NEVEROVATAN ČOVEK!

NJEGA SMATRAJU NAJVEĆIM PIJANISTOM DANAŠNJICE: Život ekscentričnog JUGOSLOVENSKOG umetnika - Iva Pogorlića!(FOTO)

Velika klavirska zvezda bivše Jugoslavije i sveta Ivo Pogorelić (1958), kao sedmogodišnjak se "zarazio" muzikom, da bi pet godina kasnije nastavio školovanje u Moskvi. Oženio se gruzijskom pijanistkinjom i profesorkom
Alizom Kezeradze.

Zanimljivosti
Autor:
NJEGA SMATRAJU NAJVEĆIM PIJANISTOM DANAŠNJICE: Život ekscentričnog JUGOSLOVENSKOG umetnika - Iva Pogorlića!(FOTO)
Ivo Pogorelić, Foto: Profimedia

O Pogoreliću kao briljantnom interpretatoru, ali i o njegovom jedinstvenom imidžu, brujali su godinama svi svetski mediji ali, otkako je njegova supruga i mentor Alize umrla 1996. godine, Ivo se gotovo u potpunosti povlači iz javnog života. Na veliku žalost poštovalaca, pojavljivao se tek u veoma retkim prilikama, s velikim uspehom održavajući titulu izuzetnog ekscentrika.

Ivo Pogorelić je u Beogradu proveo detinjstvo, kasnije se preselio u Zagreb, a sa samo 12 godina je otišao u Rusiju. U karijeri je postigao najviše što se može zamisliti, ekskluzivac je diskografske kuće 'Dojče Gramofon', na vrhuncu slave je zarađivao, po koncertu, pedeset hiljada dolara. Danas živi u švajcarskom gradu Luganu, u velelepnoj vili, u kojoj ima studio, salu za vežbanje i koncertnu dvoranu.

Ivo Pogorelić odavno živi i svira po sopstvenim pravilima. U 80-tim godinama prošlog veka je bio svetska muzička ikona, njegovi albumi snimljeni za Deutsche Grammophon bili su bestseleri, a o njemu su se širile priče o luksuzu i skupim odelima. Danas je izvan svih kategorija. Prati ga glas teškog, ekscentričnog, kapricioznog i nepristupačnog čoveka, koji je u komunikaciji hladan, a ponekad i odbojan, pa ga neki zovu ludim genijem.

Svetska pijanistička zvezda Ivo Pogorelić, koji se nakon smrti svoje prve supruge Alize Kezeradze potpuno povukao sa scene, 2002. godine se upustio u novu ozbiljnu vezu, zahvaljujući kojoj se ponovo vratio sviranju. Ona se zove Ute Šnajer, i poslovna je žena iz Švajcarske. Pet godina nakon smrti prve supruge Alize Kezeradze, Ute je postala njegova supruga.

Uta Šnajder i Ivo Pogorelić upoznali su se 1996. na njegovim dobrotvornim koncertima u Švajcarskoj, a kad je 1997. organizovan njegov dobrotvorni koncert u Sarajevu, ti su susreti postali učestaliji, a posebno su intenzivirani 2002. Doveli su i do toga da se Pogorelić, nakon potpunog povlačenja sa scene, vratio sviranju.

Oni koji Pogorelića dobro poznaju tada su, “naslućivali jednu veću dozu srdačnosti” prema Uti Šnajder, “kod njega, koji je inače u kontaktima hladan i nezainteresovan”. Oni pak koji dobro poznaju Utu Šnajder znali su da se on nešto pre toga na nekoliko meseci preselio u njenu kuću u Zugu kod Ciriha. S vremenom se saznalo i da su u zadnje dve godine proveli mnogo vremena zajedno, da Uta Šnajder putuje s njim na nastupe i da se “u Luganu pod krov stavlja kuća koju su njih dvoje zajedno napravili na prekrasnom mestu uz jezero, gde planiraju i zajednički život.

Nije tajna da je Pogorelić boravio u kući Ute Šnajder u teškom periodu svog života nakon smrti voljene suprege, 13 godina starije Alize. Hipersenzibilan, kapriciozan i nepredvidljivi pijanista prošao je kroz period u kojem su se dani ludovanja u kvarnerskim diskotekama, kada su ga i fotoreporteri ovekovečili u plesu s mladim devojkama, smenjivali s mesecima izolacije, zadržavanja u kući, nesanice i umora. Otkazivanju koncerata uvek sklon pijanista tada je to činio još češće, a o vežabanju nije bilo ni govora.

Upravo zato pojava Ute Šnajder u njegovuom životu, veoma je “korisna” jer reč je o prijatnoj, šarmantnoj, smirenoj i vedroj, poslovno vrlo uspešnoj i spretnoj ženi. Rođena je u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, bila je udata, ali nema dece, a već je 30 godina u poslovnom svetu vezanom uz ultrazvučnu dijagnostiku. Svojevremeno je bila prvakinja Švajcarske u maratonskom plivanju. Pliva i danas po nekoliko sati, posebno kad je u Dubrovniku, a poznata je i po tome što ima veliku zbirku s više od hiljadu Svoč satova, voli slikare Željka Lapuha i Mersada Berbera, čijih slika je veliki kolekcionar.

Prijateljima je rekla kako joj Ivo kod kuće s veseljem kuva, a kad dođe s posla čeka je sjajan ručak jer on zna i voli da sprema razne specijalitete.

“Pogorelić je čovek kojeg se ne može meriti svakodnevnim parametrima, kao što je raskošan talent tako je i svojeglav, s njim duže može komunicirati samo onaj ko ga prihvati onakvog kakav je, nema puno prijatelja niti ih stvara na duže staze. Obično odabere jednu osobu kojoj je potpuno predan."

Nova gospođa Pogorelić nije, dakle, postala jedna od mladih devojaka koje su se motale oko njega u danima neobuzdanih zabava, niti za njega, navodno, dugo zainteresovana španska princeza. Tamo je svake godine imao koncert, a dugo se po evropskim tabloidima pisalo da je reč o obostranim simpatijama. Povremeno se viđao u javnosti i s beogradskom pijanistkinjom Mirjanom Jeftić, prijateljicom iz detinjstva; a osvanule su i slike s letnjeg druženja s muzičarkom Sanjom Drakulić.

Ali od svega toga nije bilo ništa. Tokom jednogodišnjeg boravka u Opatiji, kad ga je uvežbavala Marina Ambokadze, najbolja prijateljica njegove pokojne supruge koja i dan danas sa njim vežba i kad je izbio požar u hotelu “Ambasador” u kojem je gotovo stradao, veza s Utom Šnajder već je uveliko trajala. Četrdesetčetverogodišnji Pogorelić, izabravši Utu Šnajder koja je prešla pedesetu, ponovo je pokazao da ga zanimaju ozbiljne veze.

U tome je njegov drugi brak vrlo sličan prvom s Alizom Keseradze, gruzijskom pijanistkinjom s kojom se kao student upoznao u Moskvi i s kojom je u braku proveo 15 godina, sve do njene smrti od raka jetre 1997. godine. Aliza i Pogorelić upoznali su se 1976. godina, kada mu je predavala, a on bio impresioniran njenim znanjem. Fatalni razgovor desio se na koktelu, kad je on seo za klavir i malo “sviruckao”, naravno Šopena, a ona mu prišla i rekla: “A kad biste namestili ruku na ovaj način pa onda odsvirali to isto?” na šta ju je on, ne odvojivši ruku od klavijature pogledao i upitao: “Odakle vam tako veliko znanje, odakle vam to?”

Kada su se uzeli, živeli su uglavnom u Londonu, a njihovi prijatelji pričaju kako je Ivo, često ćudljiv, znao da bude i izvanredan domaćin, da kuva, i da se brine za Alizu, kao i da hvali sve njene postupke. Poznavao je njen rodoslov – po njemu, ona je bila plave krvi, iz gruzijske carske porodice. Živeli su s njenim sinom Džordžom, koji je bio oženjen mladom italijankom. Ivo Pogorelić poklonio mu je vilu u Dubrovniku, gde je i Pogorelić, prvi put nakon smrti supruge, proveo nekoliko meseci. Kuću u Londonu prodao je, kao i stan u Njujorkz – previše su ga podsećali na Alizu i preselio se u miran Bremgarten u Švajcarskoj. Po rečima Ute Šnajder, Pogoreliću se tu jako jako dopadalo, “jer ga tu niko nije uznemiravao”.

Bio je običahj da se kaže da mu je Aliza bila i “supruga, i prijateljica, i učiteljica, i majka”. I, kako kažu oni koji ga vrlo dobro poznaju, kao što je ona u njegovoj mladosti odigrala važnu ulogu kao profesorka, i kasnije je kao izvanredna poznavateljka klavira, bila najvažnija osoba za njegovu karijeru i njenu stabilnost. Nakon smrti Alize 1996. godine, Pogorelić se iz hobija posvetio dizajnu nakita.

Zahvaljujući Uti Šnajder, jedan od najvećih, a po mnogima i najveći pijanista današnjice, vratio se koncertima. Za početak održani su njegovi koncerti u Atini, Berlinu, MInhenu, Beču i Štutgartu.

Uta Šnajder je danas bivša supruga ekstravagantnog pijaniste Pogorelića, bila je s njim u braku pet godina, a glavni razlog za razvod leži u tome što se nije želela odreći uspešne poslovne karijere.

Pijanista Ivo Pogorelić (63) nakon brakova živeo je od 2002. godine sa višegodišnjom pratiljom Miljenkom Stanić, Rečankom, koju u javnosti više predstavlja kao svoju službenu pratilju nego kao životnu pratilju. Ivo Pogorelić je rođen 1958. u Beogradu. Mnogi su očekivali da će postati pijanista, posebno zato što mu je otac Ivan bio slavni majstor na klaviru, od kojeg su posle i on i njegov 11 godina mlađi brat Lovro puno naučili. Ali da će Ivo izrasti u jednog od najvećih pijanista današnjice, o tome niko nije sanjao.

Muziku je počeo da uči sa sedam godina, a srednju školu završava u Moskvi. Upisuje studije klavira na Konzervatorijumu „Petar Ilič Čajkovski“ 1975. godine. Nastupao je s vodećim svetskim simfonijskim orkestrima: Berlinskom filharmonijom, Bostonskim simfonijskim orkestrom, Čikaškim simfonijskim orkestrom, Bečkom filharmonijom, Filadelfijskim orkestrom, Filharmonijskim orkestrom iz Los Anđelesa, Londonskim simfonijskim orkestrom. Hvalospeve kritičara prati i izuzetno oduševljenje muzičkih entuzijasta širom sveta, pa Pogorelićevi nosači zvuka beleže najbolju prodaju klasične muzike uopšte. Među najvećim klasičnim muzičarima današnjice, Ivo Pogorelić je prvi umetnik kojeg je UNESKO proglasio ambasadorom dobre volje (1988).

Nakon smrti svoje prve supruge Alize Kezeradze, pijanistice i njegove učiteljice, koja je bila starija od njega i kojoj se beskrajno divio, Pogorelić se 1996. povukao iz javnog života. Njegova ćutnja trajala je punih 10 godina, a u javnosti se pojavljivao samo u izuzetnim prilikama. Zatim je u avgustu 2006. godine dao intervju nemačkom Die Weltu u kojem je objasnio razloge svoje ćutnje.

“Umrla mi je supruga, osećao sam se loše i želeo sam se vratiti svojim korenima”, rekao je Pogorelić. “Moja supruga ušla je u moj život kada sam imao 17 godina i sada nakon njezine smrti morao sam sebe ponovno stvoriti. Bilo mi je jako teško; ona je bila jedinstvena osoba i unosila je sebe u celosti u umetnost, a imala je sve – obrazovanje, lepotu, talent i emocije.

Na pitanje šta misli kad čuje da ga smatraju ekscentričnim, arogantnim i teškim, Pogorelić je odgovorio da je to njegov imidž.

“To je cena uspeha koju sam morao platiti stvarajući karijeru i zarađujući novac”, odgovorio je Pogorelić dodajući da je njegov međunarodni uspeh počeo sa skandalom, koji ga je lansirao u vrh medijske pažnje, a kasnije se to nekako spontano nastavilo. Naime, nakon urnebesne interpretacije Šopena na Međunarodnom Šopenovom takmičenju u Varšavi 1980. godine, Pogorelića su eliminisali u trećem krugu. Nakon toga je velika pijanistkinja Marta Argerič iz protesta napustila žiri nazvavši ga genijem, što je bio svetski skandal o kome se dugo pričalo.

Pogorelić danas živi u svojoj vili na prekrasnoj lokaciji iznad Lugana u Švajcarskoj, u kojoj ima studio, salu za vežbanje i koncertnu dvoranu. Tu u Luganu osnovao je i Festival mladih muzičkih talenata gde ohrabruje mlade muzičare da idu svojim putem i da se otrgnu od ustaljenih pravila tradicionalnog pijanizma. S njim je uvek Miljenka Stanić, penzionisana medicinska sestra iz Reke, koju predstavlja kao “službenu pratilju”. Tu šarmantnu crnku upoznao je u Opatiji nakon požara u hotelu Ambasador. Mediji su otkrili da je smatra izuzetnom ženom, koja mu pomaže da se pripremi za sve poslovne sastanke, ali još nije progovorio o prirodi njihovog odnosa. Oni koji su ga upoznali tvrde da je privatno sasvim drukčiji od medijske slike koju pothranjuje – nimalo egoističan, blistave inteligencije, dobar kuvar.

Posle njegovog debija u Karnegi Holu u Njujokru 1981.godine, Ivo Pogorelić je napravio senzacije svojim nastupima u svim velikim koncertnim dvoranama širom sveta; počevši od Sjedinjenih Američkih Država i zatim na sva četiri kontinenta. Gde god i kad god on nastupi, njegova interpretacija muzike potvrđuje originalnost svog talenta i intelekta. Njukork Tajms je jednom napisao "On je svirao svaku notu tačno, s takvim osećajem i izrazom - izgledalo je kao da je 200 godina ispred našeg vremena". U tom duhu Ivo Pogorelić je danas poznat kao pesnik svog instrumenta.

Na pitanje da li je karijeru započeo prerano, Ivo odgovara: "Nema rano ili kasno u umetnosti. Postoji samo znanje. I nema starosti, jedino je pitanje kada počinje mladost." Svet muzike u kojem živi Ivo Pogorelić ne čine samo Šopen, Ravel, Šuman.. Kaže da voli sve što je kvalitetno. Rok, džez, mjuzikl, revijalnu muziku - sve što je dobro. I naravno Bitlse, koji su vezani za jedan deo njegovog života. Poslednji nastup u Beogradu imao je pre 30 godina. Ulaznice su bile rasprodate u roku od tri sata.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs