Musaka je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kuhinjama Balkana i Mediterana. Može se praviti u nekoliko varijanti, ali klasična verzija uključuje slojeve tanko sečenog krompira ili patlidžana, mleveno meso i dinstano povrće, sve preliveno smesom od jaja i mleka, zatim se peče dok ne porumeni i ne dobije hrskavu koricu, a najlepša je kada se posluži topla, uz jogurt ili salatu od sezonskog povrća.

Osnovne informacije:

Količina: za 4 osobe

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme pečenja: 40 minuta

Težina pripreme: srednja

Kuhinja: tradicionalna balkanska

Kalorije po porciji: oko 550 kcal

shutterstock_1556588336.jpg
Foto: GK1982/Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili mešano)
  • 1 kg krompira ili 2 veća patlidžana
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa i/ili komadić korena celera (opciono)
  • 2–3 kašike ulja ili masti
  • 2–3 jaja
  • 200 ml mleka
  • 1 kašika brašna
  • So i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • 2 čena belog luka (opciono)
  • Prstohvat origana (opciono)
  • 100 g rendanog sira (opciono)

Priprema:

1. Priprema povrća

Ako koristite krompir, ogulite ga i isecite na tanke kolutove.

Ako koristite patlidžan, isecite ga na tanke kolutove, posolite i ostavite da odstoji oko 15 minuta kako bi otpustio gorčinu. Potom ga obrišite i kratko ispecite u rerni na 200°C oko 15 minuta.

Ređati red krompira, pa red mesa i tako dok se ne potroši materijal
Foto: preentscreen/Youtube

2. Priprema fila od mesa

Na tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša.

Dodajte izrendanu šargarepu i/ili celer, pa kratko prodinstajte.

Ubacite mleveno meso, posolite, pobiberite i pržite dok ne postane jednolično zapečeno.

Po želji dodajte beli luk i origano pred kraj dinstanja za dodatnu aromu.

3. Ređanje musake

Podmažite pleh uljem.

Redom slažite: sloj krompira/patlidžana, sloj mesa, ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke.

Završite slojem krompira ili patlidžana.

4. Priprema preliva

U posudi umutite jaja, mleko, brašno i prstohvat soli.

Prelijte musaku ovom smesom.

Po želji pospite rendanim sirom po vrhu.

musakaa.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

5. Pečenje

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180–200°C oko 30–40 minuta, dok gornji sloj ne porumeni i ne postane hrskav.

Serviranje:

Poslužite toplu musaku uz čašu jogurta, kiselo mleko ili sezonsku salatu.
Idealna je kao glavno jelo za porodični ručak ili večeru.

Saveti domaćih kuvara:

  • Ako koristite patlidžan, dodajte i sloj bešamel sosa za bogatiji ukus.
  • Meso možete zameniti sojom ili pečurkama za posnu varijantu.
  • Musaka je još ukusnija ako odstoji 10–15 minuta nakon pečenja, kako bi se slojevi lepo stegli.

Prijatno!