Zbog svog sastava, rastavić je jedna od najstarijih biljaka koje se koriste u narodnoj medicini.
Najveće prednosti ove biljke, koju još zovu i konjski rep, jesu njen sastav – bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom, pa pomaže zdravlju kostiju i zuba. Rastavić sadrži i flavonoide (antioksidanse) i moćno jedinjenje – saponin.
Rastavić i čaj od rastavića preporučuju se ljudima koji boluju od reume, artritisa, osteoporoze, jer može poboljšati elastičnost zglobova i uganuće, a može i pomoći kod problema sa tetivama i ligamentima.
Pored zdravstvene svrhe, rastavić se može koristiti i u službi lepote jer podstiče rast kose i noktiju, a utiče i na pojavu celulita, jer podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu.
Recept za čaj od rastavića
Supenu kašiku rastavića preliti sa 200 ml ključale vode i kuvati 5 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga poklopiti čaj da odstoji oko 15 minuta, nakon čega je potrebno procediti ga.
Čaj se pije pre jela, na prazan stomak. Iako je izuzetno zdrav, ovaj čaj nije preporučljiv za osobe koje imaju kamen u bubregu.