Teleća čorba je nezaobilazan deo svakog kafanskog menija. Gusta, mirisna i okrepljujuća, ova čorba vraća snagu i dušu, bilo da se služi kao uvod u ručak ili kao lek nakon duge noći. Prava kafanska čorba kuva se polako, s pažnjom, i svaka kafana ima svoj tajni dodatak koji joj daje prepoznatljiv ukus. U nastavku ti donosimo tri proverena načina pripreme kafanske teleće čorbe – klasičan, pikantan i kremasti.
Osnovne informacije
- Vreme pripreme: 2–3 sata
- Težina pripreme: srednja
- Porcije: 6
Klasična kafanska teleća čorba
Sastojci:
- 700 g telećeg mesa s kostima (vrat, kolenica ili rebra)
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 1 manji celer
- 1 veći crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 list lovora
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ulja ili masti
- So, biber, suvi biljni začin po ukusu
- Peršunov list za serviranje
Priprema:
- Teleće meso operi, iseci na krupnije komade i stavi u lonac sa oko 2 litre hladne vode.
- Dodaj očišćeno povrće, luk presečen na pola i lovorov list.
- Kuvaj na tihoj vatri oko 1,5–2 sata, dok meso ne omekša.
- U manjoj šerpici na ulju proprži brašno dok ne porumeni, pa razredi s malo supe iz lonca i vrati sve u čorbu.
- Posoli, pobiberi i krčkaj još 10 minuta da se čorba sjedini.
- Pospi seckanim peršunom i posluži toplo uz hleb ili pogaču.
Pikantna kafanska teleća čorba
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 600 g telećih grudi ili kolenice
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 čen belog luka
- 1 paprika (crvena ili zelena)
- 1 manja ljuta paprika (po želji)
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašika brašna
- 1 kašika svinjske masti
- So, biber, suvi začin
- Peršun ili celerov list
Priprema:
- Na masti proprži sitno seckani crni luk do zlatne boje.
- Dodaj seckanu papriku, beli luk i alevu papriku – kratko proprži da zamiriše.
- Ubaci komade telećeg mesa, proprži ih sa svih strana, pa nalij oko 2 litre vode.
- Dodaj šargarepu i ostalo povrće, začini po ukusu.
- Kuvaj na laganoj vatri oko 2 sata, dok meso ne postane mekano.
- Na kraju možeš dodati kašiku brašna razmućenu u malo vode za gušću teksturu.
- Po želji, dodaj par kapi sirćeta i prstohvat bibera za autentičan kafanski šmek.
Kremasta kafanska teleća čorba (sa pavlakom)
Sastojci:
- 600 g telećeg mesa bez kostiju
- 1 šargarepa
- 1 manji koren peršuna
- 1 manji crni luk
- 2 kašike brašna
- 1 kašika putera
- 150 ml pavlake za kuvanje
- So, biber, muškatni oraščić po ukusu
- Sok od limuna ili malo sirćeta (po želji)
- Seckani peršun za serviranje
Priprema:
- Meso iseci na kocke i stavi da se kuva s povrćem u 1,5–2 litre vode.
- Kada omekša, izvadi meso i procedi supu.
- U drugom loncu otopi puter, dodaj brašno i napravi svetlu zapršku.
- Postepeno dodaj procedenu supu, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice.
- Vrati meso, dodaj pavlaku i začine, pa kuvaj još 10 minuta na blagoj vatri.
- Po želji dodaj malo limunovog soka za svežinu i posluži sa seckanim peršunom.
Saveti za savršenu čorbu:
- Uvek koristi meso sa kostima – daje bogatiji ukus.
- Kuvaj polako, na tihoj vatri, da se čorba "sama krčka".
- Po želji, možeš dodati i šaku pirinča ili rezanaca pred kraj kuvanja.
Budi deo Stil zajednice.
