Pročitajte

AKADEMIK I NEUROHIRURG SMEJANOVIČ (81) POSLE 3.000 OPERACIJA OTKRIO: Ovo je smrt za mozak!

Konstantni trening je najvažniji

Medicina
Autor:
AKADEMIK I NEUROHIRURG SMEJANOVIČ (81) POSLE 3.000 OPERACIJA OTKRIO: Ovo je smrt za mozak!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada je reč o hirurgiji, neurohirurgija zauzima drugo mesto prema složenosti, odmah nakon kardiohirurgije.

Do operacija na mozgu najčešće dolazi usled povreda, aneurizmi i tumora, a više detalja otkriva nam akademik i priznati neurohirurg Arnold Fedorovič Smejanovič.

Profesor doktor Smejanovič je član beloruske Akademije nauka i istaknuti naučnik na polju neurohirurgije. Počasni je naučnik Republike Belorusije. Radio je kao istraživač, supervizor i vođa neurohirurpkog odeljenja u bolnici u Minsku, bio je direktor Instraživačkog institutra za neurologiju, neurohirurgiju i fizioterapiju, ministar zdravlja Belorusije, a od 2006. godine nalazi se na čelu neurološkog odeljenja na klinici za neurologiju i neurohirurgiju regionalne bolnice u Minsku. Autor je više od 400 naučnih radova i pronalazač 25 patenata. Tokom duge karijere izvršio je više od 3.000 operacija mozga.

"Mozak je organ kao i svi ostali. Obavljamo mnoštvo intervencija i većina njih su potpuno uspešne", otkriva doktor i kaže da je mozak moćniji od bilo koje supermašine i da je on i dalje neverovatna misterija.

Ovih deset stvari je dr Smejanovič otkrio o mozgu zahvaljujući svakodnevnim operacijama:

- Na mnoga pitanja ne postoje odgovori. Na primer, shvatili smo da broj moždanih funkcija i njegova sposobnost nemaju veze sa inteligencijom. Ne shvatamo ni masu ni volumen mozga. Verujete li da mozak genija i mozak osobe sa niskim koeficijentom inteligencije izgledaju potpuno isto?

Bipolarni poremećaj: Psihijatar otkriva kako da prepoznate manično depresivne ljude!

foto: Shutterstock

- Količina sive mase i širina uma nemaju nikakve veze. Luj Paster, osnivač mikrobiologije i imunologije, imao je samo jednu hemisferu mozga, a živeo je i radio kao i svi drugi ljudi, a pritom postigao mnogo.

- Tumor stvarno ne mora ništa da promeni. Pre 40 godina asistirao sam operaciji velikog tumora mozga kod mlade studentkinje sa muzičke akademije. Kad smo izvadili tumor, shvatili smo da je jedna hemisfera gotovo potpuno uništena. Devojka se oporavila, završila akademiju, udala se za milionera i dan danas prelepo svira!

- Najneverovatnije otkiće za mene je bila spoznaja da svest nema nikakvo "mesto" u telu i da je veza između mozga i misli totalna misterija. Ovu tajnu samo Bog zna.

- Mozgu je neophodan trening, znanje, čitanje, razmišljanje o lepoti, putovanje u podsvest i razumevanje kako bi dobro radio.

Za kraj, dr Smejanovič daje najvažniji savet:

"Ne dozvolite da vam se mozak ulenji, inače će brzo oslabiti. Čitajte, odlučujte, razmišljajte, brinite. Ne dozvolite da postanete ravnodušni - to je smrt za mozak!"

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs