Obavezno pročitajte!

Godži bobice donose osećaj blagostanja: Jačaju imunitet, štite jetru i bubrege, podmlađuju organizam!

Čak i među supernamirnicama ima onih koje su 'više super', a u takve se svrstavaju goji bobice. Zahvaljujući specifičnom, slatkastom i kiselkastom ukusu, mogu se dodati i slatkim i pikantnim jelima, a osim arome, obogatiće im i nutritivnu vrednost. Otkrijte i super recepte sa superbobicama!

Nutricija 19.06.2018. - 11:35h Autor: sretna.story.hr
Foto: Shutterstock

Eliksir mladosti

 

Kad krenu da se nabrajaju zdravstveni učinci godži bobica, među njima je velika antioksidacijska snaga koja sprečava oštećenja stanica uzrokovana oksidacijom, a time štiti i od prerane pojave bora i gubljenja elastičnosti kože, kao i od zdravstvenih tegoba povezanih sa starenjem kao što su demencija i Alchajmerova bolest ali i degeneracija makule. Uz to, minerali iz godži bobica mogu da stimulišu hipofizu da luči ljudski hormon rasta, koji umanjuje posledice starenja i doprinosi mladolikosti.

 

Bobice omogućuju i bolji noćni vid i štite zdravlje očiju kao i funkciju jetre i bubrega. Za više energije i jači imuni sistem zaslužan je celi niz zdravih minerala i vitamina koje sadrže, među kojima su vitamini A, B1, C i E, minerali (kalcijum, cink, bakar, selen, gvožđe), elementi u tragovima, aminokiseline, polisaharidi, flavonoidi, karotenoidi, polifenoli…

Srećne bobice

 

S obzirom na zdravstvene koristi koje osiguravaju, nije čudno što godži bobice na Himalajima nazivaju i srećnim bobicama smatrajući kako njihova konzumacija donosi osećaj blagostanja. Zbog toga je šteta što se godži bobice često doživljavaju samo kao egzotična zamena za grožđice i brusnice.

 

Grickaju se s drugim sušenim voćem i orašastim plodovima ali i ubacuju u jutarnje muslije i ovsenu kašu. Evo na koje sve načine možete konzumirati ove ukusne i zdrave bobice:

 

ZA DOBRO JUTRO: Superproteinski doručak s bobicama

 

  • 1 šolja vode ili mleka
  • 30 g proteinskog praha sa ukusom čokolade
  • 1 kašičica ljuskica psiliuma
  • 2 kašičice čia semenki
  • 1 kašičica mlevenog lana
  • 1 kašičica godži bobica

 

S vodom (ili mlekom) pomešajte sve sastojke. Ostavite da odstoji 10-ak minuta pa pojedite sa bobičastim voćem i/ili narezanom bananom.

POSLE TRENINGA: Crveni smuti

 

  • 2 manje banane
  • ½ šoljice jagoda i/ili malina
  • 2 kašičice godži bobica
  • ½ šoljice soka od brusnica ili višanja
  • ½ šalice bademovog mleka
  • 3 kašičice oljuštenih semenki konoplje

 

Banane krupno isecite i stavite u blender. Dodajte im jagode i/ili maline, godži bobice, sok od brusnica, bademovo mleko i semenke konoplje. Smiksajte i popijte da nadoknadite izgubljenu tečnost i ubrzajte oporavak nakon treninga.

 

ZDRAVE GRICKALICE: Hrskave pločice s godži bobicama

 

  • 2 šolje ovsenih pahuljica
  • ½ šolje badema
  • 3 kašičice lana
  • 4 kašičice nektara od agave
  • 5 kašičica kokosovog ulja
  • ¼ šoljice godži bobica

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Velik pleh obložite papirom za pečenje pa na njega istresite ovsene pahuljice i poravnajte tako da budu u jednom sloju. Pecite 10 minuta pazeći da ne zagore. Ostavite da se ohlade, a za to vreme naseckajte bademe i sameljite lan. U veliku činiju stavite ovsene pahuljice, bademe i lan pa dobro promešajte. U malom loncu pomešajte nektar od agave i kokosovo ulje pa zagrevajte na laganoj vatri minut-dva kako bi se dobro povezali.

 

Sklonite s vatre i dodajte godži bobice, a zatim smesom prelijte sastojke u činiji. Dobro promešajte kako bi se sastojci potpuno povezali. Manju pravugaonu posudu (oko 27 x 17 cm) lagano nauljite kokosovim uljem pa u nju dobro utisnite smesu. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs