KLJČAN VITAMIN ZA DOBRO ZDRAVLJE

Unos ovog vitamina je nakon 50-te godine obavezan: Smanjuje rizik od hroničnih bolesti i prerane smrti!

Kada je reč o očuvanju dobrog zdravlja ovaj vitamin igra ključnu ulogu

Fitnes & Nutricija
Autor:
Unos ovog vitamina je nakon 50-te godine obavezan: Smanjuje rizik od hroničnih bolesti i prerane smrti!
Foto: Shutterstock

Kako čovek postaje stariji, tako telu postaje sve teže da apsorbuje hranjive sastojke. U tom slučaju unos vitamina i minerala je od izuzetnog značaja, a jedan je posebno važan.

Reč je o vitaminu K, a lekari obajšnjavaju kako on deluje na telo i zašto je obavezan nakon 50-te godine.

Analizom podataka kombinovanih iz brojnih studija došlo se do zaključka da osobe iznad 50 godina imaju 19 odsto veću šansu da obole od raznih bolesti ukoliko u organizmu nemaju dovoljnu količinu vitamina K.

Posebno je proučvan vitamin K2. Studija je zabeležila da vitamin K2 može biti koristan dodatak za lečenje osteoporoze, zajedno sa vitaminom D i kalcijumom. Takođe može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pokazao se odlično u prevenciji dijabetesa, raka i osteoporoze.

Studija je zaključila da vitamina K može biti koristan za brojna hronična stanja, a da je neophodan za zdravlje kostiju.

Ustanovljeno je da je nekoliko hroničnih inflamatornih bolesti direktno povezanih sa manjkom vitamina K u organizmu.

Nedovoljno vitamina K povezano je sa raznim problemima, poput kognitivne funkcije i pokretljivosti. Starije odrasle osobe sa nedovoljnim sadržajem vitamina K verovatno će imati poteškoća u kretanju. Vitamini K grupe su telu potrebni kako bi se krv zgrušavala i rane brže zarastale.

Dobri izvori vitamina K su zeleno povrće - kao što su brokoli i spanać, biljna ulja i žitarice, dok se manje količine ovog vitamina mogu naći u mesu i mlečnim proizvodima.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs