Povedite malo računa

KAKO DA SE NE UGOJIMO TOKOM JESENI: 8 malih, ali veoma korisnih caka!

Jesen obiluje senzacionalnim slanim i slatkim ukusima koji na naš sto dolaze kao supernamirnice

Lifestyle
15:03h Autor:
KAKO DA SE NE UGOJIMO TOKOM JESENI: 8 malih, ali veoma korisnih caka!
Foto: Shutterstock

Stižu hladni dani i razni događaji na kojima će se uvek naći nešto fino za pojesti pa je i malo teže održati želenu težinu.

Ako vam ne pada na pamet da preskačete druženja i zabave, onda pročitajte šta kažu stručnjaci, kako se dobro zabaviti, a da se pritom ne ugojimo.

1. IZAĐITE NAPOLJE

"Stres prati početak školske godine i povratak u kancelarije, hladni dani i fina hrana su centar naših misli, a upravo to može biti savršen recept za nakupljanje kilograma", objasnila je nutricionista Laura Burak i dodala da je upravo iz tog razlog jako važno izaći van kuće i hodati ili biciklirati... Ako vam odgovara aktivnost poput hodanja dobro je znati da ona ima niz pozitivnih delovanja na naš organizam pa ćete tako poboljšati cirkulaciju, povećati respiratorni kapacitet, ojačati muskulaturu, poboljšati rad probavnog sistema i rešiti se stresa i napetosti. Vrlo jednostavan način da izbegnete nakupljanje kilograma.

2. NAPUNITE KUHINJU ZDRAVIM NAMIRNICAMA

Jesen obiluje senzacionalnim slanim i slatkim ukusima koji na naš sto dolaze kao supernamirnice. Nauživajte se ovih plodova jeseni koji nisu samo zdravi već pomažu i u očuvanju teško stečene linije tokom hladnih i tmurnih dana, kad nam se baš jede nešto fino. Jabuke, kruške, bundeva, šipak i još mnogo zdravih namirnica čekaju na vas. Napunite frižider i špajz njima kako bi vam uvek bili pri ruci i kako ne biste posezali za ne baš toliko zdravim namirnicama.

bundeva
foto: Shuterstock

3. KUVAJTE KOD KUĆE

Rezultati studije iz 2014. godine ukazuju na to da osobe koje kod kuće pripremaju svoje obroke unesu oko 140 kalorija manje. Pripremite ručak i doručak u vlastitoj kuhinji i sigurno ste uneli 500 kalorija manje nego obično. Nije li to savršen način da izbegnete nakupljanje kilograma? Jasno je da ćete jesti puno zdravije ako kuvate kod kuće a ne naručujete obroke iz restorana, jedna od bitnih stavki je potpuna kontrola nad onim što unosimo u organizam.

Laura Burak savetuje da iskoristite namirnice koje nudi jesen, a ističe bundevu i jabuke kao dobar izvor vitamina i minerala i antioksidanasa, ali uz to ćete uneti manje kalorija i manje soli.

4. AKTIVNOST MORA POSTATI DEO RUTINE

Normalno je da tokom jeseni nešto više vremena posvećujemo poslu i dani su nekako prekratki za sve obaveze i velike su šanse da preskočite fizičku aktivnost, ali ne bi trebalo jer upravo u jesen i nešto više jedemo. Najteže je često se pokrenuti, a dobra motivacija bi bila da odaberete aktivnost koja vas raduje.

Možete recimo plesati - kod kuće, u fitnes klubu... Ako vam nedostaje inspiracije za vežbanje, upišite tečaj plesa poput salse, zumbe... Plesom sagorevate preko 400 kalorija u sat vremena, u zavisnosti od stila i intenziteta. Vožnja bicikla ili šetnja s prijateljicom je zabavna aktivnost kao i dobra vežba. Druženje s prijateljima ili novim dečkom ne mora značiti sedenje u kafiću na kafi i kolačima. Hodanjem i vožnjom bicikla jačate noge, srce, a i sagorevate višak kalorija.

Jesen
foto: Profimedia

5. PLANIRAJTE TRENUTKE UŽIVANJE

Ako ne želite da se ugojite ove jeseni, znači li to da ne smete da uživate u druženjima i finoj hrani? Ne, samo je važno da planirate kada ćete sebi ugoditi poslasticama, a to svakako ne sme biti svaki dan cele nedelje.

6. POVEĆAJTE UNOS VLAKANA

Ubacivanje namirnica bogatih vlaknima u vašu ishranu može pomoći u borbi protiv upala i smanjenju rizika od nastanka hroničnih bolesti i infekcija. Osim toga, pomažu u održavanju telesne mase i dobra su hrana za dobre bakterije u našim crevima koje učestvuju u izgradnji imuniteta i borbi protiv štetnih organizama. Izvori vlakana su uz voće, povrće i mahunarke i celovite žitarice (integralni pirinač, ovas, proso, ječam...) koje imaju više vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa od rafinisanih, tj. prerađenih (beli pirinač, bela testenina, bela peciva i hleb...). Zaključimo da je dovoljan unos vlakana ono što će vam pomoći da ostanete dugo siti i da ne nakupite višak kilograma.

7. BUDITE SVESNI ONOGA ŠTO VAM JE U TANJIRU

Ako ćete jesti svoj obrok, pokušajte to da učinite bez gledanja svojih omiljenih serija ili pregledanja društvenih mreža. Istraživači kažu da ćete zbog distrakcija tokom obroka jesti više. Dok s druge strane, ako posvetite pažnju vlastitom obroku, više ćete uživati i bolje ćete kontrolisati količinu hrane koju konzumirate.

8. JEDITE VIŠE POVRĆA I VOĆA

Nakupljanje kilograma tokom jeseni se može lako sprečiti ako jedete puno voća i povrća jer ne sadrže puno kalorija, ali i vitamina, vlakana, minerala pa ih možete jesti puno bez straha da ćete se ugojiti.

Kako biste uveli više povrća i voća u ishranu pokušajte da napravite zanimljive salate ili priloge.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs