Proverite

3 ZNAKA DA JE MOZAK POČEO DA PROPADA: Ovo nema veze sa starenjem!

Glavno i najvažnije je da ne propustimo prve signale koje nam mozak šalje

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Mozak je jedini organ koji do kraja života ne gubi sposobnost da se menja, izračunava i kontroliše hiljade operacija u sekundi, od kojih se većina dešava na nesvesnom nivou: varenje hrane, treptanje, pokretljivost creva...

Zamislite samo: trebalo je više od 40 minuta jednom od najmoćnijih kompjutera na Zemlji da reprodukuje tačno jednu sekundu moždane aktivnosti.

Ali čak i uz svu neverovatnu jedinstvenost, plastičnost i sposobnost samoizlečenja, procesi regeneracije u mozgu idu mnogo sporije od destruktivnih promena. Ne možete ih nazvati sprinterima.

A pošto proces starenja svake osobe počinje u različito vreme i odvija se različitom brzinom, mozak je došao do načina da nam pošalje signal da mu je potrebna pomoć. Nažalost, ne uspevamo uvek da ih pravilno protumačimo, pa se prema njima često odnosimo olako, samo ubrzavajući degradaciju mozga.

Danas ćemo pričati o 3 znaka koja nam mozak šalje a znače da je proces samouništenja neurona počeo:

"Ne želim da kuvam"

Od celog životinjskog sveta se razlikujemo ne samo po sposobnosti da govorimo, razmišljamo, sanjamo, već i po sposobnosti da kuvamo hranu. Možemo slobodno reći da nas je vatra učinila ljudima! Bilo da smo dobri ili loši u kuvanju, svejedno, svi u jednom periodu života kuvamo.

Ali sa godinama, mnogi počinju da primećuju da ne mogu da spremaju ni najelementarnija jela, a negde je nestala i želja da sebe i svoju porodicu razmaze nekim novim, originalnim jelima.

Ovo je jedan od znakova usporavanja procesa u prefrontalnom korteksu i početka starenja mozga. Pošto ona kontroliše sve kognitivne funkcije osobe, uključujući praksu - sposobnost da bude svestan, kontroliše radnje i pravi svrsishodne pokrete. Ali ovo je ono što koristimo u procesu kuvanja.

O tome je početkom 20. veka pisao kanadski neurohirurg Vajlder Grejvs Penfild u svojoj knjizi „Tajne uma”.

Dok kuvanje, s druge strane, podmlađuje mozak, poboljšava pamćenje i podstiče inteligenciju. I ovo je naučno dokazana činjenica, neke novije generacije se rađaju potpuno "imune" na kuvanje. Naučnici kažu da je kod takvih ljudi čak i struktura mozga drugačija.

Gomilanje

Postoji još jedan veoma uočljiv znak starenja: ako odjednom osoba koja u sebi nikada nije primetila strast gomilanja, oseti nemogućnost da se rastane od nepotrebnih stvari, počne da zasipa svoju kuću kutijama u kojima je prašina „draga kao sećanje“, vreme je za razmišljanje...

Ovo je jedan od znakova degenerativnih promena i smanjenja broja neuronskih veza u korteksu frontalnog režnja desne hemisfere. Ona je ta koja kontroliše našu sposobnost da racionalno razmišljamo, delujemo i donosimo odluke.

Čim se aktivnost ovog dela mozga smanji, gubimo sposobnost da objektivno procenimo stvarnu vrednost ove ili one stvari. I, kada odlučujemo da li da nešto bacimo ili zadržimo, u većoj meri se fokusiramo na emocije, a ne na um.

Nerviranje kao stil života

Svako od nas drugačije reaguje na sve vrste nevolja: neko lako otpušta probleme, a neko odmah pada u očaj.

Ali bez obzira na to koliko smo različiti, najčešće je loše raspoloženje, izlivi agresije i želja za izbacivanjem nervoze povezan sa stresom, nestabilnom hormonskom pozadinom, poremećajem u ličnom životu itd. ... I, naravno, u ovome ima istine.

Ali ako negativne emocije postanu deo svakodnevnice, vreme je da razmislite o tome.

Tako mozak signalizira da mu resursi ponestaju, nivo "hormona zadovoljstva" dopamina je smanjen u prefrontalnom korteksu i striatumu, a neuralne veze u levom frontalnom režnju, koji kontroliše pozitivne emocije, su oslabljene.

Upravo je sposobnost da ostanete smireni jedan od glavnih markera aktivnog rada mozga.

A ako, čitajući članak, pronađete jedan od ovih znakova u sebi, ne treba da se uznemirujete. Ovo je samo razlog da se setimo da mozak, kao najvredniji organ u našem telu, voli da razmišlja. Zato ga nemojte lišiti zadovoljstva, opteretite ga pametnim knjigama i vežbama, novim saznanjima i pozitivnim emocijama. A zauzvrat će vam sigurno dati mladost i dobro raspoloženje.

(STIL.KURIR.RS)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...