gojaznost, tako da pravilan izbor namirnica ima veoma važnu ulogu, jer omogućava da se telesna masa reguliše i održava. Zato će dijeta za masnu jetru pomoći da se ovaj zdravstveni problem brzo reši ili bar drži pod kontrolom.

 

Kada je o žitaricama reč, režim ishrane za masnu jetru podrazumeva da bi trebalo da se da prednost svim proizvodima od integralnog brašna i celog zrna, a da se sasvim izbace pite, bureci i druga masna peciva.

 

Preporučuje se konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda sa smanjenim procentom masti, a od mesa bi trebalo birati pileće i ćureće, kao i ribu. Belance jajeta može da se jede svakodnevno, dok se žumance ne preporučuje.
 

Kada je reč o povrću, savetuje se ograničen unos krompira i drugog skrobnog povrća na jednom nedeljno, dok sve ostalo može da se jede po želji. Na meniju mogu da se nađu sveže voće, sokovi od sveže isceđenog voća, kompoti, a samo jednom nedeljno šaka jezgrastog voća.

 

Slatkiše bi trebalo u potpunosti eliminisati. Od napitaka se preporučuju blagi biljni čajevi i voda. Alkohol je izričito zabranjen.


Ponedeljak
 

Doručak: dva obarena jaja, kriška hleba i paradajz

Užina: jabuka

Ručak: 170 g grilovane piletine ili ćuretine i salata od kupusa

Večera: šolja jogurta i parče hleba sa domaćom paštetom od ribe

Utorak
 

Doručak: šolja ovsenih pahuljica sa šakom suvog grožđa, preliveno sa 2 dl jogurta

Užina: jagode

Ručak: grilovana riba i salata od krastavaca

Večera: integralni rezanci sa tunjevinom u komadima

Sreda

Doručak: parče mladog nemasnog sira, obareno jaje i paradajz

Užina: banana

Ručak: 150 grama graška i šopska salata

Večera: obareni brokoli i izdinstana piletina, začini po ukusu

Četvrtak
 

Doručak: jaje, jedan integralni prepečeni tost i kiselo mleko

Užina: pomorandža

Ručak: grilovana riba sa salatom od kupusa

Večera: integralni rezanci sa nemasnim mladim sirom

Petak
 

Doručak: kiselo mleko sa parčetom hleba sa domaćom ribljom paštetom

Užina: jagode

Ručak: 200 grama obarenog krompira, parče piletine i salata od cvekle

Večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...