Nije tako teško

Kako se rešiti bucmastog lica: 8 ključnih koraka garantuju uspeh!

Pridržavajte se ovih pravila i sigurno ćete uspeti

Lepi & Zdravi 28.10.2020. - 11:27h Autor: Stil / Ordinacija.hr
Foto: Profimedia

Gubitak kilograma može biti veliki izazov sam po sebi, ali ako govorimo o području lica, možda je izazov još veći.


Na sreću, postoje strategije koje mogu da ubrzaju topljenje masnih naslaga i tako vas reše bucmastog lica. Donosimo 8 jednostavnih, ali efektnih metoda koje će vam u tome pomoći.

 

1. Radite vežbe za lice


Mogu se izvoditi kako bi se poboljšao izgled lica, usporilo starenje i ojačala snaga mišića lica. Neka istraživanja pokazuju kako vežbanjem lica možete da utičete na tonus, zbog čega će ono izgledati tanje. Neke od najpopularnijih vežbi se izvode tako da vazduhom napunite usta i obraze i isti vazduh gurate iz jednog obraza u drugi, ili usnama pomerate levo i desno, držite usta u osmehu dok stiskate zube nekoliko sekundi. Iako su dokazi ograničeni, jedno istraživanje pokazalo je kako izvođenje ovih vežbi 2 puta dnevno u periodu od 8 nedelja može da pomladi lice i ojačati njegove mišiće.

 

2. Ne preskačite kardio vežbe


Često je previše masnoće na području lica posledica viška kilograma, pa će gubitak viška pomoći i kad je u pitanju lice. Kardio ili aerobni treninzi su vrsta fizičke aktivnosti koja ubrzava otkucaje srca, a svi znamo da se radi o jednoj od najboljih metoda za gubitak viška kilograma.

 

3. Ne zaboravite vodu


Ispijanje vode je važno za celokupno zdravlje, a njen uticaj je veliki kada se radi o masnoćama na licu. Studije poručuju kako će konzumacija vode pre obroka značajno smanjiti broj kalorijskog unosa i tako ubrzati proces mršavljenja. Druga istraživanja kažu da će tečnost ubrzati rad metabolizma i tako ubrzati mršavljenje.

 

Doručak je zlo, obavezno ga preskočite: Tvrdi, Leo Bokerija, čuveni kardiohirurg!

foto: Shutterstock

4. Ograničite unos alkohola


Dok je povremeno uživanje u alkoholu uz večeru sasvim u redu, previše nikada nije dobro i baš on može biti odgovoran za masno tkivo na licu, ali i podočnjake. Pun je kalorija pa tako rizikujete nakupljanje neželjenih kilograma. Držanje ove navike pod kontrolom je najbolji način da sprečite ove neželjene rezultate. Prema stručnjacima, dve čaše alkohola u danu su granica za muškarce, dok bi žene količinu trebalo da ograniče na jednu čašu.

 

5. Rafinisani ugljeni hidrati nisu poželjni


Kolači, grickalice i testenina su glavni krivci za nakupljanje kilograma i taloženje masnoća. Ovakve namirnice su prerađene i lišene nutrijenata i vlakana, pa u njima ne ostaje puno toga osim šećera i kalorija. Obzirom da sadrže malo vlakana, brzo se vare pa će uzrokovati brzi porast, ali i pad šećera u krvi. Jedna studija je pokazala kako je 277 ispitanih žena, koje su unosile ovakve namirnice u organizam, u rizičnoj grupi od gojaznosti i masnoća na području stomaka.

 

6. Vodite računa kada odlazite na spavanje


Dovoljna količina sna je važna za celokupno zdravlje, ali i gubitak kilograma. Može pomoći i pri gubitku masnoća s područja lica. Manjak sna može da uzrokuje porast nivoa kortizola, hormona stresa koji dolazi s podugačkom listom nuspojava, a jedna je od njih i gojenje. Dokazano je da će i povećati apetit. Druge studije su pokazale kako je kvalitetan san povezan i s lakšim održavanjem telesne težine, dok će manjak sna uticati na preteranu konzumaciju hrane, što će naravno uticati na nakupljanje kilograma.

 

Jedan od najzahtevnijih treninga na internetu: Da li možete da izdržite 30 minuta ovih vežbi? (VIDEO)

foto: Shutterstock

7. Pazite na unos soli


Glavno obeležje preteranog unosa soli je podbulost lica, ali i nadutost celog tela. Razlog je što će so uticati na zadržavanje vode u telu. Nekoliko studija je ovo dokazalo, a posebno se odnosi na osobe osetljive na uticaj soli. Prerađena hrana je najlakši način za unos prevelikih količina soli pa je pametno izbegavati takve namirnice.

 

8. Jedite više vlakana


Jedna od najpopularnijih preporuka za rešavanje masnoća s područja lica je povećan unos vlakana. Vlakna se nalaze u biljkama i polako se kreću kroz probavni sistem zbog čega ćete duže biti siti i nećete imati želju za nezdravom hranom. Prema jednoj studiji, sprovedenoj nad 345 ispitanika koji su gojazni ili imaju previše kilograma, visok unos vlakana je povezan s povećanim gubitkom kilograma. Druga studija je pokazala da se konzumacijom topivih vlakana lakše može redukovati telesna težina, čak i bez ograničavanja unosa kalorija.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs