Poslastice za posne slave su često komplikovane ili im nešto nedostaje, fali im ukus prave torte. Međutim ova torta je sve što vam treba i kad je prvi put napravite za slavu, pravićete je i za svaku sledeću.

Osnovne informacije

Vreme pripreme: oko 40 minuta

Pečenje: nije potrebno

Količina: za 12–14 parčića

Težina pripreme: jednostavno

Posna torta
Foto: Printscreen Youtube

Sastojci

Biskvitni deo

  • 500 g posnog keksa (mlevenog)
  • 150 g posnog margarina
  • 150 ml sojinog mleka
  • (Keks podelite na 3 dela – ako koristite kalup od 26 cm, biće taman za tri sloja.)

Fil

  • 850 ml sojinog mleka
  • 120 g gustina
  • 200 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 ml sojinog mleka ili vode (za razbijanje gustina)
  • 3 pune kašike posnog krema (npr. Nugat, Eurocrem posni ili sličan)
  • 5 kašika mlevenih oraha

Priprema

Screenshot 2025-11-05 153619.png
Foto: Printscreen Youtube

1. Priprema biskvitnih slojeva

U većoj posudi sjedinite mleveni posni keks sa otopljenim margarinom i sojinim mlekom. Smesu podelite na 3 dela (za 3 sloja).

Prvi deo utisnite u kalup obložen papirom za pečenje ili folijom i blago poravnajte. Ostavite sa strane dok pripremate fil.

2. Priprema fila

U šerpu sipajte 850 ml sojinog mleka, dodajte šećer i vanilin šećer i stavite da provri.
U posebnoj posudi razmutite gustin sa 200 ml hladnog mleka (ili vode), pa tu smesu sipajte u ključalo mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, uz stalno mešanje.

Kada se fil zgusne, sklonite s vatre i umešajte posni krem i mlevene orahe. Dobro sjedinite i ostavite da se malo prohladi.

Screenshot 2025-11-05 153638.png
Foto: Printscreen Youtube

3. Slaganje torte

Na prvi sloj keksa nanesite trećinu fila, poravnajte, pa preko rasporedite sledeći deo keksa.
Ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal – završite filom.

4. Dekoracija

Tortu možete ukrasiti po želji: posnim šlagom ili posnom slatkom pavlakom, otopljenom čokoladom (100 g čokolade + 2 kašike ulja) ili posuti mlevenim orasima za klasičan izgled.

Screenshot 2025-11-05 153649.png
Foto: Printscreen Youtube

5. Hlađenje

Tortu ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći – tada će se slojevi lepo stegnuti i ukusi prožeti.

Saveti

  • Umesto oraha možete koristiti lešnike ili kokos, za drugačiji ukus.
  • Ako želite laganiju verziju, deo margarina zamenite kašikom kokosovog ulja.
  • Za dodatnu aromu, dodajte nekoliko kapi ruma ili ekstrakta vanile u fil.

Prijatno!