Ukoliko volite juneće meso, ali vam često ispadne suvo, tvrdo i žilavo, ostanite sa nama u nastavku gde vam otkrivamo malo drugačiji način njegove pripreme. U pitanju je sočna junetina u paradajz sosu koja se topi u ustima.
Spremljena na ovaj način, junetina postaje toliko nežna i meka da se odvaja viljuškom.
Pored toga, ona zadržava svu svoju sočnost, a zbog dobre kombinacije sastojaka, njen ukus je intenziviran i prefinjen, piše "Slobodna Dalmacija".
Osnovne informacije:
- Kuhinja: mediteranska / balkanska
- Tip jela: glavno jelo (sočna junetina u paradajz sosu)
- Vreme pripreme: oko 25 minuta
- Vreme pečenja: oko 1 sat i 30 minuta
- Ukupno vreme pripreme: približno 1 sat i 55 minuta
- Kalorije: oko 420–450 kcal po porciji (zavisi od količine ulja i priloga)
- Broj porcija: 4
- Težina pripreme: srednje zahtevno
Sastojci:
- 900 gr junećih odrezaka
- 400 gr paradajza
- 60 gr brašna
- 500 ml goveđeg bujona
- 4 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika seckanog peršuna
- 3 kašičice maslinovog ulja
- 2 kašičice sušenog začinskog bilja
- so, biber
Priprema:
Meso obilno začinite solju i biberom, zatim ga istucite čekićem i uvaljajte u brašno. Uverite se da je dobro uvaljano u brašno i pržite ga na dve kašike zagrejanog ulja, svaki komad oko pet minuta sa svake strane.
Zatim izvadite meso i u isti tiganj dodajte preostalu kašiku ulja i seckani luk. Propržite luk oko tri minuta, dodajte beli luk i kuvajte 30 sekundi, zatim dodajte paradajz pire i kuvajte jedan minut, pa dodajte seckani paradajz, bujon i začine i dobro promešajte.
Čim proključa, smanjite temperaturu, vratite meso, pokrijte i prebacite u rernu i pecite oko sat i po, ili dok meso ne omekša, a sos se ne zgusne. Proverite i povremeno promešajte.
Kada je gotovo, probajte da li je sosu potrebno još začina, pospite svežim peršunom i poslužite sa pire krompirom, testeninom ili pirinčem.
Bon Appétit!
Stil/N1
