Teleća čorba je nezaobilazan deo svakog kafanskog menija. Gusta, mirisna i okrepljujuća, ova čorba vraća snagu i dušu, bilo da se služi kao uvod u ručak ili kao lek nakon duge noći. Prava kafanska čorba kuva se polako, s pažnjom, i svaka kafana ima svoj tajni dodatak koji joj daje prepoznatljiv ukus. U nastavku ti donosimo tri proverena načina pripreme kafanske teleće čorbe – klasičan, pikantan i kremasti.

Osnovne informacije

  • Vreme pripreme: 2–3 sata
  • Težina pripreme: srednja
  • Porcije: 6

Klasična kafanska teleća čorba

Sastojci:

  • 700 g telećeg mesa s kostima (vrat, kolenica ili rebra)
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 1 manji celer
  • 1 veći crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 list lovora
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika ulja ili masti
  • So, biber, suvi biljni začin po ukusu
  • Peršunov list za serviranje

Priprema:

  • Teleće meso operi, iseci na krupnije komade i stavi u lonac sa oko 2 litre hladne vode.
  • Dodaj očišćeno povrće, luk presečen na pola i lovorov list.
  • Kuvaj na tihoj vatri oko 1,5–2 sata, dok meso ne omekša.
  • U manjoj šerpici na ulju proprži brašno dok ne porumeni, pa razredi s malo supe iz lonca i vrati sve u čorbu.
  • Posoli, pobiberi i krčkaj još 10 minuta da se čorba sjedini.
  • Pospi seckanim peršunom i posluži toplo uz hleb ili pogaču.

Pikantna kafanska teleća čorba

shutterstock-378437188.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 600 g telećih grudi ili kolenice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 čen belog luka
  • 1 paprika (crvena ili zelena)
  • 1 manja ljuta paprika (po želji)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika svinjske masti
  • So, biber, suvi začin
  • Peršun ili celerov list

Priprema:

  • Na masti proprži sitno seckani crni luk do zlatne boje.
  • Dodaj seckanu papriku, beli luk i alevu papriku – kratko proprži da zamiriše.
  • Ubaci komade telećeg mesa, proprži ih sa svih strana, pa nalij oko 2 litre vode.
  • Dodaj šargarepu i ostalo povrće, začini po ukusu.
  • Kuvaj na laganoj vatri oko 2 sata, dok meso ne postane mekano.
  • Na kraju možeš dodati kašiku brašna razmućenu u malo vode za gušću teksturu.
  • Po želji, dodaj par kapi sirćeta i prstohvat bibera za autentičan kafanski šmek.

Kremasta kafanska teleća čorba (sa pavlakom)

Sastojci:

  • 600 g telećeg mesa bez kostiju
  • 1 šargarepa
  • 1 manji koren peršuna
  • 1 manji crni luk
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika putera
  • 150 ml pavlake za kuvanje
  • So, biber, muškatni oraščić po ukusu
  • Sok od limuna ili malo sirćeta (po želji)
  • Seckani peršun za serviranje

Priprema:

  • Meso iseci na kocke i stavi da se kuva s povrćem u 1,5–2 litre vode.
  • Kada omekša, izvadi meso i procedi supu.
  • U drugom loncu otopi puter, dodaj brašno i napravi svetlu zapršku.
  • Postepeno dodaj procedenu supu, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice.
  • Vrati meso, dodaj pavlaku i začine, pa kuvaj još 10 minuta na blagoj vatri.
  • Po želji dodaj malo limunovog soka za svežinu i posluži sa seckanim peršunom.

Saveti za savršenu čorbu:

  • Uvek koristi meso sa kostima – daje bogatiji ukus.
  • Kuvaj polako, na tihoj vatri, da se čorba "sama krčka".
  • Po želji, možeš dodati i šaku pirinča ili rezanaca pred kraj kuvanja.

00:10
Dijana i Srđan Đoković Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić