Obratite pažnju

Kad napravite neku od ovih 7 grešaka, doručak postaje vaš najgori neprijatelj: Kobno za metabolizam i kilažu!

Pijete li ceđeni voćni sok ujutro, ili se radije odlučite za svežu voćku?

Nutricija 09.12.2019. - 10:42h Autor: Stil / zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može da poboljša vaše zdravlje i pozitivno utiče na širinu vašeg struka. Ali, kada napravimo jednu (ili više) od sledećih 7 pogubnih grešaka!

1. Izbegavamo proteine


Kremasta kafa i kolačić poput mafina čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, izvan kuće. Reč je o finoj i ukusnoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da započnete dan s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali čia semenke.

 

2. Preterujemo sa sokom

 

Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Poređenja radi, jedna prosečna pomorandža ima oko šezdeset kalorija, dok čaša soka od istog voća ima gotovo dvostruko više. Pritom valja znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u izobilju u svežoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koje to čine tek povremeno.

 

Evo zašto treba da jedemo hranu bogatu rastvorljivim vlaknima: Kada ovo naučite, regulisaćete težinu jednom zauvek!

foto: Shutterstock

3. Jedemo pogrešne masti


Poznato je da telu treba masti da bi moglo normalno da funkcioniše. Ali, to ne znači da treba s njima preterivati, a naročito ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput putera ili slanine. Poznati njujorški nutricionista Boni Taub-Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo seckanih oraha.

 

4. Veštački zaslađivači


Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naše telo. Studija iz časopisa Nature pokazala je da veštački zaslađivači mogu da naruše ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebom za fruktozom kako bismo se osećali zadovoljnim.

 

Nutricionista Bruk Alpert iz kompanije B Nutritious sugeriše ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta, koji će podstaći rad metabolizma.

 

5. Predugo čekamo na doručak


Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podseti krčanje u želucu, veće su šanse da ćete preterati s konzumacijom hrane i završiti s kaloričnom "bombicom" u ruci, a potom i u stomaku. Iako ne postoji zvanični raspored kada bi trebalo da jedemo prvi obrok u danu, treba pripaziti da ne izgladnjujemo telo.

 

Pasta od meda i belog luka: Najmoćniji lek na svetu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

6. Ne pazimo na veličinu namirnica


Verovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Univerziteta Penn State pokazala je da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju pahuljice od žitarica manjeg oblika. Glavni razlog za to jeste što mere željenu količinu "odokativnom" metodom. Umesto toga koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.

 

7. Jedemo preobilne obroke


Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo, usporiti metabolizam i uspavati vas umesto da vas razbude. Umesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnotežene razmere proteina i ugljenih hidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.

 

Izgledaju duplo mlađe, niko nikad nije imao rak: Ovo je tajna naroda koji živi po 120 godina! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...