Obratite pažnju

Celog života pogrešno kuvate pirinač: Spremljen na ovaj način ima čak 80% manje toksina! (RECEPT)

Strah od bolesti, ali i pojačana svest o važnosti zdrave ishrane ljude sve više tera na razmišljanje o tome šta će se naći na njihovom tanjiru
Nutricija
09:30h Autor:
Foto: Thinkstock

Milioni ljudi svakodnevno ugrožavaju svoje zdravlje kuvanjem pirinča na pogrešan način, smatraju naučnici, a prenosi britanski portal Telegraph.

Naime, u sastavu zemljinog tla, pa i onog na kojem se uzgajaju razne žitarice i ostala hrana, nalaze se otrovi opasni po zdravlje ljudi. Razni industrijski pesticidi i toksini u tlu ostaju i po nekoliko decenija, a među njima i arsenik, snažan otrov čija je, doduše minimalna koncentracija, ipak dopuštena u hrani koju konzumiramo.

Konobari i kuvari otkrili šta nikada ne bi naručili u restoranu: Zgadiće vam se!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Stručnjaci su dugo raspravljali o kom tačno dopuštenom procentu je reč kad je u pitanju arsenik, pa je prema poslednjim odredbama Evropske Unije on sveden na minimum. Ipak, hronična izloženost toksinima povezuje se s nizom zdravstvenih problema poput smetnji u razvoju, bolesti srca, dijabetesa, pa i sve učestalijeg karcinoma.

Strah od bolesti, ali i pojačana svest o važnosti zdrave ishrane ljude sve više tera na razmišljanje o tome šta će se naći na njihovom tanjiru, pa je svakako pozitivna vest da malom promenom u kuvanju pirinča možete da učinite nešto dobro za zdravlje sebe i svoje porodice.

Naime, profesor Endi Meharg sa Univerziteta u Belfastu za Bi-Bi-Sijevu emisiju "Verujte mi, ja sam doktor" sproveo je eksperiment koji je uključivao testiranje tri načina kuvanja pirinča.

Svaki put kad kuva jaja, ona doda malo limunovog soka: Razlog? Genijalan!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pri prvom načinu pirinač je pripremao tako da je na količinu pirinča dodao duplu količinu vode, i pustio je da u potpunosti ispari za vreme kuvanja.

Drugi način uključivao je razmeru 1:5 u odnosu pirinča i vode, ostatak vode je bacio, a kuvani pirinač isprao. Pirinač kuvan tako imao je gotovo prepolovljenu količinu arsenika u svom sastavu.

Kao najefikasniji način pokazao se onaj pri kom je Meharg pirinač ostavio da se potapa u vodi preko noći. Nivo toksina u namirnici tada je smanjen za čak 80%.

Slaninu je prelio vodom: Caka vrhunskih kuvara koju ćete stalno da koristite! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dakle, sledeći put kad pripremate ručak, imajte na umu recept za pripremanje pirinča u kom je naglasak na naučnom, a ne kulinarskom savetu.

Izmerite količinu pirinča u posudi. Potopite ga u vodi i ostavite preko noći. Pre kuvanja, prospite vodu, a pirinač dobro isperite i ocedite. Pirinač stavite u posudu za kuvanje i dodajte vodu u razmeri 1:5 sa malo soli. Posudu poklopite i kuvajte pirinač na najlaganijoj vatri 10-15 minuta.

Uživajte u zdravom prilogu koji ste pripremili!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...