pank ljubavna priča

DEBI HARI JE VOLELA SAMO NJEGA, KADA SE RAZBOLEO NIJE GA NAPUŠTALA NI NA TREN: Najlepša priča o prijateljstvu i ljubavi!

Debi Hari - Blondi je bez konkurencije bila najzgodnija žena na sceni na Menhetnu sedamdesetih godina, da bi vrlo brzo postala prva rokenrol zvezda Amerike.

Vip priča
14:22h Autor:
DEBI HARI JE VOLELA SAMO NJEGA, KADA SE RAZBOLEO NIJE GA NAPUŠTALA NI NA TREN: Najlepša priča o prijateljstvu i ljubavi!
Debi Hari, Foto: Profimedia

Debi Hari je postala savremena ikona, Merilin Monroe panka. Sve devojke su htele da budu kao ona. Svi momci su hteli da je upoznaju. Njeno izazovno lice sa srcoliko našminkanim usnama, uokvireno plavom platinastom kosom, bilo je nemoguće ignorisati.

Ali Hari nije bila samo lepo lice, imala je svoj stil i stav, što je sve činilo neodoljiv paket. Kao takva, bila je konstantno u fokusu udvarača. Ali ona je uvek imala dobar izgovor da ih skloni: imala je ljubav sa gitaristom grupe Blondi, Krisom Stejnom.

Debi Hari, Kris Stejn
foto: Profimedia

Kris Stejn i Debi Hari bili su u braku od januara 1976. do avgusta 1987. - jedanaest godina.

Debi je imala odnose i sa muškarcima i sa ženama, ali nijedan nije bio tako značajan i dugotrajan kao odnos sa Krisom. Kada se spomene njegovo ime, njeno lice se i danas ozari.

- On je moj najbolji prijatelj. On je najkreativnija osoba koju znam, najuticajnija i najhrabrija. Niko me ne nasmeje tako kao Kris.

Debi i Kris znače jedno drugom mnogo - kao što i priliči paru koji je zajedno preživeo slavne godine, finansijsku propast i bolest koja je Stejna dovela do ivice smrti.

Debi Hari, Kris Stejn
foto: Profimedia

A evo kako je počelo.

Debi je ostavila svoje predgrađe u Nju Džerziju sredinom šezdesetih i stigla u Njujork sa nejasnim snovima da će postati zvezda. Bilo joj je potrebno više od deset godina da to ostvari. Radila je prvo kao go-go plesačica i konobarica u Plejboj Klubu (sa zekinim ušima na glavi), dok nije snimila jedan hipi album 1968. s grupom Wind in the Willovs. Na jednom nastupu sa ženskom grupom Stilettos bila je vrlo nervozna na sceni jer je bila u centru pažnje, pa je počela da peva okrenuta ka jednoj silueti,a ne publici. Bio je to Kris Stejn.

Posle ovog neobičnog susreta Debi i Kris su formirali 1974. grupu Blondi, stvorili veliki broj pop hitova i prodali 40 miliona albuma širom sveta.

Debi Hari, Kris Stejn
foto: Profimedia

Ćlanovi grupe Blondi nisu bili mladi kada su postali zvezde. Rođena 1945. Debi je već bila u tridesetoj godini; heroinska zavisnica koja se krajem šezdesetih angažovala na muzičkoj sceni jer nije želela da završi konobarica ili plejboj zečica. Kris Stejn je bio pasionirani bluzer koji je pretrpeo nervni slom kao tinejdžer nakon smrti svog oca i perioda nakon teške upotrebe LSD-a.

Međutim iskoristili su svoju šansu, vrlo brzo Debi Hari je postala najupečatljiviji frontman koji je izašao iz panka, a Stejn i drugovi iz benda napravili su od zvuka grupe Blondi kombinaciju - popa, disko, repa i rege muzike. Sa četiri hita za redom: Dreaming, Union Citi Blue, Call Me i Atomic u dve godine 1979-80, bili su ispred svih ostalih na top listama, naizgled bez kapi znoja.

Grupa Blondi se pojavila na pank sceni Njujorka, zajedno sa The Ramones i Talking Heads. Bilo je potrebno četiri godine da Blondi postigne međunarodni uspeh. Njihov proboj sa albumom Parallel Lines iznedrio je više bezvremenskih hitova, uključujući Heart of Glass, Sunday Girl i Hunging on the Telephone.

- Slava me nije udarila odjednom u glavu, kaže Debi. Tek kada smo 1977. bili na turneji po Velikoj Britaniji, shvatila sam da me tu nešto uzbuđuje. Prvi grad u kome smo nastupili bio je Burnemout.

- Nikada nisam putovala u inostranstvo, tako da je taj mali grad na moru bio nemoguće egzotičan za mene. Energija koja je dolazila iz publike u tom gradu bila je nešto što nisam nikada doživela. To je bilo iznad svih mojih imaginacija.

Debi Hari, Kris Stejn
foto: Profimedia

Na pitanje da li su bili pank bend, Blondi odgovara:

- Pa, mogla sam da prođem i bez tog pljuvanja na svirkama. Trebalo je da bude kompliment, ali mi se to nije dopalo. Vikala bih na gomilu "Hej takve stvari ne idu sa mojom haljinom" i oni bi prestali. Možda su bili pankeri, ali su imali manire."

Uprkos prodaji više od 40 miliona albuma, Blondi je bila daleko od finansijske sigurnosti. Bend je stigao do mrtve tačke. Za razliku od drugih bendova, nisu posvetili dovoljno pažnje poslovnoj strani stvari. Ali najgore je tek dolazilo.

Krajem 1982. godine, tokom turneje za promociju svog šestog albuma "The Hunter", Stejn se srušio nakon predstave i bio odvezen u bolnicu. Dijagnostifikovan mu je retka autoimna bolest. Boravio je u bolnicama mesecima i nije se oporavio četiri godine, a uz njega je uvek bila njegova Debi. Ona je verno negovala muža, i usput sporadično nalazila vremena za solističku karijeru i filmske uloge.

- Ljudi su se u velikoj meri bavili činjenicom da sam se brinula o Krisu kada je bio bolestan. A ja sam radila samo ono što bi svako uradio za nekoga koga voli. Tokom ovog vremena ona se ponovo okrenula heroinu. -

Droga je tada bila socijalna stvar, a ja sam bila društvena osoba. Pretpostavljam da sam bila samo deo tog sveta oko mene. Bila sam pravi narkoman na par godina. Bilo je to vreme depresije za mene. Sve se raspalo, ali ostavila sam to iza sebe.

Zvanično, Stejn i Debi Hari su se razveli 1989. godine.

Nakon razvoda, grupa Blondi je nestala sa scene petnaest godina, a u tom periodu su njihov uticaj i slava neobjašnjivo rasli. Ponovno okupljanje grupe je bilo neizbežno, ali mnogi su bili iznenađeni kada se bend vratio istom snagom. Grupa Blondi je ponovo ujedinjena 1997. i u roku od dve godine se vratila na vrh top lista sa pesmom Maria.

Debi Hari, Kris Stejn
foto: Profimedia

Od 1999. Stejn je u braku za glumicom Barbarom Sikurancom i živi u Njujorku sa dve svoje ćerke tinejdžerke.

Debi živi sama u i nema dece.

- Ponekad se žalim što nemam decu. Nisam nikad mislila da bih bila dobar roditelj. Imala sam nesrećno i traumatično detinjstvo, i ideja da bih i ja mogla napraviti nekome nesrećno detinjstvo strašno me je uznemiravala i činila nesrećnom.

Debi Hari, koja je rođena u Majamiju 1945, odvojena je od roditelja u dobi od tri godine, kada je usvojena od para iz Nju Džerzija, koji je držao prodavnicu poklona.

- Volela bih da sam zadržala neke komade odeće koje sam nosila na sceni, jedini predmet koji mi je ostao za uspomenu je moj portret od Endija Vorhola, koji visi na zidu u mojoj kući u Njujorku.

Debi Hari koja danas ima 76 godine i danas širi oko sebe dobro raspoloženje svojim neodoljivim osmehom.

-Nikada nisam dopustila da mi život bude dosadan. Kroz sve uspone i sve padove, održala sam svoj osećaj za avanturu.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs