Festivala smiljanskog pasulja u selu Smiljan u Bugarskoj jedan je od glavnih atrakcija komšiske zemlje i svake godine okuplja i po nekoliko hljada ljudi, te je nadaleko čuven i njihov recept za čorbast pasulj.
Bugari pasulj smatraju nacionalnim blagom – simbolom jednostavnosti, domaće topline i zajedništva. Ono što je najzanimljivije jeste da njihov pasulj ne nadima, zahvaljujući jednoj maloj, ali važnoj caki – pasulj se kuva u tri vode, uz dodatak prirodnih začina koji smiruju varenje.
Recept za bugarski kuvani pasulj
Osnovne informacije:
- Količina: za 4 osobe
- Vreme pripreme: 15 minuta
- Vreme kuvanja: oko 90 minuta
- Težina pripreme: laka
- Kuhinja: tradicionalna bugarska
- Kalorije po porciji: ~380 kcal
Sastojci:
- 300 g smiljanskog pasulja
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 crvena paprika (sveža ili suva)
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašike ulja ili masti
- 1 lovorov list
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- ½ kašičice nane (sušene ili sveže iseckane)
- ½ kašičice majčine dušice
- So po ukusu
- 1 mala suva kobasica ili parče slanine – za jači ukus (po želji)
Priprema:
1. Kuvanje pasulja u 3 vode
Pasulj operite, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10 minuta. Prvu vodu bacite.
Zatim ponovite postupak još jednom – ponovo nalijte vodu, kuvajte još 10 minuta i opet prospite. Tek treći put nalijte svežu vodu (oko 1,5 l) i ostavite da se kuva do omekšanja.
Ova tehnika kuvanja u tri vode uklanja supstance (oligosaharide) koje uzrokuju nadimanje i čini pasulj lakšim za stomak.
2. Dodavanje povrća
U drugom tiganju propržite na ulju sitno seckani luk, dodajte šargarepu i papriku, kratko dinstajte. Kad omekša, dodajte paradajz pire i crvenu papriku, pa sve sjedinite.
3. Spajanje i krčkanje
Dodajte dinstano povrće u pasulj, ubacite lovorov list i začine (so, nana, majčina dušica).
Kuvajte na laganoj vatri još oko 30 minuta, da se ukusi sjedine.
4. Serviranje
Poslužite uz krišku domaćeg hleba i pečenu papriku.
Bugari uz čorbast pasulj često služe i sir (njihov beli sir nalik feta siru) i čašu domaćeg crnog vina.
Savet za jači ukus:
Ako želite jači ukus, ubacite i parče dimljene slanine ili suvu kobasicu, pa ostavite da se još kratko ukuva.
Zašto je bugarski pasulj tako ukusan i lagan?
- Kuvanje u tri vode uklanja sastojke koji stvaraju gasove
- Nana i majčina dušica umiruju varenje i sprečavaju nadimanje
- Bugari često dodaju i kašičicu jabukovog sirćeta pred kraj kuvanja — da „otvori“ ukuse i olakša probavu.