Poslastice za posne slave su često komplikovane ili im nešto nedostaje, fali im ukus prave torte. Međutim ova torta je sve što vam treba i kad je prvi put napravite za slavu, pravićete je i za svaku sledeću.
Osnovne informacije
Vreme pripreme: oko 40 minuta
Pečenje: nije potrebno
Količina: za 12–14 parčića
Težina pripreme: jednostavno
Sastojci
Biskvitni deo
- 500 g posnog keksa (mlevenog)
- 150 g posnog margarina
- 150 ml sojinog mleka
- (Keks podelite na 3 dela – ako koristite kalup od 26 cm, biće taman za tri sloja.)
Fil
- 850 ml sojinog mleka
- 120 g gustina
- 200 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 ml sojinog mleka ili vode (za razbijanje gustina)
- 3 pune kašike posnog krema (npr. Nugat, Eurocrem posni ili sličan)
- 5 kašika mlevenih oraha
Priprema
1. Priprema biskvitnih slojeva
U većoj posudi sjedinite mleveni posni keks sa otopljenim margarinom i sojinim mlekom. Smesu podelite na 3 dela (za 3 sloja).
Prvi deo utisnite u kalup obložen papirom za pečenje ili folijom i blago poravnajte. Ostavite sa strane dok pripremate fil.
2. Priprema fila
U šerpu sipajte 850 ml sojinog mleka, dodajte šećer i vanilin šećer i stavite da provri.
U posebnoj posudi razmutite gustin sa 200 ml hladnog mleka (ili vode), pa tu smesu sipajte u ključalo mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, uz stalno mešanje.
Kada se fil zgusne, sklonite s vatre i umešajte posni krem i mlevene orahe. Dobro sjedinite i ostavite da se malo prohladi.
3. Slaganje torte
Na prvi sloj keksa nanesite trećinu fila, poravnajte, pa preko rasporedite sledeći deo keksa.
Ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal – završite filom.
4. Dekoracija
Tortu možete ukrasiti po želji: posnim šlagom ili posnom slatkom pavlakom, otopljenom čokoladom (100 g čokolade + 2 kašike ulja) ili posuti mlevenim orasima za klasičan izgled.
5. Hlađenje
Tortu ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći – tada će se slojevi lepo stegnuti i ukusi prožeti.
Saveti
- Umesto oraha možete koristiti lešnike ili kokos, za drugačiji ukus.
- Ako želite laganiju verziju, deo margarina zamenite kašikom kokosovog ulja.
- Za dodatnu aromu, dodajte nekoliko kapi ruma ili ekstrakta vanile u fil.
Prijatno!