Šaran je nezaobilazni klasik na trpezi za Svetog Nikolu. Da bi bio savršen – sočan, mirisan i pun ukusa – dovoljno je samo nekoliko jednostavnih koraka i dobra kombinacjija začina, a mi vam donosimo recept koji uvek uspeva! 

Po preporuci iskusnih kuvara, uz šarana najbolje idu sledeći začini, dajući mu neodoljivu aromu:

  • So i sveže mleveni biber 
  • Limunov sok i limunove kriške – daju osvežavajuću aromu i pomažu da meso ostane sočno i mekano.
  • Beli luk 
  • Peršun ili kopar
  • Lovorov list

Ne treba preterivati sa jakim aromama, kao što ima čili, šaran najlepše odgovara jednostavnim, aromatičnim začinima koji naglašavaju njegov prirodni ukus.

Recept: Pečeni šaran u rerni za Svetog Nikolu

Sastojci (za 4–6 osoba):

  • 1 ceo šaran, očišćen i iznutra opran (~1,5–2 kg)
  • So i sveže mleveni biber po ukusu
  • 1–2 limuna (sok i kriške)
  • 5–6 čenova belog luka, sitno iseckanih
  • Svež peršun ili kopar (po ukusu)
  • 200–250 ml belog vina (opciono, za aromu)
  • Povrće po izboru (npr. krompir ili mladi krompirići kao prilog)

Priprema korak po korak:


1. Priprema ribe

  • Šarana temeljno operite i očistite – uklonite krljušti, utrobu i providne membrane.
  • Na nekoliko mesta po površini ribe napravite plitke rezove kako bi začini bolje prodirali u meso.
  • Iznutra i spolja dobro posolite i pobiberite.
  • U unutrašnjost ribe utrljajte limunov sok i deo belog luka.
pijani-saran-u-belom-vinu.jpg
Foto: Thinkstock

2. Aromatično punjenje i marinada

  • Na pleh ili u tepsiju rasporedite povrće ako ga koristite (npr. krompir narezan na kriške).
  • Ribu položite na povrće ili direktno u pleh.
  • Prelijte ribu belim vinom i još malo limunovog soka ako želite intenzivniji ukus.
  • Rasporedite preostali beli luk, lovorov list i peršun oko i preko ribe.

3. Pečenje

Zagrejte rernu na 180–200 °C.

Pokrijte pleh folijom i pecite oko 30 min.

Nakon toga skinite foliju i nastavite pečenje još 15–20 min da riba blago porumeni.

Povremeno možete preliti ribu sopstvenim sokom iz pleha – to je tajna da ostane sočna i aromatična.

20240813-11-41-00window.jpg
Foto: Shutterstock

Bonus saveti iskusnih kuvara:

Donosite ribu na sobnu temperaturu pre pečenja – to omogućava ravnomerno pečenje i sprečava da meso postane suvo.

Ne preterujte sa jačim aromama poput previše bibera ili ljutih začina – šaranu najviše odgovara jednostavna, aromatična kombinacija.

Dodajte limun pred kraj pečenja – tako se njegov sok bolje oseća, a riba ostaje svežiji.