zdravlje

Ako svaki dan hodate 30 minuta dnevno, vašem telu će se desiti ovih 10 neverovatnih stvari!

U nastavku teksta pročitajte koje zdravstvene koristi ima hodanje

Lifestyle
Autor:
Ako svaki dan hodate 30 minuta dnevno, vašem telu će se desiti ovih 10 neverovatnih stvari!
Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost je važno skoro kao i disanje i hrana, ključ je dobrog zdravlja i kvalitetnog života, a ima li šta lakše od hodanja?

Bolji mozak, bolji um

Hodanje podiže nivo endorfina, hormona sreće u mozgu, a u telu smanjuje stres. Ima dobar efekat na zdravlje mozga i može da smanji i eventualne rizike za razvoj Alchajmerove bolesti i demencije.

Poboljšava vid

Da li ste znali da hodanje može da popravi vid. Kako? Smanjuje očni pritisak pa tako i probleme s glaukomom.

Jače srce

Hodanje je zdravo koliko i trčanje, potvrdila je američka organizacija za zdravlje srca. Smanjenje rizik od srčanog udara i drugih oboljenja povezanih s kardiovaskularnim sistemom, poboljšava cirkulaciju, smanjuje holesterol i stabilizuje krvni pritisak.

Šetnja je zdravija od napornih treninga: Hodanje od pet minuta poništava posledice dugog sedenja

foto: Shutterstock

Veća pluća

Hodanje omogućuje našim plućima da "upumpaju" veću količinu kiseonika u naše telo. Osim što se tako čisti toksine, hodanje može da utiče na zdravlje pluća i dobra je prevencija kod plućnih bolesti.

Zdravija gušterača

Održava zdrav nivo šećera u krvi, a kada se uporedi s trčanjem, bolji je izbor u prevenciji dijebetesa, pokazale su studije.

Ljudi koji hodaju šest puta nedeljno maju bolji nivo šećera od onih koji trče isto toliko puta nedeljno.

Dobra probava

Kada hodamo i naše debelo crevo se kreće. Ovi pokreti normalizuju njegov i rad creva općenito što smanjuje rizik od nastanka karcinoma i problema s probavom poput zatvora i nadutosti.

6 trikova za hodanje u štiklama koje će obožavati sve žene: Ovako nećete osetiti visoke potpetice!

foto: Shutterstock

Čvršći mišići

Mišići postaju vretenasti i vidljiviji kad izgubimo telesnu mast - što nije teško postići ako svakodnevno napravimo 10.000 koraka. Za tu aktivnost potrebno je pola sata. Takođe, preporučuje se da to bude žustriji hod.

Nije greh oznojiti se, ali ne moraš hodati ni tako da izgubite dah. Kontrola: ako hodamo brzo, ali još uvek možemo pritom i pričati, brzina je dobra. Osim toga našem telu je lako hodati tako da su upale mišića retkost, a nije potreban ni neki poseban period za oporavak.

Manje bolova u leđima

Zahtevniji i teži načini vežbanja mogu loše da utiču na naša leđa, posebno ako već imamo s njima problema. Ali, lagana vežba poput hodanja ima suprotan efekat - smanjiće bol u leđima. Poboljšava cirkulaciju u predelu kralježnice, popravlja fleksibilnost i ispravno držanje - hodanje je lek za bolna leđa.

Jača zglobove i kosti

30 minuta hodanja dnevno smanjuje bol u zglobovima i kostima, kažu iz američke Fondacije za artritis. Rezulat su čvršći zglobovi, sprečavanje povreda, te gubitka koštane mase.

Uravnotežen um

Hodanje može da popravi raspoloženje. Dokazano je da redovna fizička aktivnost poput hodanja smanjuje nivo stresa, teskobe i depresije.

Poboljšajte svoje zdravlje laganim treningom u prirodi: Hodanje, trčanje ili plivanje, odlučite sami!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs