Za čuvenu tvrdnju da jabuka može da produži život i spreči pojavu mnogih bolesti ste verovatno čuli, ali da li se radi o istini ili mitu? Pitali smo doktora Krisa Stila šta je istina.
Dug život se može postići zdravim načinom života i pravilnom ishranom. Kao deo zdrave, uravnotežene ishrane, stručnjaci preporučuju jesti najmanje pet porcija raznog voća i povrća svakog dana.
Doktor tvrdi da je ta tvrdnja vrlo blizu istine i da toplo prepotučuje izdašan unos jabuka.
Pre svega, jabuke su sjajan izvor vlakana, a ona su odličan sastojak koji je povezan sa nižim rizikom od srčanih bolesti, šloga, dijabetesa tipa 2 i raka creva.
"Odabir namirnica koje su bogate vlaknima nas čini sitima, dok u isto vreme pomaže u varenju i sprečavanju zatvora", kaže on.
Čim se jesen približi, lekari ubacuju ovih 12 namirnica u ishranu: Grade imunitet brzinom svetlosti!
"Studija je pokazala da konzumiranje jedne jabuke dnevno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za 12 posto".
Jabuke sadrže obilje vitamina C, koji je snažan prirodni antioksidans koji blokira deo štete koju prouzrokuju slobodni radikali.
Jabuke pomažu u gubljenju viška kilograma, a prekomerna težina je uzročnik velikog broja bolesti.
Jedan eksperiment je dokazao da je grupa učesnika koja je jela nekoliko kriški jabuka pre obroka izgubila na težini, za razliku od onih koji to nisu činili. Unos kalorija onih osoba koje su konzumirale jabuke je bio za 200 manji.
Jabuke smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Dokazano je da ovo voće smanjuje rizik za čak 28 posto.
(stil.kurir.rs)