OBEĆANA ZEMLJA

Dom Opre Vinfri izgleda drugačije nego što mislite: U spomen na baku posadila je stotine belih hortenzija! (FOTO)

Znamo da želite da zavite u njeno "malo" carstvo

Enterijer
13:22h Autor:
Dom Opre Vinfri izgleda drugačije nego što mislite: U spomen na baku posadila je stotine belih hortenzija! (FOTO)
Opra Vinfri, Foto: Profimedia

Verovatno te ne čudi da je Opra Vinfri vlasnica nekih fantastičnih nekretnina. Neke je kupila pa prodala – na primer, ogromni dupleks stan u Čikagu od 950 kvadratnih metara i penthaus na Floridi s pogledom na okean – dok i danas poseduje malu vilu na Havajima i skijašku kućicu od 800 kvadrata u Koloradu.

Ali najdraže od svih joj je imanje u Montesitu u Kaliforniji, gde živi u raskošnoj kući od ni više ni manje nego 2.300 kvadrata. Ali, iako je kuću kupila pre 17 godina, tek ju je sada uredila po svom ukusu, koji će vas možda iznenaditi.

Imanje je u malom mestu

Montesito je gradić na obali Kalifornije, deo Sante Barbare, s mnogo lepih plaža, sjajnih restorana, skupih butika i slavnih stanovnika među kojima su Džulija Luj-Drajfus iz "Sajnfilda", Rob Lou, Elen Deženers i Džef Bridžis – toliko da turistička kancelarija Santa Barbare savetuje posetiocima da ostanu pribrani ako vide poznato lice.

Ludilo pred kraljevsko venčanje u Vindzoru: Među prvim slavnim zvanicama Džordž Kluni, Opra Vinfri, Midltonovi, brat princeze Dajane! (FOTO)

A post shared by Oprah (@oprah) on

Simbolizuje slobodu

Opra je imanje koje se prostire na 65 hektara nazvala "Obećana zemlja". Zašto to biblijsko ime? Medijska zvezda zapravo je htela da kupi plantažu na američkom Jugu, ali onda je slučajno naletela na oglas za imanje u Kaliforniji koje je po svemu izgledalo kao južnjačka plantaža, samo bez vlage, vrućine i komaraca. Kad je 2001. kupila imanje, Opra ga je prvo nazvala "Tara II", po plantaži koju je posedovala Skarlet O'Hara u romanu i filmu "Prohujalo s vihorom" i koja se zvala Tara. Ali, jednog dana posetio ju je prijatelj Bob Grin, guru fitnesa koji ima njuh za nekretnine, i on joj je predložio da smisli bolje ime za kuću i terene.

Opra Vinfri (64) u uskim farmerkama: Dokaz da i žene sa oblinama u njima izgledaju sjajno! (FOTO)

A post shared by Oprah (@oprah) on

- Sama činjenica da si ti Afroamerikanka iz Misisipija i da si ovo stekla svojim radom je fenomenalna. Ovo je tvoja sudbina – rekao je Grin i smislio ime: "Obećana zemlja", ona zemlja u koju je prema Bibliji Bog doveo svoj narod kad ih je izveo iz ropstva.

- "Obećana zemlja" je pogodno ime i to osećam svaki dan, jer kad sam tu, obuzima me potpuno i radosno zadovoljstvo – kaže Opra, koja se u kuću uselila na svoj rođendan 2004. godine.

Opra Vinfri progovorila o glasinama: Nemam DNK da budem predsednica Amerike! (FOTO)

A post shared by Oprah (@oprah) on

Tu su i apostoli

U skladu s biblijskim imenom, Opra na imanju ima i dvanaest apostola. To je zapravo šumarak koji je ona lično posadila, a sastoji od dvanaest divovskih hrastova koje je Opra nazvala apostolima, dok je stazici kojom se prilazi šumarku dala ime "Put Aleluja". Čak ima i najdraže stablo čiju sliku je objavila na Instagramu, podstičući obožavateljke da i one fotografišu omiljeno drveće.

Mesto za čitanje novina

Romantična, otvorena senica od kamena sagrađena je isključivo zato da bi Opra mogla u njoj na miru da čita novine uz jutarnji čaj. Prostor ispunjen slamnatim vrtnim nameštajem i orhidejama i okružen vodopadima samo je njen i, premda tamo u miru uživa tek nekoliko puta godišnje, sama pomisao na to da takvo mesto postoji ispunjava je srećom.

- San mi je da imam ovakvo mesto – rekla je Opra, a kad ju je neko upitao zašto joj treba dodatni privatni prostor pored tolike kućerine, odgovorila je: - Treba mi da se obnovim. Zanimljivo je da u baštenskoj kućici ne postoji toalet jer Opra ne želi da joj mir narušava puštanje vode. Ako želi smirujući žubor, sluša vodopade. Svakako, tu je i bazen.

Opra Vinfri otkriva tajnu za srećan život: Kako sam uspela da zaboravim negativnu prošlost i zavolim mir!

A post shared by Oprah (@oprah) on

Bašta koju sama održava

Oprin imetak procenjuje se na 2,9 milijarde dolara pa je tako prva na Forbsovoj listi najbogatijih žena s američke estrade i treća najbogatija Amerikanka koja je sama zaradila svoj novac (a ne ga nasledila, kao udovica Stiva Džobsa, na primer) – ali ipak sama kopa u bašti.

Napitak zbog koga se Opra Vinfri prepolovila: Sprečava rak, ubrzava metabolizam! (RECEPT)

A post shared by Oprah (@oprah) on

Oprina kuća je okružena predivnim negovanim vrtom u kojem uspevaju različite vrste cveća, ukrasnih grmova i zelenila. Vrt, naravno, održavaju profesionalni baštovani, ali Opra rado učestvuje u svim radovima pa je tako pomagala u sadnji ruža, a često obrađuje i svoj povrtnjak jer uživa u povrću koje je sama uzgajila.

- Nisam imala vrt kada sam bila mala, samo jedan grm hortenzije ispred bakinog trema – kaže Opra. Sad je to nadoknadila, a u spomen na baku posadila je stotine belih hortenzija.

Velikodušna: Opra Vinfri jednom mesečno vodi služavke u šoping i kupuje im šta god požele!

A post shared by Oprah (@oprah) on

Dnevna soba je za dnevnu upotrebu

Dnevna soba bila je veoma lepa, ali nekako to nije bila "ona", izjavila je Opra koja je na Instagramu objavila fotografije pre i posle preuređenja. Sve je počelo još 2010. kad je dizajnerka Rouz Tarlou posetila Opru koja joj je ponosno pokazala celu kuću i sve raskošne komade u njoj. A onda je usledio šok.

- Ta cela kuća nema veze s tobom. Kao da si je uređivala misleći kako treba da izgleda prostor osobe koja ima novca – rekla joj je Rouz. Opra se prvo uvredila, ali onda pogledala pozlaćena ogledala, mramorne vaze i stubove, svilene presvlake na stilskom meblu - i shvatila da njena prijateljica ima pravo. Smesta je počela da planira preuređenje.

5 pravila milionera: Postala sam finansijski uspešna zato što mi novac nikad nije bio glavni cilj u životu!

Da joj pomogne, Rouz ju je upitala čega nikako ne bi mogla da se odrekne, na šta je Opra odgovorila: - Knjiga! Želim gomile knjiga! Dnevna soba je tako dobila police za stotine knjiga, ali ostala bez svilenih presvlaka na kaučima koji su Opri išli na živce jer se neprestano bojala da će ih ona ili njeni psi uprljati.

- Dnevna soba je sada topla i prijatna poput majčine utrobe s pogledom na okean. I sad odražava mene – rekla je Opra.

Godinama trpela najgore zlostavljanje: A onda je u njemu pronašla muškarca svog života koji je razume i iskreno voli! (FOTO)

A post shared by Oprah (@oprah) on

Skromno preuređenje trpezarije

Kad je odlučila da preuredi kuću, Opra je objasnila da više ne želi da živi u raskoši, a posebno ne želi da ima raskošnu trpezariju.

- Želim da večere koje priređujem odražavaju moje srce i dušu. Hoću da se gosti osećaju prijatno i da slobodno traže repete – izjavila je tada.

Par kojem zavidi pola Holivuda proslavio 30 godina braka: Još se smejemo u 2 ujutru! (FOTO)

A post shared by Oprah (@oprah) on

Stara trpezarija nije bila tako formalna i ukočena - imala je sto za samo 10 osoba, nežno ružičasti stoljnjak i tek nekoliko zlatnih detalja - ali Opra je htela nešto modernije i jednostavnije.

Kuhinja s mnogo prostora

Pre preuređenja, u kuhinji je bio i veliki otvoreni kamin, ali Opra je shvatila da joj zapravo samo smeta.

- Kad ti dođu gosti, svi na kraju završe u kuhinji. A i meni je tu lepo pa ću skloniti kamin i rernu za picu da dobijem još prostora – objasnila je Opra.

Prva tamnoputa mis Amerike: U mladosti ludovala, zbog skandala joj oduzeli krunu - to je nije zaustavilo! (FOTO)

A post shared by Oprah (@oprah) on

Voditeljka je velika deoničarka kompanije "Weight Watchers", u čijem programu mršavljenja je i sama učestvovala tokom svoje trajne bitke s viškom kilograma, pa se u reklamama koje je snimila za "Weight Watcherse" pojavljuje u svojoj kuhinji, koja je opremljena belim elementima s radnim površinama u boji drva, dok su šporet i dvostruka rerna smešteni ispod nape velikih dimenzija, a još jedna rerna ugrađena je u središnji kuhinjski sto gde Opra često izlaže povrće iz vrta. Detalji kao što su slamnate korpe i drvene činije daju prirodni, seoski ugođaj. Dodatno imanje za 29 miliona dolara

Krajem 2015. susedno imanje "Seamair Farm" od 93 hiljade kvadratnih metara stavljeno je na prodaju i Opra je iskeširala tačno 28, 85 miliona dolara. Na ranču su se držali konji pa su tako uz tri stambena objekta tu i štale i manježi, kao i voćnjak s avokadima. Ono što je najvažnije na tom imanju su dva privatna izvora koji će Opri dobro doći jer joj treba mnogo vode za održavanje travnjaka i vrta, a Kalifornija pati od ozbiljnih nestašica tokom sušnih perioda.

Kuća je sigurna

Kaliforniju su krajem prošle godine poharali šumski požari, a onda su početkom 2018. usledile oluje i kiše koje su prouzrokovale strahovite odrone, upravo u Montesitu. Opra je ispričala Elen Dedženeres kako ju je probudio lavež njenih pasa malo pre četiri ujutro. Kad je provirila kroz prozor, videla je vatru u planinama a kasnije je saznala da je požar prouzrokovao eksploziju koja je pokrenula tlo. Koliki su razmeri štete, shvatila je tek sutradan.

Ovako Barak i Mišel Obama provode svoje vreme: Njihov život je sada odmor, a milioni samo pljušte! (FOTO)

A post shared by Oprah (@oprah) on

- Kuće svih mojih suseda su stradale. Neki više nemaju kuće, jednostavno su nestale – rekla je potresena Opra. Njena kuća srećom nije nastradala, jer je na brežuljku. Premda njena situacija nije bila ni izbliza tako teška kao ona njenih suseda, Opra je iz solidarnosti ostala u kući, uprkos tome što nije imala ni plina ni vode.

Kakve navike vikendom neguju uspešne žene: Rade u bašti, spremaju hranu za sledeću nedelju?! (FOTO)

A post shared by Oprah (@oprah) on

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs