vELIKA nINA!

Bipolarni poremećaj i borba protiv rasizma su je koštali života: Ovako je živela Nina Simone! (FOTO)

22. februara 1933. godine u Trojonu, u Severnoj Karolini rođena je velika Junis Kejtlin Vejmon, svetu poznatija kao Nina Simone.

Vip priča
09:21h Autor:
Bipolarni poremećaj i borba protiv rasizma su je koštali života: Ovako je živela Nina Simone! (FOTO)
Nina Simone, Foto: Profimedia

Kada je imala samo tri godine, Nina je već pokazala svoj talenat - već tada je počela po sopstvenom sluhu da svira klavir, bez ičije pomoći.

Odgajana je prema strogim crkevnim načelima, pa je tako u crkvi započela svoje prve nastupe, u majčinom crkvenom horu. S obzirom da je sve umela da odsvira po sluhu, ubrzo je počela da uči da svira i klasičnu muziku sa privatnom učiteljicom. Tada je razvila veliku ljubav prema Bahu, Šopenu, Betovenu i Šubertu.

Kada je napunila 10 godina, Nina je imala svoj prvi zvanični klavirski nastup u gradskoj biblioteci. Tu je doživela ovacije ali i prvi susret sa rasizmom. Tokom nastupa, njeni roditelji su bili premešteni iz prvog reda, da bi na njihovo mesto mogli da sednu belci. Ovaj incident je za nju bio jako traumatičan i verovatno jedan od okidača koji ju je gurao da kraja života da se bori za slobodu i građanska prava.

Odlučio sam se za ljubav, mržnja je preveliki teret: Najsnažniji citati Martina Lutera Kinga!

foto: Profimedia

Nakon što je završila srednju školu njena zajednica je sakupila novac za njenu stipendiju kako bi talentovana Nina mogla da ode da se školuje u Njujorku. Porodica se već zbog nje tamo preselila, ali tada su dobili pismo u kome je pisalo da Nina Simone nije primljena. Nada za karijerom klasične muzike tada je prekinuta. Kasnije je tvrdila kako je razlog što nije bila upisana upravo - rasizam.

Svoju karijeru je tada počela da gradi u drugom pravcu. Počela he da peva u barovima i promenila je ime iz Junis u Nina, što znači "mala" na španskom jeziku i "Simone" po glumici Simon Sinjore.

Već sa svojim prvim albumom, koji se zvao "Little Girl Blue" koji je izdala 1958. godine, Nina Simone postiže veliki uspeh. Album je prodat u više od milion primeraka. Od tada pa do smrti, Nina Simone je za različite diskografske kuće izdala više od 40 studijskih albuma.

Bili Holidej: Za sebe je često govorila da je crna, silovana i švorc, ali uprkos tome istorija je nikad neće zaboraviti! (GALERIJA)

"Kritičari su počeli da pričaju o tome kakvu muziku sviram", piše Nina u svojoj autobiografiji iz 1991. godine. "Pokušala sam da nađem prikladan opis i klasifikaciju svoje muzike. Kritičarima je bilo teško jer sam izvodila popularne pesme u klasičnom stilu sa klasičnim klavirskim tehnikama koje su isnpirisane džez muzikom. Pored svega, u svoje performanse sam uključila duhovne i dečije pesme. Dakle, zaključiti kakvu sam vrstu muzike izvodila, zadavalo je kritičarima probleme, jer je u mojoj glavi bilo svega pomalo."

Jasno je da je Nina Simone umetnica koja nije lako mogla da bude svrtsana pod neki žanr. U autobiografiji, Nina Simone piše da joj je cilj kao umetnici bio "...da se ljudi međusobno osećaju da dubokom nivou. To je teško opisati jer to nije nešto što može da se analizira. Ali kada jednom privučete publiku, jednostavno znate - to je kao struja, visi u vazduhu."

Na albumu " Nina Simone in Concert", po prvi put se otvoreno bavi rasnom nejednakošću u Americi, a pesmom "Mississipi Goddam" koja je njen odgovor na ubistvo Medgara Eversa i bombaški napad na baptističku crkvu u Alabami gde je poginulo četvoro crnačke dece. Pesma je bojkotovana u mnogim južnjačkim američkim državama.

Dom Opre Vinfri izgleda drugačije nego što mislite: U spomen na baku posadila je stotine belih hortenzija! (FOTO)

Od tada pa do smrti, borba za građanska prava postala je tema njenog repertoara. Pevala je i pričala na mnogim okupljanjima. Snimila je odbradu pesme "Strange Fruit" od Bili Holidej i linčovanju crnaca na jugu, a pevala je i pesmu "Images" o nedostatku ponosa afroameričkih žena. Takođe, sama je napisala pesmu "Four Women" o četiti različita stereotipa afroameričkih žena.

Tri dana nakon što je izvršen atentat na Martina Lutera Kinga, posvetila mu je celi nastup na sajmu Vestburi i otpevala pesmu "Why?". Simone je pretvorila nedovršeno delo Lorejn Hansberi "To Be Young, Gifted and Black" u pesmu borbe za građanska prava. Pesma je postala i zvanična nacionalna himna crne Amerike.

U mladosti silovana, doživela poniženja najgore vrste: Životna priča žene u koju se kune Opra Vinfri! (FOTO)

Ninu Simone je u muzičkoj industriji pratio glas hirovite žene teškog karaktera, ali ona se jako protivila tom opisu. Njen vokalni stil karakteriše intenzivna strast i prozračnost. Poznata je pod nadimkom "High Priestess of Soul", a veliku pažnju je posvećivala ispoljavanju emocija na sceni.

Muževi je mlatili, živela na ulici, pokušala da se ubije: Životna priča Hale Beri! (FOTO)

foto: Profimedia

Na jednom albumu ili koncertu, često je umela da se kreće između intenzivne sreće i tragične melanholije što je karakteristika i njenog privatnog života koji je otežao bipolarni poremećaj koji joj je dijagnostifikovan sredinom 60-tih godina ali je stroko držan u tajnosti. !995. godine vazdušnim pištoljem je povredila komšijinog sina jer ju je ometao smejanjem. Pucala je i na izvršnog direktora izdavačke kuće kojeg je optužila za krađu. Sada se zna da ova "poteškoća" nije samo bio rezultat prekomernog perfekcionizma, nego i psihičkog stanja.

Nina Simone 1970. godine napušta Sjedinjene Američke države. Neprestan rad i pad popularnosti Američkog pokreta za građanska prava iscrpeo ju je pa odlazi na BArbados, očekujući da će je suprug i menadžer Endrju Stroud kontaktirati kada bude ugovorio neki koncert ili nastup. Ali, Stroud je njen nestanak (i činjenicu da je ostavila venčani prsten) shvatio kao aluziju na razvod. Kao menadžer, imao je kontroli nad njenim prihodima, zbog čega Nina Simone nije ni znala koliko zapravo zarađuje novca.

Menjala muškarce, uzimala opijate, bila osuđivana, volela samo jednom: Kontroverzan život Naomi Kembel! (FOTO)

Nakon toga, Nina odlazi da živi u Švajcarsku, pa Holandiju, ali se na kraju trajno seli u Francusku 1992. godine. Razvod od supruga i menadžera može se sagledati i kao kraj njenog najuspešnijeg perioda u američkom muzikom biznisu i početak njenog, delom samonametnutog, prognanstva i otuđenja od ostatka sveta u sledeće dve decenije.

Nina Simone je umrla u snu 21. aprila 2003. godine u svom domu u Francuskoj. Uoči njene sahrane, Elton Džon je poslao buket cveća s porukom:

"Bila si najveća i ja te volim."

O njenom gilmu, snimljen je i dokumenatar film 2015. godine koji je čak bio nominovan za nagradu Oskar pod nazivom " What Happend, Miss Simone?"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs