Sitni kolači nisu samo desert – oni su mala čarolija koja unosi boje, mirise i radost u svaki trenutak proslave. Ovi kolači bez pečenja oduševljavaju izgledom i ukusom: hrskave pločice, voćne rolnice, čokoladne kocke i šarene piramide. Svaki zalogaj krije pažljivo birane sastojke i neobične kombinacije, a uz male prilagodbe mogu biti i posni i mrsni. Savršeni su za slavsku trpezu, porodična okupljanja ili jednostavno za uživanje u slatkim trenucima – jer sreća se često krije u malim stvarima.
Napomena:
- Za mrsnu varijantu koristi puter, mleko i čokoladu sa mlekom.
- Za posnu varijantu koristi margarin, biljno mleko i posnu čokoladu.
1. KOKOS-LIMUN KUGLICE
- Kuhinja: domaća / mediteranska nota
- Vreme pripreme: 20 minuta
- Porcija: oko 25 kuglica
- Kalorije: ~80 kcal po komadu
- Težina: vrlo lako
Foto: Printscreen Youtube
Sastojci:
- 200 g kokosovog brašna
- 100 g mlevenog keksa (posni ili običan)
- 100 ml soka od limuna
- 80 g kokosovog mleka (ili običnog)
- 50 g šećera u prahu
- Rendana korica 1 limuna
Priprema:
- Sve sjediniti, oblikovati kuglice i uvaljati u kokos.
- Ohladiti 1 sat.
2. OVSENE KOCKE SA ČOKOLADOM
- Kuhinja: moderna zdrava kuhinja
- Vreme pripreme: 30 minuta
- Porcija: 20 kocki
- Kalorije: ~120 kcal po komadu
- Težina: lako
Sastojci:
- 150 g ovsenih pahuljica
- 100 g mlevenih oraha
- 3 kašike meda (ili agavin sirup za posnu verziju)
- 80 g kokosovog ulja
- 100 g tamne čokolade
Foto: Printscreen Youtube
Priprema:
- Otopiti med i kokosovo ulje, dodati pahuljice i orahe, sjediniti i utisnuti u pleh.
- Preliti otopljenom čokoladom i ohladiti.
3. KESTEN-RUM KUGLICE
- Kuhinja: evropska
- Vreme pripreme: 25 minuta
- Porcija: 25 kuglica
- Kalorije: ~95 kcal po kuglici
- Težina: srednje lako
Foto: Letina kuhinja
Sastojci:
- 300 g kuvanog kestena
- 100 g mlevenog keksa
- 80 g šećera u prahu
- 1 kašika kakao praha
- 2 kašike ruma
- 100 g tamne čokolade za glazuru
Priprema:
- Sve sastojke sjediniti, oblikovati kuglice i umočiti u otopljenu čokoladu.
4. BOMBICE SA URMAMA I SUSAMOM
- Kuhinja: bliskoistočna / fit
- Vreme pripreme: 15 minuta
- Porcija: 20 bombica
- Kalorije: ~90 kcal po komadu
- Težina: vrlo lako
Sastojci:
- 150 g urmi bez koštica
- 2 kašike susama
- 50 g oraha ili badema
- 1 kašika kakao praha
- 1 kašika kokosovog ulja
Foto: Printscreen Youtube
Priprema:
- Samleti urme i orahe, dodati susam, kakao i ulje.
- Formirati kuglice i uvaljati u susam.
5. PLOČICE SA DŽEMOM OD BOROVNICA I KOKOSOM
- Kuhinja: moderna domaća
- Vreme pripreme: 25 minuta
- Porcija: 20 pločica
- Kalorije: ~100 kcal po komadu
- Težina: lako
Sastojci:
- 150 g mlevenog keksa
- 80 g kokosovog brašna
- 2 kašike džema od borovnica
- 100 ml biljnog mleka
- 50 g margarina (ili maslaca)
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Otopiti margarin, dodati mleko i džem, pa umešati suve sastojke.
- Utisnuti u pleh, ohladiti, seći na pločice.
6. ČOKO-LEŠNIK TROFALE
- Kuhinja: evropska
- Vreme pripreme: 30 minuta
- Porcija: 25 kuglica
- Kalorije: ~110 kcal po kuglici
- Težina: srednje lako
Sastojci:
- 150 g mlevenih lešnika
- 100 g mlevenog keksa
- 2 kašike kakao praha
- 3 kašike meda (ili sirupa)
- 50 ml biljnog mleka
- 100 g tamne čokolade za preliv
Foto: Profimedia
Priprema:
- Sve sjediniti u smesu, formirati kuglice.
- Ohladiti i prelivati čokoladom.
7. NARANDŽA-BADEM KUGLICE
- Kuhinja: mediteranska
- Vreme pripreme: 20 minuta
- Porcija: 22 kuglice
- Kalorije: ~85 kcal po kuglici
- Težina: lako
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 150 g mlevenih badema
- 100 g mlevenog keksa
- 100 ml soka od narandže
- 2 kašike meda (ili javorov sirup za posno)
- Korica 1 narandže
Priprema:
- Sjediniti sve sastojke, napraviti kuglice i uvaljati u mlevene bademe.
- Ostaviti u frižideru da se stegnu.
8. MINJONI SA DŽEMOM OD KAJSIJA I ORASIMA
- Kuhinja: stara srpska
- Vreme: 35 min
- Porcija: 25 minjona
- Kalorije: ~95 kcal
- Težina: srednje
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenih oraha
- 3 kašike džema od kajsije
- 2 kašike kakao praha
- 100 g čokolade za glazuru
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Umutiti sve sastojke osim čokolade i formirati pravougaonik.
- Preliti čokoladom, ohladiti i seći na male kocke.
9. ČOKO - PISTAĆ TROUGLIĆI
- Kuhinja: moderna evropska
- Vreme: 30 min
- Porcija: 20 trouglića
- Kalorije: ~110 kcal
- Težina: srednje
Sastojci:
- 150 g mlevenog keksa
- 80 g mlevenih pistaća
- 80 g tamne čokolade
- 50 ml biljnog mleka
- 1 kašika kokosovog ulja
Foto: Shutterstok
Priprema:
- Otopiti čokoladu i ulje, pomešati sa mlekom, keksom i pistaćima.
- Utisnuti u pleh, oblikovati trougliće.
- Ohladiti.
10. ČOKO-MENTA KVADRATI
- Kuhinja: moderna fusion
- Vreme: 25 min
- Porcija: 20 kvadrata
- Kalorije: ~100 kcal
- Težina: lako
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 80 g kokosovog ulja
- 100 g tamne čokolade
- 1 kašika kakao praha
- 3-4 kapi mente (prirodnog ekstrakta ili sirupa)
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Otopiti kokosovo ulje i čokoladu, dodati mentu, kakao i keks.
- Utisnuti u kalup, ohladiti.
- Seći na male kvadrate.
11. “TIRAMISU” ZALOGAJI
- Kuhinja: italijansko-domaća fuzija
- Vreme pripreme: 35 minuta
- Porcija: oko 20 kockica
- Kalorije: ~120 kcal po komadu
- Težina: srednje
Sastojci:
- 200 g posnog (ili običnog) keksa
- 200 ml biljnog (ili običnog) mleka
- 1 limun – sok i korica
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašike kokosovog ulja (ili putera)
- 2 kašike gustina
- 300 ml biljnog mleka za krem
Foto: PrintscreenJutjub/Dolci veloci 89
Priprema:
- Skuvati krem od mleka, šećera, gustina i limunovog soka dok se ne zgusne.
- Umešati kokosovo ulje i koricu limuna, pa prohladiti.
- Ređati red keksa, red krema, dok se ne potroši.
- Ostaviti u frižideru nekoliko sati i seći na male kocke.
12. SUVE ŠLJIVE PUNJENE ORASIMA I ČOKOLADOM
- Kuhinja: tradicionalna balkanska
- Vreme pripreme: 20 minuta
- Porcija: oko 25 komada
- Kalorije: ~95 kcal po komadu
- Težina: vrlo lako
Sastojci:
- 25 suvih šljiva (bez koštica)
- 100 g oraha
- 2 kašike meda ili sirupa
- 100 g tamne čokolade
- 1 kašika ulja
Foto: Profimedia
Priprema:
- Samleti orahe, pomešati s medom.
- Svaku šljivu pažljivo napuniti smesom.
- Umakati u otopljenu čokoladu i ostaviti da se stegnu.
13. PLOČICE SA NAROM, BELOM ČOKOLADOM I KOKOSOM
- Kuhinja: moderna domaća / zdrava
- Vreme pripreme: 25 minuta
- Porcija: oko 16 pločica
- Kalorije: ~95 kcal po komadu
- Težina: lako
Sastojci:
- 150 g mlevenog keksa
- 100 g kokosovog brašna
- 50 g meda (ili agavinog sirupa za posnu verziju)
- 50 g margarina ili maslaca
- 100 ml soka od nara
- 100 g narovih zrna (za dekoraciju i unutrašnji sloj)
- 50 g belе čokolade ( za preliv)
Priprema:
- Na tihoj vatri otopiti margarin i med, dodati kokos i keks.
- Sipati polako sok od nara i sjediniti u gustu smesu.
- Utisnuti u pleh obložen papirom za pečenje.
- Posuti narovim zrncima po vrhu i lagano pritisnuti.
- Po želji preliti belom čokoladom.
- Ostaviti u frižideru 1–2 sata da se stegne, zatim seći na pločice.
14. ŠARENA PIRAMIDA SA BRUSNICAMA
- Kuhinja: moderna domaća kuhinja
- Vreme pripreme: 30 minuta + hlađenje 1–2 sata
- Porcija: oko 12–15 piramida
- Kalorije: ~150 kcal po piramidi
- Težina: srednje lako
Sastojci:
Za svetli deo:
- 150 g bele mlečne čokolade
- 1 kašika meda
- 20 g margarina
- 80 g brusnica
Za tamni deo:
- 150 g crne čokolade
- 1 kašika meda
- 20 g margarina
- 75 g mlevenih lešnika
Foto: Printscreen Youtube
Priprema:
Tamnog sloja:
- Otopiti crnu čokoladu sa margarinom i medom na pari.
- Dodati mlevene lešnike i sjediniti u homogenu smesu.
- Sipati smesu u kalup u obliku piramide (ili silikonski kalup), formirajući donji tamni sloj.
- Ostaviti u frižideru 15–20 minuta da se stegne.
Beli sloj:
- Otopiti belu čokoladu sa margarinom i medom na pari.
- Dodati brusnice i dobro sjediniti.
- Pažljivo sipati preko stegnutog tamnog sloja, poravnati vrh.
Hlađenje:
- Ostaviti piramidu u frižideru još 1–2 sata da se potpuno stegne.
- Pažljivo izvaditi iz kalupa i servirati.
Budi deo Stil zajednice.