SAVET LEKARA

Nakon 40-te ovaj način ishrane je spas: Sprečava osteoporozu i naglo propadanje kostiju tvrdi dr Ostin!

Kada zađemo u zrele godine, kvalitet kostiju počinje naglo da opada

Nutricija 09.03.2020. - 20:01h Autor: Stil.kurir.rs
ilustracija, Foto: Shuterstock

Nikad nije previše rano da počnete da vodite brigu po zdravlju kostiju, ali nakon 40-te kada one naglo počinju da propšadaju i javlja se najveći rizik od osteoporoze, morate ozbiljnije da počnete da razmišljate o ovom problemu.

 

Neke namirnice imaju tu moć da telu obezbede potrebne elemente koji će sprečiti slabljenje kostiju, kaže doktor Ostin Goh.

 

  • Naše kosti sadrže 99,5% ukupnog kalcijuma u ​​našem telu, kako biste se zaštitili od osteoporoze pobrinite se da telo dobija dovoljne količine ovog hranjivog sastojka.

 

Najbolji izvori kalcijuma su: sardine, losos u konzervi, soja, tofu, bademi, sir, mleko, spanać i sok od pomorandže.

 

  • Vitamin D je još jedan bitan element u održavanju jakih kostiju, jer pomaže apsorbciju kalcijuma.

 

Najbolji izvori vitamina D su masne ribe poput tune i lososa, mlečni proizvodi, žitarice, goveđa jetra, sir i jaja.

  • Fizička aktivnost je poželjna. Kosti vole vežbe sa opterećenjem, dizanje tegova, brzo hodanje i ples.

 

  • Izbacivanje nikotina će pomoći celokupnom zdravlju, a ne samo zdravlju kostiju.

 

  • Prosečnoj odrasloj osobi se preporučuje doza od 400 mg kofeina dnevno. To je jednako 4 šolje kafe. Ako pijete više od toga, vaše kosti će osetiti posledice.

 

  • Omega-3 masne kieline koje su neophodne možete dobiti iz masne ribe (poput skuše), plodova mora, oraha i čija semenki.

 

  • Da biste dobili podstakli prirodnu proizvodnju kolagena, u ishranu uvrstite ribu, želatinu, bujone, jaja, semenke bundeve i papriku. 
  • Protein igraju važnu ulogu u održavanju kvaliteta kostiju, a najviše ih ima u morskim plodovima, belom mesu, mleku, siru, jajima i pasulju.

 

(stil.kurir.rs)

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...