Posne pihtije od boba predstavljaju pravo blago stare srpske kuhinje, koje su domaćice nekada pripremale tokom posta, ali i kada su želele lagan i hranljiv obrok. Danas se ovo tradicionalno jelo vraća na trpeze u zdravijem, modernom obliku – bez mesa, jaja i mlečnih proizvoda, a opet sa bogatim, punim ukusom koji podseća na domaću kuhinju naših baka.
Bob, kao glavni sastojak, čisti jetru i creva, poboljšava varenje i daje osećaj sitosti bez težine u stomaku. Takođe, može odlično da se kombinuje sa povrćem, začinima i maslinovim uljem. Povrće poput šargarepe i paškanata dodaje prirodnu slast i vitamine, pa ovo jelo možete jesti i kao glavni obrok.
Osnovne informacije:
- Količina: za 4–6 osoba
- Vreme pripreme: 25 minuta
- Vreme kuvanja: 1 sat i 40 minuta
- Težina pripreme: srednja
- Kuhinja: srpska, tradicionalna
- Kalorije po porciji: oko 190 kcal
Sastojci:
- 500 g suvog boba
- 1 veća šargarepa
- 1 manji koren paškanata
- 1 manji praziluk
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica aleve paprike
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- So po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1/2 limuna (sok)
- 1 lovorov list
- (opciono) 1 kašičica želatina ili agar-agara – ako želite čvršću strukturu
Priprema:
1. Priprema boba
Bob potopite u hladnu vodu preko noći. Sutradan prospite vodu, prelijte novom i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta dok ne omekša. Pred kraj kuvanja dodajte lovorov list i prstohvat soli.
2. Priprema povrća
U drugom loncu na malo maslinovog ulja propržite sitno iseckan praziluk, šargarepu i paškanat dok ne omekšaju i dobiju blagu zlatnu boju (oko 10 minuta). Dodajte beli luk i alevu papriku, pa kratko propržite da zamiriše.
3. Spajanje sastojaka
Kuvani bob ocedite, ali sačuvajte 300 ml vode od kuvanja. U blenderu sjedinite bob, povrće i deo te vode. Dodajte limunov sok, biber i so. Blendajte dok ne dobijete gustu, glatku smesu.
Po potrebi dodajte još malo tečnosti da smesa ne bude previše gusta.
(Ako želite čvršće pihtije, u toplu smesu dodajte pripremljeni agar-agar ili želatin i brzo promešajte.)
4. Oblikovanje i hlađenje
Smesu sipajte u posudu ili kalup obložen folijom, poravnajte i ostavite da se potpuno ohladi.
Zatim prebacite u frižider i ostavite najmanje 5 sati, idealno preko noći.
5. Serviranje
Kada se stegne, isecite na kocke ili tanke parčiće. Ukrasite seckanim peršunom i pospite nekoliko kapi maslinovog ulja.
Odlično se slaže uz kiselu papriku, turšiju ili integralni hleb.
Bonus savet:
Za dodatnu aromu možete dodati i malo kurkume, korijandera ili dimljene paprike.