Drugačiji stav prema ishrani

8 principa japanske ishrane: Tope salo i produžavaju život bez odricanja i gladovanja!

U Japanu postoji specijalan plan ishrane koji preporučuje vlada i koji se aktivno primenjuje

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Japanci drže apsolutni rekord kada je životni vek u pitanju. Osim toga, oni se smatraju i za najmršaviju naciju na svetu jer samo 3% stanovništva pati od gojaznosti. U tome značajnu ulogu igra njihov poseban stav prema ishrani. U Japanu postoji specijalan plan ishrane koji preporučuje vlada i koji se aktivno primenjuje. Razvijen je 2000. godine od strane nekoliko ministara i poznat je po imenu "Japanski vodič za ishranu čigra" (po popularnoj igrački za decu). Pogledajte kako se Japanci hrane i u čemu je tajna njihovog vitkog stasa: 1. Glavna karakteristika ovog plana ishrane jeste dominacija ugljenih hidrata nad mastima. Preporučuje se i smanjenje količine soli, prerađene hrane, slatkiša i pića koja sadrže mnogo šećera.

2. Svi proizvodi su podeljeni u nekoliko grupa - svaka od njih ima preporučen broj porcija dnevno (veličina porcija zavisi od godina i pola). Osnova ishrane su žitarice i zrna, koje prati povrće (sveže, obrađeno, u supama), meso i riblji specijaliteti. Preporučuju se dve porcije dnevno voća i mlečnih proizvoda.

3. Nije važno samo šta jedemo, već i kako jedemo. U Japanu se tradicionalno uživa u obrocima. Štaviše, preporučuje se da pronađete optimalan ritam za vaše telo i da ga sledite, odnosno da pokušavate da imate obroke u približno isto vreme svakog dana.

4. Ishrana je fokusirana na lokalnim i sezonskim proizvodima kao što su pirinač ili riba, sa retkim uključivanjem međunarodnih jela.

Dokazano sprečava infarkt: Ovaj napitak je izvor zdravlja za ceo organizam!

foto: Shutterstock

5. Svaki obrok mora da bude uravnotežen i da sadrži proizvode iz nekoliko grupa. Na primer, tipičan školski ručak u Japanu sadrži pirinač, meso ili ribu, Miso supu, čašu mleka i voće.

6. Svestan stav prema ishrani formira se još u osnovnoj školi. Ručak nije pauza već sastavni deo obrazovanja. Tokom ručka, niko ne požuruje decu, a nakon što ga završe, deca sama čiste stolove.

7. Važno je imati umerene obroke, kao i održavati ravnotežu između količine pojedene hrane i potrošenih kalorija. To se postiže različitim fizičkim aktivnostima.

8. Kuvanje unapred i gotovi obroci nije nešto što se smatra zdravim u Japanu. Fokus je uvek na svežim proizvodima.

Kao što možete videti, sistem ishrane u Japanu je transparentan i razumljiv. Dajte prednost svežim namirnicima i jelima iz vaše nacionalne kuhinje, ograničite unos masti i slatkiša i svesno jedite. Uprkos tome što su jednostavna, ova pravila su veoma efikasna.

Rezultati istraživanja su potvrđeni i objavljeni 2016. godine. Tokom istraživanja, grupa japanskih naučnika je proučavala 80.000 Japanaca 15 godina. Ispostavilo se da je stopa smrtnosti manja za 15% kod onih koji su sledili zvanične preporuke o ishrani.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...