Zato se i teško menjamo

Nakon tridesete, mozak nepovratno gubi ovu funkciju: Brutalna izjava čuvenog neurologa!

Kada nam usvajanje nekog znanja ne ide najbolje, to je zato što telo u tom procesu koristi adrenalin, koji nam donosi nervozu

Medicina
15:33h Autor:
Nakon tridesete, mozak nepovratno gubi ovu funkciju: Brutalna izjava čuvenog neurologa!
Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje koje je predvodio cenjeni neurolog sa Univerziteta Stenford Endru Gubermen, donosi loše vesti za sve one koji su želeli, na primer, da nauče novi jezik, a imaju više od 30 godina.

Ono što smo lako mogli u detinjstvu, u odraslom dobu je mnogo, mnogo teže. U nekim slučajevima - nemoguće.

"Majka priroda nas je stvorila tako da možemo da naučimo sve potrebne veštine da preživimo, da živimo dovoljno dugo da imamo potomstvo, a zatim da umremo", brutalno je izjavio dr Gubermen ističući da mozak nakon tridesete nepovratno gubi funkciju dobrog pamćenja, jer jednostavno nije "programiran" da u tom dobu uči nove veštine.

Kada je čovek odrastao, tvrdi, njegov mozak je navikao na određene poznate stvari i na njih se fokusira. Zato se ljudi teško menjaju - stvar je u mozgu.

Ipak, Guberman kaže da je moguće usvojiti novo znanje, ali je to ipak značajno teži proces od učenja u detinjstvu i adolescenciji. Ipak, ne treba da odustajete, fokusirajte se što je više moguće na novi zadatak, koliko god vam je neprijatno i teško, i postoje šanse da ipak uspete.

Podmladi mozak, i podmladićeš kožu za deset godina: Neurofiziolog dr Aman otkriva 12 najvažnijih pravila!

foto: Shutterstock

"Ako zaista želite da naučite nešto novo u odraslom dobu, morate da usmerite svoj mozak u dobrom pravcu, a to će zahtevati visok nivo koncentracije i posvećenosti. Bez toga, nema ništa", objašnjava Gubermen.

Kada nam usvajanje nekog znanja ne ide najbolje, to je zato što telo u tom procesu koristi adrenalin, koji nam donosi nervozu. Zato je važno da budete uporni, jer je proces promena u mozgu veoma težak.

Savet broj 1 u ovom slučaju jeste -dobar odmor. Kada se silite da radite nešto što čini da se osećate neprijatno, mozgu je potrebna još jedna hemikalija kako bi smestio novo znanje u kratkročnu ili dugoročnu memoriju. To je acetilholin, neurotransmiter koji telo luči u dovoljnoj količini onda kada se dovoljno odmarate i spavate.

"Najveći broj promena koje se odnose na strukturu mozga događaju se u dubokoj fazi sna", objašnjava Gubermen i dodaje da se one mogu desiti i tokom dremki, ali i u trenucima opuštanja, onda kada pustite misli da slobodno lete i kada niste pod stresom, zaključuje naučnik.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs