Kada vam je najpotrebnije

Tinejdžeri i svet droge: 6 saveta za roditelje koji sumnjaju da ih dete laže

Poricanje problema vas nikud aneće odvesti, suočite se sa tim i obnovite odnos sa vašim detetom
Vaše dete & vi
08:52h Autor:
Tinejdžeri i svet droge: 6 saveta za roditelje koji sumnjaju da ih dete laže
Foto: Shutterstock

Grupa naučnika sprovela je istraživanje u kojem je učetvovalo četiri stotine tinejdžera, a čiji je krajnji cilj bio utvrđivanje da li mališani i u kojoj meri lažu.

Stručnjaci su upitali učesnike studije jesu li ikada koristili kokain, a potom to proverili na uzorku dlaka koje su dobili od ovih tinejdžera. Čak i uprkos tome što su znali da će njihovi odgovori ostati tajna, većina učesnika odlučila je da ne kaže istinu. Štaviše, rezultati su pokazali da tinejdžeri upotrebljavaju drogu čak 52 odsto češće nego što priznaju - prenosi Yumama.

Činjenica je da tinejdžeri često govore neistinu, čak i kada znaju da ih niko neće osuditi zbog nečega što su uradili. Zbog toga je važno uspostaviti s detetom odnos zahvaljujući kojem će ono roditeljima govoriti istinu i samo istinu. Ukoliko verujete da je vaše dete već pošlo lošim putem, ne brinite - savetuju stručnjaci.

Priču majke koja svoje dete voli više nego iko ikada, pročitajte OVDE.

Nikako ne okrećite glavu na drugu stranu jer to nikada nije rešenje. Postoji nekoliko načina da povratite njihovo poverenje i uspostavite zdrav i prijateljski odnos, a to je sledećih 6:

1. Verujte svom instinktu

Mnogi roditelji, veruje dr Mejson Tarner, šef psihijatrije u bolnici u San Francisku, pokušavaju da opišu svoju brigu kao bezrazložnu. ''Ukoliko vam instinkt poručuje da imate razloga za brigu, mora da neki razlog i postoji'' - istakao je on.

2. Edukacija roditelja je važna

Džuli Anvin, mama američkog srednjoškolca, primetila je da je njen sin često loše raspoložen i da je postao povučen. Iako je posumnjala da je njegov problem droga, Džuli je sebe podsećala da bi je na to upozorio i neki fizički znak. Ipak, svet droge sve je bogatiji i rasporostranjeniji i nije isključeno da današnji mališani koriste neku drogu za koju njihovi roditelji još uvek nisu ni čuli, a kamoli da prepoznaju njeno dejstvo. zato pokušajte da se informišete o mogućim opasnostima.

Lili Alen svojim ćerkama neće braniti da probaju drogu - šokantnu izjavu pročitajte OVDE.3. Ne shvatajte lično

Ukoliko saznate da je vaš tinejdžer koristio neku zabranjenu supstancu, logčno je da, između ostalog, osetite i bes, krivicu ili da vas je dete izdalo. Mnogi roditelji se okupiraju ovim osećanjima, a nijedno od njih neće pomoći mališanu. Zbog toga se treba bazirati na otkrivanje zbog čega je dete lagalo, razumevanje situacije, objašnjavanje detetu da laganje nije u redu i na iskren razgovor o budućnosti.

4. Potražite pomoć

Nije mali broj majki i očeva koji činjenicu da je njihovo dete ušlo u svet droge čuvaju kao tajnu i od najbližih rođaka i prijatelja, ali je stručna pomoć neophodna. Ne dozvolite da problem vašeg tinejdžera ode predaleko samo zato što ste se stideli da će neko saznati šta se događa. Razmišljajte o ovom problemu kao o dijabetesu ili polomljenoj kosti - to je zdravstveni problem koji mora da se reši.

OVDE saznajte kako magične pečurke deluju na ljudski mozak.5. Ponovo izgradite poverenje

Zategnuti odnosi između dece i roditelja mogu nepovoljno uticati na svaku sferu njihovih života. Zbog toga je važno da obnovite narušeni odnos i pomognete detetu da shvati da je uz vas uvek bezbedno, ali i da postoje određena ograničenja.

6. Razmotrite vaspitni stil

Kada otkriju postojanje problema, roditelji često idu u krajnost: postaju ili previše popustljivi ili prestrogi. Droga je, ipak, problem koji zahteva primenu različitih metoda u vaspitanju. Ponekad će detetu biti potrebne ljubav i toplina, a nekad će disciplinovanje biti na prvom mestu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs