Telo je jednostavno takvo

OVIH 5 NEPRIJATNIH PROMENA ČEKAJU SVAKU ŽENU: Čim zakoračite u pedesetu!

Ne mogu da se izbegnu, ali pravilnim navikama mogu da se ublaže

Lepi & Zdravi
09:37h Autor:
OVIH 5 NEPRIJATNIH PROMENA ČEKAJU SVAKU ŽENU: Čim zakoračite u pedesetu!
Foto: Shutterstock

Svi se menjamo s godinama. I nisu sve promene koje dolaze prijatne.

Broj 50 je diskutabilan kada se radi o godinama. Neko sa 40 godina oseća ove promene vezane za starenje, dok se neko sa 60 oseća odlično i izgleda 15 godina mlađe. Ipak, ovo je pre izuzetak od pravila.

Ovih 5 ne tako lepih promena teško ćemo izbeći kad zađemo u pedesete.

1. Promene u funkciji mozga

Zajedno sa našim telom stari i naš mozak i to ne može a da se ne primeti. Promene vezane za starenje koje se javljaju kod nekih funkcija mozga, mnogi počinju da primećuju nakon 50. godine. Ali ako je vaš posao kreativan i vodite zdrav način života, veća je verovatnoća da ćete ostati "bistre" glave u starosti.

Naučnici kažu da mediteranska ishrana može da zaustavi promene u funkciji mozga povezane sa godinama. Ova dijeta je bogata voćem, povrćem i zdravim mastima, što pogoduje zdravlju mozga.

2. Oštećenje sluha

Oko 40% ljudi starijih od 50 godina ima različite probleme sa sluhom. Ove zdravstvene probleme mogu izazvati geni, visok krvni pritisak, metabolički sindrom... Proverite sluh kod specijaliste.

Uvo, Oftalmolog, Uši
foto: Shutterstock

3. Krhke kosti

Ako je vaša ishrana siromašna kalcijumom i vitaminom D, onda vaše kosti mogu izgubiti snagu i pre 50. godine. Stručnjaci kažu da žene sa lošim navikama već sa 35 godina mogu imati problema sa mineralnom gustinom kostiju.

Posle 50. godine kosti su krhkije kod žena nego kod muškaraca. I sve zato što ovako funkcioniše žensko telo. Menopauza, talasi vrućine, smanjena proizvodnja estrogena... Sve to utiče i na zdravlje kostiju.

Osim namirnica bogatih kalcijumom i vitaminima, potrebna je i fizička aktivnost.

4. Mlitaviji mišići

Ako mišići nemaju dobar tonus, to će odati vaše godine svakom ko vas vidi. Ovo je posebno primetno na rukama. Da biste poboljšali tonus mišića, potrebno je da radite 2-3 treninga snage nedeljno. Da biste započeli, možete da uradite jednostavan set vežbi sa trakama za fitnes i laganim bučicama.

Pored vežbanja, pobrinite se da u svakom obroku imate najmanje 20-25 grama kvalitetnih proteina. Jaja, morski plodovi, nemasna govedina, teletina, živina - ovo su namirnice koje treba da budu u vašem frižideru.

5. Beživotna koža

Sa godinama, koža počinje da gubi važan protein - kolagen. Kao rezultat, pojavljuju se bore, gubi se tonus kože. Što brže ide ovaj proces, izgledate starije. Ishrana bogata vitaminom C i hrana bogata kolagenom pomoći će vam da održavate kožu u dobrom stanju. Takođe, ne zaboravite na adekvatan režim hidratacije.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs