žan luis kalment

PUŠILA, JELA KILO ČOKOLADE NEDELJNO I PRŽENU HRANU: Kako je najstarija žena na svetu doživela 122 godine? (FOTO)

Pre sto godina prosečni ljudski životni vek bio je negde sredina 30-ih godina. Danas je globalni životni vek 72 godine, a u nekim delovima sveta približava se 90. U osnovi smo si dali celi dodatni život u samo jednom veku. Međutim, koliko god se životni vek produžio, i dalje su retki oni koji dožive stotu.

Zanimljivosti
Autor:
PUŠILA, JELA KILO ČOKOLADE NEDELJNO I PRŽENU HRANU: Kako je najstarija žena na svetu doživela 122 godine? (FOTO)
ŽAN LUIS KALMENT, Foto: Wikipedia / Jeanne_Calment

Najstarija osoba koja je ikad živela doživela je 122 godine Žan Luis Kalmnet rođena je daleke 1875. godine u Francuskoj.

Žan je već bila u srednjim dvadesetima na prelazu u 20. veki, a živela je sve do 1997. Još samo tri godine su trebale da bude prva žena na svetu koja je živela u čak tri veka. Međutim, sa svoje 122 godine Žan Luis Kalment je upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je najduže živela. Stavimo malo te brojeve u perspektivu. Rođena je deset godina nakon završetka američkog građanskog rata i deset godina pre nego što je Tolstojev Rat i mir prvi put preveden na engleski.

slika
foto: Wikipedia / Jeanne_Calment

Umrla je godine kada je Toni Blerizabran za britanskog premijera. Za života je svedočila izumu sijalice, telefona, automobila, televizije, kompjutera, atentatu na Franca Ferdinanda i tri američka predsednika, oba svetska rata, dobu džeza, Hirošimi, Pokretu za građanska prava crnaca Sjedinjenih Država i usponu interneta.

Upoznala je i Van Goga

Žan Luis je čak lično upoznala i Vinsenta Van Goga. Imala je 13 godina i njen budući suprug posedovao je prodavnicu s materijalom za slikanje u Arlesu — gde je Žan ponekad pomagala. Tada nepoznati slikar dolazio je nekoliko puta da kupi platna. Žan nije bila impresionirana činjenicom što je upoznala jednog od najpoznatijih slikara pa je rekla kako je bio ružan, natečen od alkohola, a oko njega se uvek širio neugodan miris. Takođe je tvrdila da je posećivao bordele po gradu - ne zato da bi mogao imati seks s prostitutkama (preskupo), nego zato što su mu prodavali jeftinu cugu.

slika
foto: Wikipedia / Jeanne_Calment

Najstarija žena na svetu nadživela je ne samo svoju decu, već i unuka. Muž joj je umro kada je imao 74 godine (otrovan pokvarenim trešnjama), ćetka kada je imala samo 36 godina (upala pluća), a unuk kada je imao 37 godina (automobilska nesreća). Žan je u 90. godini potpisala ugovor o doživotnom izdržavanju, a muškarac s druge strane ugovora koji je bio 40 godina mlađi, računao je na to da će je nadživeti i dobiti njen stan. Umesto toga, Žan je nadživela njega i njegova porodice je morala da nastavi da je izdržava čak i nakon njegove smrti. Nekoliko zadnjih decenija svog života provela je u staračkom domu gde je uvek bila najstarija, ali redovno bi nadživela druge stanare. Kada je napunila sto godina još uvek je vozila bicikl

Često se, kada čujemo za nekoga to je prešao stotu, pitamo koja je njihova tajna nadajući se da postoji neki tajni trik koji može pomoći da doživimo duboku i srećnu starost. Žan je bila religiozna katolkinja koja je išla u crkvu, međutim nije verovala u zagrobni život. Vrlo mlada se udala za bogatog rođaka i tako je oduvek bila slobodna da se bavi svojim hobijima, poput tenisa i biciklizma. Kada je napunila sto godina još uvek je vozila bicikl!

slika
foto: Wikipedia / Jeanne_Calment

Koristila je maslinovo ulje kao hidratantnu kremu za lice, a maslinovo ulje takođe je zauzimalo istaknuto mesto u njenoj ishrani. Ali, uprkos aktivnom načinu života, za Žan se nikako ne može reći da je živela u potpunosti zdrav život, lišen ikakvih poroka i štetnih navika. Poznato je da je pušila cigare nakon večere dok nije prešla na cigarete. Međutim, obično nije pušila više od dve cigarete dnevno. Znale smo! Ko se za vikend naspava – živi duže

Kada vam sledeći put kažu da šećer, so i pržena hrana ubija, vi im lepo spomenite najstariju osobu koja je ikad živela. Naime, Žan je volela vino, čokoladu i prženu hranu - ponekad i previše. Njeni negovatelji u staračkom domu izvestili su da je ponekad pojela i kilogram čokolade u jednoj nedelji. Postoji još jedan faktor koji je zasigurno pridoneo njenoj dugovečnosti: bila je vrlo opuštena osoba koja navodno nije često bila pod stresom, a čini se kako je bila i duhovita osoba. U jednom intervjuu, kada je imala 119 godina, novinar se pokušao našaliti na njen račun rekavši: "Mogli bi ovo ponoviti sledeće godine."Žan je odgovorila - "Ne vidim zašto ne. Ne izgledate tako loše."

slika
foto: Wikipedia / Jeanne_Calment

Iako je bilo i drugih koji su tvrdili da su stariji, nikada nije postojao rodni list koji bi to dokazao tako da je Kalment ostala najstarija zabeležena osoba koja je ikada živela. Naučnici procenjuju da je šansa da neko doživi 125 godina jedna na svakih 10.000 godina - i to u najboljim okolnostima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs