Doručak

KAŠA KOJA SPASAVA ŽIVOT: Čisti krvne sudove, sprečava gojenje i razvoj malignih bolesti! (RECEPT)

Količine supstanci koje se nalaze u ovoj žitarici jača celo telo i sprečava razboljevanje

Fitnes & Nutricija
08:36h Autor:
KAŠA KOJA SPASAVA ŽIVOT: Čisti krvne sudove, sprečava gojenje i razvoj malignih bolesti! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Reč je o heljdi. Postoji najmanje 7 razloga da uvrstite ovu žitaricu u svoju ishranu.

Šta sve može da izleči heljda:

1. Lečenje virusa i zaraznih bolesti

Kašu od heljde su lekari odavno počeli da prepisuju pacijentima koji pate od prehlade. To se dešava zbog pozitivnog uticaja rutina. Rutin obnavlja zidove krvnih sudova, pa je moć heljde odavno poznata u medicini.

2. Poboljšava stanje krvnih sudova

Rutin je toliko dobar u jačanju krvnih sudova da ga farmaceutska industrija koristi pri pravljenju lekova. Heljda je posebno korisna za ljude koji pate od dijabetesa. Kaša od heljde pomaže kod hemeroida, priširenih vena, srčanih i venskih patologija. Ako krompir i hleb zamenite heljdom, ozbiljno ćete poboljšati svoje zdravlje.

3. Leči anemiju uslovljenu nedostatkom gvožđa

Kada nedostaje hemoglobin u krvi, to znači da vaše ćelije gladuju. Heljda je bogata gvožđem zato se preporučuje kod ljudi koji pate od anemije. Kod težih slučajeva obavezno je konzumiranje lekova koje su doktori prepisali, ali i ishrana bogata gvožđem, uključujući i heljdu.

4. Pomoć u gubljenju kilograma

Odavno je poznato da se heljda koristi kao glavni proizvod za mršavljenje kod strogih dijeta. Heljda je izuzetno niskokalorična i zdrava namirnica. Ukoliko ste na dijeti, kaša od heljde je nešto što biste trebali da doručkujete svaki dan.

5. Savršena ishrana za trudnice

Heljda ima visok nivo folne kiseline, što je posebno neophodno za zdravlje buduće majke i bebe, jer podstiče stvaranje krvi i telo čini otpornijim na štetne uticaje iz okruženja.

6. Sprečava radioaktivno zračenje

Heljda sadrži veliku količinu kalijuma, folnu kiselinu i ostale elemente u tragovima koji uklanjaju radionuklide iz tela, blokiraju jonizirajuće zračenje i sprečavaju efekte štetnih prirodnih faktora.

7. Prevencija raka

Stručnjaci se kunu da heljda može da spreči razvoj malignih bolesti. Ravnoteža i korisnost hemijskog sastava čini heljdu jednim od najpoželjnijih preporučenih lekara u borbi protiv raka.

Recept za kašu od heljde:

Potrebno: voda, so, heljdino brašno

Priprema: Stavite slanu vodu na ringlu da provri. Kada provri, sklonite sa ringle pa dodajte heljdino brašno. Mutite dok ne dobijete glatku smesu. U ovakvu kašu možete da dodajete: sir, kajmak, jogurt, ostale semenke (orahe, bundevino sebe, suncokretovo seme) ili možete da napravite slatku kašu dodajući heljdinoj kaši med, suvo grožđe i td.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs