Svako ko pokušava da smrša, najpre povede računa o hrani koju unosi u organizam. Međutim, istraživanje objavljeno u Časopisu o gojaznosti (Journal of Obesity) pokazalo je da je od izuzetne važnosti količina hrane.
![](/slika-400x262/jaje-na-oko-1395143383-30376.jpg)
Istraživanjem je obuhvaćeno 1.179 učesnika, koji su imali zadatak da sami sebi u tanjir stave hranu i da pojedu onoliko koliko mogu. U proseku, učesnici su pojeli više od 90 odsto hrane koju su servirali u tanjir, prenosi Woman's Health.
OVDE saznajte više o sasi dijeti za ravan stomak i tanje butine.
Istraživači sa Kornel Univerziteta došli su do saznanja da od vrste hrane zavisi i količina koju će ispitanici pojesti. Tako, na primer, ljudi koji su jeli zdravije namirnice poput voća i povrća, u proseku su količinski za 10 odsto jeli više od onih na čijem su jelovniku bile "manje zdrave" namirnice, kao što su prženo meso ili sladoled.
![](/slika-400x262/pasta-na-crvenom-tanjiru-1390477885-24986.jpg)
Takođe, ljudi koji su jeli namirnice koje ne mogu da se jedu jedna po jedna - kao što su testenine i sos - u proseku su mogli da pojednu 3 odsto više nego što može da stane u tanjir, za razliku od onih koji su, na primer, jeli kolačiće ili štapiće šargarepe.
OVDE saznajte kako se hrane mršaviji ljudi - mleko utiče na obim struka, jogurt topi masti sa bokova.
"Sve što stavite u tanjir, ići će pravo u vaš stomak", objasnio je vođa studije. "Sama svest o tome da ćete verovatno pojesti sve što ste sebi servirali, može da vam pomogne da malo povedete računa o odgovarajućoj veličini porcije", dodao je.
Dakle, nije dovoljno da samo vodite računa o tome šta jedete, već i koliko. Možete, za početak, da hranu servirate u manjim tanjirima, ili tanjirima različitih boja, kako bi vam vizuelno izgledali manji.