obavezno pročitajte

BRIGA O SAMOM SEBI JE NAJVAŽNIJA: 7 osnovnih lekcija koje bi trebalo obnoviti!

Jedna od verovatno najkorišćenijih reči današnjice, pogotovo nakon prethodne godine je care a zajedno sa njom i self-care

Zanimljivosti
Autor:
BRIGA O SAMOM SEBI JE NAJVAŽNIJA: 7 osnovnih lekcija koje bi trebalo obnoviti!
Foto: Shutterstock

Međutim, postoji nekoliko osnovnih self-care koraka i lekcija bez kojih ništa drugo ne bi imalo smisla. Onih koji nemaju nikakve veze ni sa maskama za lice, ni spa terapijama, ni orgazmima, niti bilo kojom vrstom fizičkog negovanja ali imaju baš mnogo veze sa tim da naši temelji budu dobro postavljeni i da iz njih iz meseca u mesec rastemo stabilnije i snažnije. Upravo zato, prolazimo kroz osnovne korake brige o sebi, da se podsetimo koliko to možda jesu opšta mesta ali ona koja umesto da stalno primenjujemo zapravo neverovatno mnogo zapostavljamo, a donose preko potreban dobar osećaj u sopstvenoj koži.

PRATI OSEĆAJ

Često volimo da ignorišemo osećaj koji nam kaže da nešto nije okej i da možda ne treba da prihvatimo neku ponudu ili previše verujemo nekoj osobi. Taj osećaj ma kako bio zasnovan na anksioznosti (jer da, mnogi psiholozi su pronašli vezu između “osećaja u stomaku” i anksioznog stanja) znači ipak imati neko šesto čulo koje se uzbudi, neki instinkt koji nam nešto poručuje i poslušati ga znači poslušati i pratiti sebe, a to je uvek važno. Jer, odluke mogu biti kakve god i imati još neizvesnije ishode, ali ako smo ih donosili usklađeni sami sa sobom, barem su u datom trenutku ispravno donete.

RECI ONO ŠTO MISLIŠ

Ovo zvuči lakše reći nego uraditi, znamo, ali istina jeste da mnogo sreće leži u ovoj “zapovesti”. A i uštedi se mnogo vremena, nesporazuma i živaca ako prosto stvari nazovemo pravim imenom. “Ne želim”, “nisam sigurna”, “ne odgovara mi”, “ne mogu”, su takođe reči iz tog dijapazona koje valja koristiti malo češće kada ih stvarno mislimo, a ne uz hiljade pokrivalica.

NE BOJ SE DA KAŽEŠ “NE”

Jer “ne” nije samo odbijanje. Ono je postavljanje, držanje i poštovanje sopstvenih granica. Ono je pre svega poštovanje sebe i sopstvenog vremena, želja, i osećanja, i ograničavanje svog sistema vrednosti, želja i mogućnosti zbog čega niko ne bi trebao ni smeo da se naljuti niti da se mi osećamo loše.

NE BOJ SE DA KAŽEŠ “DA”

Jer “da” otvara vrata u mnoge nepoznate, zabavne, razigrane svetove. “Da” donosi nove teme za razgovor, nove ljude, nova iskustva. Čak i ako nekada deluje malo previše strašno uskočiti u novine treba vežbati da kažemo "da" svemu novom što dolazi.

BUDI NEŽAN/A PREMA SEBI

Ovo već znamo i ponavljamo kao mantru, nadamo se. Nežnost prema sebi u najkraćim crtama znači voleti sebe. Razumeti da smo nekih dana jaki, snažni, posvećeni, puni energije i spremni da osvojimo svet, a već sutradan krhki, plačljivi, nesigurni. Poštovati svoje potrebe, želje i mogućnosti, osluškivati sebe i voleti se ma kako smo nekih dana teški i nevoljivi.

NEGATIVNOST NA OFF

Bilo da smo okruženi ljudima koji u svemu vide problem, ili onima koji “samo žele da razmotre” sve potencijalno negativne scenarije, ili shvatimo da se sve priče koje se vode oko nas oslanjaju na neki govor sa lošom energijom, sve to spada u isti koš, koji ne želimo. Zato treba ako ništa drugo makar staviti na pauzu sve one koji misle loše, pričaju loše, potežu teške reči, i ne doprinose širenju entuzijazma i pozitivnosti već svemu suprotnom.

LJUBAV, LJUBAV I JOŠ LJUBAVI

Ultimativno pravilo jer se ništa dobro nije desilo ako nije počelo u ljubavi. Biljke cvetaju i rastu samo zato što se u njih ulažu pažnja, vreme i ljubav. Odnosi postaju sve bolji i snažniji jer smo im posvećeni. Projekti rastu zato što volimo ono što radimo i verujemo da može da postane još bolje. Zvuči banalno ali ljubav jeste taj tajni sastojak koji učini da stvari budu drugačije i pre nego što se upustimo u nešto novo treba zapitati sebe "šta volim?". Čemu mogu da se posvetim, ka čemu osećam ljubav i privlačenje? Iz tih odgovora nastaju najbolji hobiji, najrazvijeniji poslovi, najmirisniji hlebovi. Tako da, sve raditi uz makar prsthovat soli i biće i te kako dobro.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs