neverovatna žena!

ŽIVOTNA PRIČA NAJVEĆE DŽEZ PEVAČICE NA SVETU - ELE FICDŽERALD: Da nije bilo Merilin Monro, ne bi bilo ni nje! (FOTO)

Ela Ficdžerald, poznata kao ‘prva dama pesme‘, ‘kraljica džeza’ i ‘Lejdi Ela’, bila je najpopularnija američka džez pevačica. Tokom svoje karijere osvojila je 13 Gremija, postavši ujedno 1958. godine prva Afroamerikanka kojoj je ta nagrada pripala, a prodala je preko 40 miliona albuma.

Muzika
Autor:
ŽIVOTNA PRIČA NAJVEĆE DŽEZ PEVAČICE NA SVETU - ELE FICDŽERALD: Da nije bilo Merilin Monro, ne bi bilo ni nje! (FOTO)
Frenk Sinatra i Ela Ficdžerald, Foto: Profimedia

Rođena je 1917. godine u Njuport Njuzu, savezne američke države Virdžinije, a nedugo nakon rođenja s majkom se seli u njujorški Jonkers. Kako majka kao radnica u peraonici veša, a niti njen dečko zaposlen kao fizički radnik nisu puno zarađivali, nakon rođena sestre i Ela je morala da pridonese porodičnom budžetu radeći kao kurirka za lokalne kladioničare, skupljajući opklade i donoseći novac.

Nakon smrti majke 1932. godine seli kod tetke, alu istovremeno počinje da izostaje sa nastave, pa neko vreme provodi i u popravnom domu, da bi već 1934. počela da živi sama na ulici.

BORILA SE PROTIV RATA, VOLELA NAJVEĆEG FOLK PEVAČA: Životna priča bosonoge umetnice - DŽOAN BAEZ! (FOTO, VIDEO)

Ela Ficdžerald
foto: Profimedia

Maštala je da postane plesačica zbog čega se prijavila na amatersko takmičenje u Harlemskom Apolo pozorištu gde je odnela pobedu. Oduševila je publiku pevajući pesme Judy i The object of my attention od Hoagi Karmajkla. Nešto kasnije upoznaje bubnjara i frontmena Čik Veba i pridružuje se njegovom bendu kao pevačica. Svoju prvu pesmu s Vebom, Love and kisses, snimila je 1935. godine, a 1938. godine izdaje koautorski hit A-Tisket, A-Tasket koji postaje prvi na muzičkim top listama. Osim saradnje s Vebom, nastupala je i snimala pesme s orkestrom Benija Gudmana.

Nakon Vebove smrti 1939. godine Ficdžerald postaje vođa benda koji se od tada zove Ella Fitzgerald and Her Famous Orchestra.

Njena karijera je krenula uzlaznom putanjom 1946. godine kada je počela da radi sa Normanom Granzom, budućim osnivačem Verve Recordsa. Granz je bio poznat po svojim stavovima o građanskim pravima i odbijao je da prihvati bilo kakvu vrstu diskriminacije u hotelima, klubovima i restoranima čak i kada su putovali po samom jugu Amerike. Osim Granza, Fitcedćarld je pronašla saveznicu i prijateljicu u Merilin Monro koja je zahtevala da Fitcdžerald nastupa u popularnom klubu Macambo, koji nije hteo da je angađuje zbog boje kože. Ela je izjavila da nakon toga više nikad nije morala da bastupa po malim ‘underground’ džez klubovima.

JEDAN UMETNIK JE REKAO DA JE TO BILA NAJBOLJA NOĆ U NJEGOVOM ŽIVOTU: 5 najekstravagantnijih BALOVA u istoriji! (FOTO)

Ela Ficdžerald
foto: Profimedia

Zbog svojih nenadmašnih vokalnih sposobnosti tokom 1950-ih i 1960-ih ostvaruje značajan kritički i komercijalni uspeh,zarađuje titulu ‘prve dame pesme’, a postala je poznata i zbog svoje tehnike imitiranja muzičkih instrumenata te nastupa u komediji vesternu Ride ‘Em Cowboy sa Badom Abotom i Lu Kostelom.

Godine 1958. osvaja dva Gremija i ulazi u istoriju kao prva Afroamerikanka koja je osvojila tu nagradu za najbolju solo džez izvedbu i za najbolji ženski vokal. Ostvarila je zapažene saradnje s Luisom Armstrongom i Kaunt Besijem i više puta je nastupala sa Frenkom Sinatrom.

DEBI HARI JE VOLELA SAMO NJEGA, KADA SE RAZBOLEO NIJE GA NAPUŠTALA NI NA TREN: Najlepša priča o prijateljstvu i ljubavi!

Ela Ficdžerald
foto: Profimedia

Malo je poznato da je Ela bila strastvena borkinja za prava dece i da je redovno odvajala deo svojih prihoda za humanitarne organizacije koje su pomagale siromašnoj i neprivilegovanoj deci. 1993. godine osnovala je i humanitarnu organizaciju ‘Ella Fitzgerald‘ koja pomaže deci u rizičnim životnim uslovima.

Zadnju muzičku ploču snimila je 1989. godine, a poslednji javni nastup održala 1991. godine u Njujorku, koncertnoj dvorani Karnegi Hol. Preminula je 1996. godine u svojoj kući na Beverli Hilsu.

LJUBAVNI ŽIVOT NAJVEĆEG PEVAČA: Broj njegovih ljubavnica nije poznat ali se zna koja žena je bila uz njega do kraja!

Ela Ficdžerald
foto: Profimedia

Za života snimila je preko 200 albuma i 2000 pesama, a sveukupna prodaja njenih albuma premašuje 40 miliona. Na devedesetu godišnjicu rođenja Američki poštanska služba odala joj je počast izdavši poštansku marku sa njenim likom. Iste godine izdat je počasni album pod nazivom We All Love Ella: Celebratingthe First Lady of Song na kojem su brojni umetnici i umetnice poput KvinLatife, Gledis Najt i Ete Džejms izvele neke od njenih najpopularnijih pesama. Teško je ne zavoleti džez uz Elu Ficdžerald pa vam za kraj preporučujemo da poslišate njene najpoznatije hitove i same/i se uverite u neverovatan talenat i lepotu njenog glasa.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs