Obratite pažnju

EVO KAKO DA NAUČITE DETE DA PAMTI: Metoda korišćena u Sovjetskom Savezu!

Glavna poteškoća deteta u prvom razredu je velika količina informacija. Kako mu pomoći da se nosi sa opterećenjem?

Vaše dete & vi
Autor:
EVO KAKO DA NAUČITE DETE DA PAMTI: Metoda korišćena u Sovjetskom Savezu!
Foto: Shutterstock

Većina dece nema veštine učenja. Nemaju iskustva kako da organizuju materijal u svojim glavama, a ne postoje ni algoritmi za pamćenje. Vremenom će se pojaviti, ali pre toga još uvek morate čekati i čekati, učiti i učiti.

Kao što znate, postoje dve glavne vrste memorije - kratkoročna i dugoročna. Kratkoročna memorija je potrebna samo za kretanje kroz trenutne događaje. Kada dođe kući, dete torbu može da stavi u hodnik, a zatim se presvuče. Nakon presvlačenja, osoba pamti tačno gde je torba, i stavlja je na pravo mesto. Ali nema smisla pamtiti lokaciju torbe do kraja života. Stoga, nakon nekoliko sati, mozak se oslobađa dodatnog tereta. Često se zaboravlja čak i sama činjenica da je torba negde ostavljena. Druga stvar su važne stvari i informacije. Moraju se stalno čuvati na bezbednom mestu. A ovo mesto je dugotrajno pamćenje.

Glavni problem sa pamćenjem nastaje zbog toga što ne znamo šta staviti u kratkotrajno, a šta u dugotrajno pamćenje.

Kratkoročna memorija je mala. Na primer, osoba može da zapamti samo 7-9 brojeva ili reči odjednom. Ali ni ove informacije se ne prenose u potpunosti u dugoročnu memoriju. Ako se posle nekog vremena od osobe zatraži da se seti onih brojeva ili reči koje je nedavno zapamtila, moći će da navede samo 3-4. I nije činjenica da će čak i ova 3-4 objekta otići u dugoročnu memoriju.

Dugoročna memorija ne čuva sve. Mozak zadržava samo ono što smatra glavnim, a detalji se mogu izbaciti kao beznačajni. Nije dovoljno staviti nešto u dugoročnu memoriju, već je potrebno znati kako to odatle dobiti. I ovde opet može doći do problema. Pamćenje ne daje sve odjednom, već samo u delovima, a i tada ne uvek u potpunosti. Ako se brzo napuni bez mogućnosti da sve probavi, može da izda samo 30% svojih rezervi.

Kako da organizujete svoje memorijske arhive

Zamislite da ste arhivski radnik. Morate preneti dokumente u skladište. Imate malu kancelariju u kojoj radite. I odjednom počinju da vam mahnitom silom donose i donose materijale. Vaša kancelarija je do plafona ispunjena papirima. Šta kažete? Verovatno ćete viknuti: „Stani! Ne mogu tako da radim, nemam gde da se okrenem! Hajde da izvadimo sve što je suvišno!"

Isto je i sa pamćenjem. Ako sve neselektivno gurnete u područje kratkoročnog pamćenja, ono će jednostavno početi sve da izbacuje. Propusni opseg do "arhive" će biti značajno smanjen. Da bi „arhiva“ pravilno funkcionisala, potrebno je organizovati ispravnu i doslednu dostavu informacija. Onda neka radi naš interni arhivar. Kako se to radi? Osigurajte „tačnu dostavu informacija u arhivu“.

1. Podesite format isporuke. Pre nego što počnete da nešto isporučujete i postavljate, potrebno je da označite mesto u arhivi gde će sve to ležati. Da biste to uradili, pre čitanja teksta, trebalo bi da pročitate naslove, pogledate slike, pročitajte natpise ispod slika. Na osnovu ovih informacija, već će biti približno jasno o čemu će se razgovarati i u kom memorijskom odeljenju je bolje dodeliti, koliko će "polica" biti potrebno za particije.

2. Pojasnite sadržaj. Dete treba jednom da pročita tekst i odmah svojim rečima kaže šta piše. Ovo će stvoriti preciznije granice za materijal koji se pamti. Nije bitno što dete ne kaže sve ili ne baš tačno. Posebna tačnost nije potrebna, a ako se seća činjenica naopako, nije važno. Jedina stvar je da možete ispraviti dete kako biste tačnije istakli glavnu ideju teksta. Ovako stavljamo prvu informaciju u kratkoročno pamćenje. Sada možete svom detetu da malo odvratite pažnju nečim drugim, što nije vezano za pročitanu temu. U ovom trenutku, kratkoročna memorija će postepeno početi da prenosi informacije u skladište.

3. Podeliti na komade. Sada kada znate o čemu se radi u tekstu, možete ga pažljivije pročitati i razložiti šta se dešava. Šta se prvo dogodilo, pa šta onda? Ako je u tekstu reč o zimi, koje znake zime autor opisuje?

4. Koristite mentalnu mapu. Ovo je prilično jednostavan metod - informacije su predstavljene u obliku dijagrama algoritma, koji zatim pomaže da se brzo priseti čitav sadržaj. Sam mozak, prilikom pamćenja, stvara takve algoritme, ali vi mu u tome možete pomoći. Mapa je nacrtana u obliku "drveta". Zasnovan je na temi, a od nje odstupaju „grane“. Šta je opisano u tekstu o zimi? Vreme - priroda - ljudi. Šta je sa vremenom? Sneg - mraz - mećave- mraz. Šta je sa prirodom? Reke su se zaledile, medvedi su zaspali, zečevi su promenili boju. Šta je sa ljudima? Obučeni toplo - idite u zimske sportove - spremite se za Novu godinu.

Nakon što napravite mentalnu mapu, trebalo bi ponovo da se isključite i odmorite oko 15 minuta.Možete samo pustiti dete da se kreće, možete dati vremena da stvari ubaci u portfolio za sledeći dan ili možete početi da radite neku drugu lekciju koja dete voli ili se ne napreže previše.

5. Proverite šta ste naučili. Sada kada smo sve sredili, ostao je samo jedan korak. Probajte kako će se informacije preuzeti iz spremišta. Za ovo, dete treba da se testira. Nema potrebe da organizujete ispitnu proceduru, samo postavite nekoliko ključnih pitanja o obrađenoj temi. Naglasite ono što dete ne pamti dobro. Ako postoji neka zastoja, onda morate ponovo da kažete ovo mesto. I posle 1,5-2 sata ponovo pređite na temu.

Ovo je samo jedna od mnogih tehnika koje mogu pomoći vašem detetu da uradi bolji posao. Ne očekujte da će vaše dete shvatiti algoritam u hodu. U početku ćete morati da nacrtate mentalne mape da bi vaše shvatilo suštinu. Ali svaki put treba da se sve više uključi u izgradnju mapa, tako da će posle nekog vremena i sam početi da to radi. Cela procedura može izgledati prilično dugačka, ali u stvari štedi mnogo vremena uopšte, zbog činjenice da memorija počinje da radi efikasnije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs