JAČA IMUNITET DO MAKSIMUMA

Ko redovno koristi ovaj vitamin otporan je na sve viruse: U ovom periodu organizmu je preko potreban!

Lekari su sigurni da ovaj vitamin može da pojača imunitet do maksimuma

Fitnes & Nutricija
18:14h Autor:
Ko redovno koristi ovaj vitamin otporan je na sve viruse: U ovom periodu organizmu je preko potreban!
Foto: Shuterstock

Prevencija i ojačan imunitet su ključni u borbi protiv korona virusa. Najugroženijim licima se savetue da ne izlaze iz kuće bez potrebe i izbegavaju svaku vrstu kontakata, ali i da redovno uzimajuj vitamin D.

Lekari obajšnjavaju zašto je on toliko značajan u borbi protiv ovog opakog virusa:

Kod onih koji puno vremena provode u zatvorenom prostoru, može se javito nedostatak ovog vitamina. S obzirom da je najveći njegov izvor Sunce, suplementi su u ovom slučaju poželjni, jedino ćete ga na taj način obezbediti u dovoljnim količinama.

Vitamin D igra značajnu ulogu u mnogim funkcijama organizma. Kada se pojavi deficit, telo postaje ranjivije i manje otporno na bolesti i viruse. Redovnom primenom imunitet jača, a samim tim telo postaje otpornije na viruse.

Vitamin D ili od milja nazvan sunčev vitamin je naširoko proučavan kao vitamin čija konzumacija za sobom povlači mnoge zdravstvene dobrobiti. On je neophodan organizmu zbog regulacije apsorpcije kalcijuma i izgradnje zdravih kostiju, a ima i pozitivan uticaj na imuni sistem.

Gotovo da nema istraživanja koje nije ustanovilo njegov pozitivan efeka. Tako vitamin D snižava nivo lošeg holesterola, pomaže u zaštiti od šećerne bolesti i oboljenja srca, ublažava bol povezanu s fibromialgijom, štiti od senilne makularne degeneracije oka (glavnog uzroka slepila kod starijih osoba), ublažava simptome psorijaze, poboljšava mušku plodnost, snižava rizik od karijesa, raka debelog creva, zloćudnog oblika raka kože melanoma, agresivnog raka dojke, rahitisa, osteoporoze i depresije.

Stručnjaci preporučuju između 400 i 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs