neverovatna žena!

UDAVALA SE 8 PUTA, SVOJIM GLASOM OBARALA S NOGU, TRAGIČNO PREMINULA U 39. GODINI: Život Dajne Vošington! (VIDEO)

Ona je jedna od najomiljenijih pevačica džez muzike, njena prerana smrt i turbulentan ljubavni život nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Muzika
Autor:
UDAVALA SE 8 PUTA, SVOJIM GLASOM OBARALA S NOGU, TRAGIČNO PREMINULA U 39. GODINI: Život Dajne Vošington! (VIDEO)
Dajna Vošington, Foto: Profimedia

Dajna Vašington, pravog imena Rut Džouns, rođena je u Tuskalusu, Alabami, 29. avgust 1924. godine. Bila je jedna od najistaknutih pevačica svoje generacije. Imala je jedinstven glas kojim je mogla da izvodi džez, bluz, R&B, pop, čak i gospel.

Tri godine nakon njenog rođenja, porodica se preselila u Čikago. Mlada Rut pevala je jevanđelje i svirala klavir u baptističkoj crkvi Svetog Luke, a u srednjoj školi odredili su je da vodi crkveni hor. Uskoro, Rut osvaja amatersko takmičenje u Kraljevskom teatru u Čikagu, gde nastupa sa pesmom "I Can't Face the Music".

Nakon osvajanja takmičenja sa 15 godina počinje da nastupa u klubovima. Rut Li Džons nastupa u raznim džez klubovima sve dok je jedan od njenih prijatelja ne dovede na audiciju kod Bili Holidej u Garik baru.

Godinu dana kasnije, Dina Vašington se pojavljuje na džez bar sceni sa novim imenom . Dajna Vošington. Izum pseudonima pripisuje se Džou Glazeru, menadžeru zvezde u usponu i Lajonelu Hemptonu, koji je vodio jedan od najpoznatijih čikaških bendova, koji je pozvao Dajnu da bude jedan od njegovih vokalista. Sa Hemptonom, Dajna Vašington je nastupala dve godine.

1943. godine, 19-godišnja pevačica je snimila debi singl "Evil Gal Blues". Sesiju je organizovao autor ove kompozicije Leonard Feder, a u studiju ga je pratio sekstet sastavljen od članova orkestra Lajonela Hemptona.

Godine 1946. Dajna Vošington započinje svoju solo karijeru. Sa kompozitorom Leonardom Federom, Dajna je morala da radi više od godinu dana. Njemu duguje najbolje ritmičke i bluz zapise iz 1940-ih.

Godine 1948. Dajna Vošington počinje da radi pod tutorstvom izdavačke kuće Merkur i snima popularne džez i ritmičke i bluz kompozicije koje se redovno pojavljuju u prvih deset crnih hitova. Prvi singlovi "It’s Too Soon to Know", "Am I Asking Too Much" i "Baby, Get Lost" stižu na vrh R & B grafikona.

Dajna Višington snima desetine džez interpretacija sa velikim bendovima i malim ansamblima. Najpoznatiji - sa Kliford Braunom , Klark Terijem ( Ben Vebsterom, a zatim i mladim Džoe Zavinulom.

Godine 1950. pojavio se njen debi album Pesme Dajne Vošington. U narednih osam godina objavila je još 15 albuma.

Godine 1959. ime Dajna Vošington postaje svetski poznato ime. Pesma "Unforgettable" se pojavljuje u Top 20 pop lestvicama, a ploča do 10. broja u rejtingu pop albuma.

Album "What a Difference a Day Makes" nazivaju "jednim od najvažnijih albuma u istoriji ženskog vokala".

PRERANA SMRT

Dajna Vašington je imala turbulentan ljubavni život. Udavala se čak osam puta, imala je dva sina: Džordža Keneta Džemnkisa i Roberta Grejsona.

Njeni muževi su bili:

  • Džon Jang(1942-1943),
  • Džordž Dženkins (1949),
  • Volter Buhanan (1950),
  • Edi Čampli (1957),
  • Rafael Kampos (1957),
  • Horešio Majar (1959-1960),
  • Džeki Hejz (1960),
  • Dik Lejn (1963).

Rano ujutru 14. decembra 1963. godine, Dajnin osmi suprug Dik Lejn, legao je u krevet sa svojom ženom i kada se probudio ona nije reagovala na njegove pokušaje da je probudi. Kasnije, autopsija je utvrdila smrtonosnu kombinaciju lekova , koja ju je odnela u smrt u 39. godini života.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs