Madona godinama unazad izgleda fenomenalno, a njena vitka figura je san mnogih žena.
Međutim, nije uvek bilo tako. Pre nego što je postala poznata ona se mučila sa viškom kilograma. Kada je počela da se hrani po principima makrobiotičke ishrane, kilogrami su počeli da nestaju u rekordnom roku.
Ove ishrane se drži već nekoliko decenija i kaže da se oseća odlično, a već godinama ima 48 kilograma.
Njen cilj je bio da ima vitku liniju, a da pritom ostane zdrava. Isprobala je mnoge planove ishrane, a jedino je ova ispunila sve kriterijume.
Princip makrobiotičke dijete
Suština ovog principa ishrane je u balansiranju. Nešto slično jin i jangu. Jedna grupa namirnica pripada jin grupi, a druga jang grupi. Da bi sve dobro funkcionisalo potreban je balans.
Mlečni proizvodi, voće, hleb i rafinisane žitarice spadaju u kisele namirnice koje se teže vare pa ih je potrebno uravnotežiti alkalnim namirnicama u koje spadaju povrće, nerafinisane žitarice, biljke, začini, riba, morski plodovi, morske alge.
Dijeta Sofije Loren: Za 3 dana, 3 kilograma manje bez gladovanja! (JELOVNIK)
Kako se masnoće ne bi nakupljale, svaki dan je potreban balans između ovih grupa, s tim da se prednost daje svežoj, minimalno prerađenoj hrani i sezonskom voću i povrću. U ovom slučaju nikada nećete imati metaboličke poremećaje, osećaj umora i rizik od hroničnih bolesti.
Ono što je posebno bitno, a Madona se uvek toga pridržava, jeste da se posvetite hrani u potpunosti. Nikad ne jedite u žurbi. To je najveća zamka svake dijete. Kada samo nabacamo hranu u sebe, unesemo mnogo više kalorija nego što nam je potrebno.
Ona ima 3 osnovna obroka i dve užine koje se sastoje od svežeg voća ili povrća. Za ručak je obavezna neka kuvana hrana. Grickalice gotovo nikad ne konzumira.
Uspešno prkosi godinama: Zbog ovih navika Sindi Kraford (54) i dan danas ima telo top modela!
Plan ishrane:
Jaja i gazirana pića su potpuno zabranjena. Oko 40% njene ishrane čine ugljeni hidrati: zeleno povrće i žitarice, dok su 30% proteini i masti. Zamenu za meso je pronašla u morskim plodovima, je joj to više prija iako ovaj način ishrane dozvoljava upotrebu mesa koje nije previše masno.
Među dozvoljenim vrstama hrane:
- Orasi,
- Meso,
- Morska riba,
- Škampi, školjke, riba,
- Soja i druge mahunarke,
- Braon pirinač,
- Integralni hleb, ovas, proso,
- Sve vrste kupusa, lisnatog povrća i začinskog bilja,
- Voće,
- Soja,
- Jogurt,
- Maslinovo ulje.
Među zabranjenim namirnicama su: Jaja, šećer, krompir, brza hrana, paradajz, životinjske masti, kafa, gazirana pića, alkohol. Ona ne konzumira slatkiše, ali povremeno sebi priušti parče tamne čokolade.
Primer jelovnika:
Doručak: Ovsena kaša, limunada i 1 narandža.
Ručak: Salata od svežeg kupusa sa susamom i celerom, vegetarijanska supa sa zelenim povrćem, škampi, kriška crnog hleba.
Užina: sušeno voće, grejpfrut ili sveži mango.
Večera: salata od avokada sa začinima i lukom i porcija kuvanog pirinča.