SAZNAJTE VIŠE

DIJETA SA KUVANIM JAJIMA: Topi do 1000 kalorija dnevno, pucaćete od energije! (JELOVNIK)

Za brzo mršavljenje postoje izuzetno efikasne, ali ponekad vrlo opasne dijete koje vam omogućavaju da primetite promene na svom telu i izgubite višak kilograma za vrlo kratko vreme.

Fitnes & Nutricija
Autor:
DIJETA SA KUVANIM JAJIMA: Topi do 1000 kalorija dnevno, pucaćete od energije! (JELOVNIK)
Foto: Shutterstock

Reč je o ekstremno niskokaloričnim dijetama koje su veoma restriktivne i teško da će svima odgovarati, ali sigurno ne donose dugoročno rešenje i dobro zdravlje.

Držeći takve dijete, izlažemo organizam gladi, i to ne samo u smislu nedostatka kalorija, već i u smislu nedostatka hranljivih materija i vitamina koji su našem telu potrebni za osnovno funkcionisanje. Takvom dijetom brzo ćete se osloboditi viška kilograma, ali čim počnete da se „hranite normalno“, jer na tako rigorznom režimu ishrane nećete izdržati dugo, sva izgubljena težina će se ponovo vratiti, poput jo-jo efekta!

Ipak, dijeta sa kuvanim jajima možda jeste restriktivna, ali je vrlo efikasna. Jaja su dugo bila izuzetno popularna hrana, jer su zasitna i dobar i bogat izvor energije i proteina. Istraživanja čak pokazuju da doručak baziran na jedenju jaja ne samo da sprečava nakupljanje kilograma, već čak i pomaže da se oni istope. Dijeta sa jajima neće nam uskratiti hranljive materije, minerale i vitaminime, jer su jaja hrana koja je izuzetno bogata proteinima, sadrži sve neophodne esencijalne kiseline i aminokiseline. Odličan su izvor holina i masnih kiselina, bogate kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, jodom, cinkom, bakrom i vitaminima A, E, D i K.

Dijeta sa kuvanim jajima – od čega se sastoji?

Dijeta uključuje kuvanih 6 jaja nedeljno, uz prilog od kuvanog povrća ili čak nemasnog mesa ili bele ribe kuvane bez masti. To je proteinska dijeta koja sadrži vrlo malo masti i ugljenih hidrata.

Još jedno pravilo ovog programa ishrane je da pijete velike količine vode, i konzumirate puno agruma kako biste ubrzali izlučivanje toksina. Dozvoljene su limunade, nezaslađena kafa i čaj, prirodni sokovi, sveže voće, dvopek, puno povrća i nemasno meso. Na ovoj dijeti zabranjeno je konzumiranje šećera, alkohola, skroba, mlečnih proizvoda i svih masti.

Dijeta sa kuvanim jajima – koji su rizici?

Uz dijetu od jaja brzo ćete primetiti gubitak viška kilograma, a pošto je takva dijeta predviđena da se drži kratak vremenski period, odnosno samo nedelju dana, neće uticati na pad imunog sistema i energije. Ipak, držanje ove dijete u periodu dužem od sedam dana se ne preporučuje, jer na duže staze ne obezbeđuje uravnoteženu ishranu.

Dijeta sa kuvanim jajima može izazvati gubitak do 1000 kcal dnevno, zbog čega se rezultati mogu uočiti vrlo brzo!

Napominjemo da se ova dijeta ne preporučuje svima, posebno ne osobama sa zdravstvenim problemima, kao ni trudnicama i dojiljama. I nikako ne bi trebalo da jaja budu jedina hrana koju jedete tokom dana, jer takva ishrana može biti izuzetno opasna. Slušajte svoje telo, ne idite u krajnosti i pre bilo kakve veće promene u ishrani konsultujte se sa svojim lekarom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs