saznajte više

SPREČITE PRERANO STARENJE KOŽE: Ovih 5 antioksidanata bi sve žene posle 30 trebalo da koriste!

Za slučaj da još uvek nismo savladali ovu beauty lekciju, antioksidansi su, dakle, prirodni vitamini i minerali (poput vitamina A, C, E i zelenog čaja) koji štite kožu od slobodnih radikala.

Nega
Autor:
SPREČITE PRERANO STARENJE KOŽE: Ovih 5 antioksidanata bi sve žene posle 30 trebalo da koriste!
Foto: Profimedia

Znamo, "slobodni radikali" zvuče kao jako loš naziv nekog rok benda 70-ih, ali zapravo je reč o molekulima koji se nalaze svuda oko nas, a koji ozbiljno narušavaju izgled i zdravlje naše kože. Tako,slobodni radikali potiču od zagađenog vazduha, raznih hemikalija, pa čak i dima cigareta, a kao takvi zaista su sposobni da isisaju sav život iz kože, poput dementora. Ali, tu onda nastupaju antioksidansi koji se protiv njih bore i na taj način sprečavaju oštećenje kože. Zvuči kao neka bajka, ali to je bajka sa srećnim krajem!

Još jedan razlog zbog kog su nam antioksidanti potrebni jeste svima važna tema, a to je (prevremeno) starenje kože. I, ovde važi pravilo "više je više" jer, dakle, što više antioksidanasa koža dobije - to je bolje. Jer, kao što je našem organizmu potrebna adekvatna količina hranljivih materija, takav je slučaj i sa kožom.

Da zaključimo: antioksidanti pomažu u borbi protiv oštećenja koja izazivaju prevremeno starenje kože, umiruju kožu, neguju je i revitalizuju. Uz njih vaša koža ne samo da će biti zdrava, već će i izgledati božanstveno, sveže i blistavo. A, ako to nije sve što želimo od svog tena, stvarno ne znamo šta jeste!

Na red dolazi i pitanje koji antioksidanti su najbolji. Iako ih ima na desetine koji su se pokazali kao fantastični za negu kože, postoji nekoliko njih koji se naročito ističu.

Vitamin E

Vitamin E poznat je i kao tokoferol ili tokotrienoli i jedan je od najpoznatijih antioksidanata. Vitamin E je rastvorljiv u mastima i postoji u prirodnim i sintetičkim oblicima - oba oblika su dobra, ali blaga prednost se ipak daje prirodnim jer snažniji i imaju dugotrajniji efekat.

Ovaj antioksidans deluje na više načina u cilju zaštite i odbrane kože od spoljašnjih elemenata koji mogu negativno da utiču na nju. Baš zato se vitamin E gotovo uvek nalazi u kremama za sunčanje kako bi smanjio stres uzrokovan izlaganju štetnom UV zračenju.

Vitamin E je savršeni par sa vitaminom C, pa su tako serumi i anti-age kreme sa ova dva vitamina dvostruko korisni za kožu.

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina, tetraheksildecil askorbat...) moćan je antioksidans najpoznatiji po svom efektu na regulisanje finih linija, bora, umornog tena i neujednačenog tona kože. Jednom rečju, vitamin C je najvažniji antioksidans kada govorimo o očuvanju mladolikog izgleda kože.

Kada se primenjuje lokalno, vitamin C čuva elastičnost kože tako da ona izgleda čvršće i glatkije. S obzirom na to da ujednačava ten, vitamin C takođe čini kožu vidljivo blistavijom i mlađom. Ovaj antioksidans umiruje kožu i doprinosi hidrataciji, a u vašim proizvodima za negu bi trebalo da se nađe u koncentracijama od 0,5% do 20%.

Resveratrol

Resveratrol je moćan polifenolni antioksidans koji se nalazi u crvenom grožđu, crvenom vinu, orasima i voću kao što su borovnice i brusnice. Nov je u ovoj temi, ali već dokazano dobro utiče na izgled kože.

Kada se primenjuje lokalno, odličan je u zaštiti barijere kože, čini ten svetlijim, blistavijim, svežijim i odmornijim; umiruje kožu te smanjuje crvenilo.

Retinol

Retinol (tehnički izraz za vitamin A) ima dugogodišnju reputaciju jednog od najneobičnijih sastojaka za kožu, ali i najefikasnijih za skoro svaki problem sa kožom koji se može zamisliti.

Ovaj antioksidans poboljšava otpornost kože, što doprinosi njenom opštem stanju - koža je zdrava, zategnuta, mladolika, sa vidljivo manjim finim linijama i borama, ten je ujednačen, pore sužene, te sve površinske "nesavršenosti" umanjene.

Zeleni čaj

Zelenom čaju nije mesto samo u vašoj šolji - već i u proizvodima za negu. Kada se primenjuje lokalno, zeleni čaj je ozbiljan saveznik u borbi protiv starenja kože zahvaljujući epigalokatehin-3 galatu koji pomaže u odbrani kože od negativnih spoljašnjih faktora. Zeleni čaj takođe ima izrazito umirujuće dejstvo, što ga čini odličnim sastojkom za vidljivo umirivanje crvenila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs