Uz ova dva recepta karfiol će zavoleti i oni koji nikada nisu želeli da ga probaju.

Isprobajte recept za pečeni karfiol umotan u ukusni sos od grčkog jogurta, belog luka, limunovog soka i začina, ili opciju zapečenog karfiola sa jajima, pavlakom i sirom, sa hrskavom koricom od prezli.

Oba recepta su jednostavna, zdrava i nude drugačiji pristup pripremi ovog ne tako popularnog povrća.

Recept 1: Pečeni karfiol u jogurt sosu

Ovo je zdrav i ukusan recept za karfiol koji ćete želeti da ponavljate.

yapecnei-karfiol.jpg
Foto: Printscreen Yotube/ Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)

Osnovne informacije:

Kuhinja: Domaća
Tip jela: Ručak
Vreme pripreme: 15 min
Ukupno vreme pripreme: 45 min
Kalorije: oko 380 kal
Broj porcija:
Težina pripreme: Lako

Sastojci: 

  • 1 Karfiol
  • 1 grčki jogurt
  • 1 čen belog luka
  • sok od 1 limuna
  • sveže začinsko bilje
  • malo ulja
bez-naslova-89.jpg
Foto: Bakina kuhinja

  Priprema:

Zagrejte rernu: na 200 stepeni i pripremite papir za pečenje, koji možete namazati biljnim uljem.
Pripremite karfiol: Operite ga i podelite na cvetove.
Napravite sos: Pomešajte grčki jogurt, pasirani beli luk, sok od limuna i začine po vašem izboru.
Namažite karfiol: Ravnomerno namažite cvetove karfiola pripremljenim sosom.
Pecite: Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta, ili dok ne postane bledo-zlatne boje i mekan.
Servirajte: Poslužite toplo, ukrašeno svežim začinskim biljem, i secite oštrim nožem.

Recept 2: Zapečeni karfiol sa jajima, pavlakom i sirom

Ovaj recept osvojiće vas svojom hrskavom koricom.

shutterstock-1533121559.jpg
Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

Kuhinja: Domaća
Tip jela: Ručak
Vreme pripreme: 15 min
Ukupno vreme pripreme: 45 min
Kalorije: oko 380 kal
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Lako

Sastojci:

  • 1 karfiol
  • prezle
  • začini (so, biber, suvi začin)
  • malo ulja

Priprema:

shutterstock-1115906903.jpg
Foto: Shutterstock

Kuvajte karfiol: Operite karfiol, podelite ga na cvetove, i blanširajte ga u posoljenoj ključaloj vodi pet minuta.
Prestanite kuvanje: Karfiol prebacite u posudu sa hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja i dobro ga ocedite.
Pecite karfiol: Stavite karfiol u dublju tepsiju podmazanu uljem. Pospite ga malo soli, suvog začina i bibera, a opcionalno i mrvicama hleba. Pecite u rerni na 200 stepeni desetak minuta.
Pripremite preliv: Dok se karfiol peče, umutite jaja sa pavlakom i mlekom, začinite po ukusu.
Završite pečenje: Prelijte karfiol dobijenom smesom, i vratite u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se peče još desetak do dvadesetak minuta dok se ne uhvati lepa korica.
Poslužite: Pospite gotov karfiol narendanim trapist sirom i sitno seckanim peršunovim listom i odmah poslužite.