obavezno pročitajte

ŠKODI VEZAMA, SABOTIRA KARIJERU, REMETI ISHRANU: Zbog čega je BESKOMPROMISNO RAZMIŠLJANJE opasno?

Koliko puta ste se našli u situaciji da vam se čini da nema ničeg između "sve ili ništa"? Ponekad zaista jeste tako ali to je pre izuzetak nego pravilo i uglavnom je moguće (i poželjno) pronaći onu zlatnu sredinu o kojoj se često govori. Da se ne lažemo, nije lako živeti u ekstremnim uslovima, bilo da su oni fizičke ili, češće, emotivne prirode.

Zanimljivosti
Autor:
ŠKODI VEZAMA, SABOTIRA KARIJERU, REMETI ISHRANU: Zbog čega je BESKOMPROMISNO RAZMIŠLJANJE opasno?
Foto: Shutterstock

Jasno je da se svako od nas nađe u fazi kada razmišlja polarizovano, na kraju krajeva, neki stručnjaci smatraju da ono vodi poreklo iz instinkta preživljavanja, našeg nagona "bori se ili beži". Ipak, ukoliko ono postane obrazac razmišljanja i navika, polarizovano razmišljanje može imati ozbiljne negativne posledice po naš život, može naškoditi našem mentalnom i fizičkom zdravlju, sabotirati nam posao ali i odnose sa drugim ljudima.

ŠTA JE POLARIZOVANO RAZMIŠLJANJE

Polarizovano razmišljanje predstavlja tendenciju da se razmišlja u ekstremima, na primer, "apsolutno sam uspeo/la u životu ili sve sam promašio/la". Ono se smatra kognitivnim poremećajem koji iskrivljuje stvarnost zato što nas sprečava da doživimo i pojmimo svet onakvim kakav on zaista jeste: višeslojan, mnogoznačan i pun "različitih nijansi između crne i bele".

ŠTA GA IZAZIVA

Ne postoji dovoljno istraživanja koja bi potvrdila da je polarizovan način razmišljanja nešto što se prenosi genetski ali se ono često povezuje sa traumama u detinjstvu i/ili odraslom dobu koje se smatraju okidačem za razvijanje polarizovanog načina razmišljanja kao mehanizma odbrane i preživljavanja.

KAKO ZVUČI

Nisu sve reči stvorene jednake i postoje neke koje vam mogu poslužiti kao znak da vaš (ili tuđ) način razmišljanja naginje krajnostima.

  • uvek
  • nikad
  • nemoguće
  • katastrofa
  • van sebe od besa
  • sve je uništeno
  • savršeno

Razume se da ove reči same po sebi nisu i ne mogu biti nešto loše. Ipak, ukoliko se pojavljuju u onome što se govori i misli veoma često, one mogu biti znak da ste usvojili crno-beli način razmišljanja o nečemu.

NA KOJE SVE NAČINE VAM MOŽE NAŠKODITI

U VEZAMA I ODNOSIMA SA LJUDIMA

Sve vrste međuljudskih odnosa u nekom trenutnku uključuju i konflikte. Ukoliko njima i njihovom rešavanju pristupimo sa pozicije da su stvari crne ili bele, velika je verovatnoća da problem nećemo sagledati na ispravan način, a definitivno ćemo izgubiti šansu da se dogovorimo i napravimo kompromis sa nekim. Još gore, polarizovano razmišljanje može da navede osobu da donosi odluke bez razmišljanja o tome kako ta odluka utiče na nju samu ili na druge.

Ovakva vrsta razmišljanja često dovodi do toga da ljude ili idealizujemo ili potcenjujemo, premeštamo u sekundi iz kategorije "dobar" u kategoriju "loš/zao". Biti u vezi sa nekim ko razmišlja i funkcioniše na ovakav način izuzetno je naporno i emotivno zahtevno.

U UČENJU I AKADEMSKOM RAZVOJU

Sam školski sistem napravljen je delom na uspeh/neuspeh principu, a neki kursevi čak više nemaju ni ocene već samo "prošao/pao" evaluaciju. Veoma je lako usvojiti polarizovano razmišljanje kada ste u školi.

U borbi protiv ovoga pomaže osvešćivanje činjenice da je za svako ovladavanje znanjem i tehnikom potrebno vreme i da ono podrazumeva postepeni napredak i trud, a ne samo "talenat". Šta više, sam talenat vas neće daleko dovesti.

U KARIJERI

Najkraće rečeno, polarizovano razmišljanje će vas sprečiti da budete dovoljno prilagodljivi kako biste uspeli u poslu. Ukoliko su vam stvari crno-bele, nećete biti spremni da se pomerite iz svoje unapred zacrtane uloge što je nekada zaista neophodno kako bi se posao kvalitetno obavio, nećete imati širinu u razmišljanju o pravcu ili napretku svoje karijere (i samim tim i svog života).

Ukoliko ne želite da prošuštate prilike, oslobodite se rigidnog poimanja toga šta treba i šta ne treba, kao i toga šta možete i šta ne možete da uradite.

MOŽE POREMETITI NAČIN ISHRANE

Nekoliko studija dokazalo je povezanost između poremećaja u ishrani i polarizovanog razmišljanja. Ono može učiniti da ljudi:

  • određene grupe hrane posmatraju kao dobre ili loše
  • doživljavaju svoje telo kao savršeno ili odvratno
  • jedu po prejedanje/povraćanje paternu

Polarizovano razmišljanje nalazi se i u korenu problema razvijanja rigidnih ograničenja u ishrani i samim tim razvijanja nezdravih obrazaca ishrane i odnosa prema hrani.

DA LI OVA VRSTA RAZMIŠLJANJA MOŽE BITI SIMPTOM NEKOG POREMEĆAJA

Određena doza polarizovanog razmišljanja je uobičajena i imamo je svi. Ukoliko se ono ponavlja veoma često i primenjuje na razne aspekte života, moguće je da predstavlja simptom nekog poremećaja kao što su narcisizam, granični poremećaj ličnosti, opsesivno kumpulsivni poremećaj ličnosti, anksioznost i depresija.

KAKO GA PROMENITI

Obrazac polarizovanog razmišjanja može se promeniti u najvećem broju slučajeva, a nije zgoreg potražiti i profesionalnu pomoć ukoliko ono počne da utiče na vaše raspoloženje i zdravlje, odnose sa ljudima i posao.

Neki od koraka menjanja obrasca polarizovanog razmišljanja uključuju:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs