Prema naučnim istraživanjima, mozak troši oko 20% ukupnih kalorija koje akumuliramo dnevno. Međutim, nije tako lako „hraniti“ mozak - važno je odabrati hranu koja sadrži antioksidante, masne kiseline i druge korisne elemente koji utiču na kognitivne funkcije: pamćenje, koncentraciju i motoričke sposobnosti. Analiziramo šta treba da uključite u redovnu ishranu kako biste povećali efikasnost moždane aktivnosti (i rada tela u celini).
Bademovo ulje
Orašasti plodovi i ulja orašastih plodova najbolji su izvor vitamina E koji sprečava razgradnju ćelija što povećava rizik od Alchajmerove bolesti. Pored toga, orasi sadrže zdrave masti i vlakna - bademi su bogati kalcijumom, magnezijumom i kalijumom - ovi elementi pomažu u stabilizaciji krvnog pritiska, što je takođe važno za poboljšanje funkcije mozga.
Avokado
Ovo voće je takođe prepuno masnih kiselina i vitamina E, koji su korisni za moždanu aktivnost. Avokado ne mora da se jede samostalno ako vam se ukus ne sviđa - možete dodati malu količinu salatama, pa čak i pecivima. Imajte na umu da je avokado u svim svojim prednostima visoko kaloričan - samo četvrtina voća sadrži 60 kalorija.
Da li ste znali da je i vašem mozgu potrebna ishrana da bi pravilno funkcionisao?