broj 1 za negu i zdravlje

Sprečava bore i celulit, ubrzava mršavljenje: Ovu masnu namirnicu koristite što češće!

Istraživanja su pokazala da zbog visokog procenta lauronske kiseline ima i antivirusno i antibakterijsko delovanje, pa jača imunitet

Lepi & Zdravi
Autor:
Sprečava bore i celulit, ubrzava mršavljenje: Ovu masnu namirnicu koristite što češće!
Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje je jestivo biljno ulje koje nastaje ceđenjem osušenog mesa kokosovog oraha. Bogato je zasićenim masnim kiselinama, pa se kao i kod ostalih vrsta ulja, preporučuje njegova ograničena konzumacija.

U 100 grama kokosovog ulja nalazi se čak 860 kalorija. Ipak, mnogi tvrde da je reč o namirnici koja podstiče mršavljenje, snižava nivo lošeg holesterola i sprečava kardiovaskularne bolesti kada se koristi u umerenim količinama.

Razlog za to su njene srednjelančane masne kiseline koje se lako apsorbuju u organizam, podstiču rad metabolizma i sagorevanje kalorija.

Istraživanja su pokazala da zbog visokog procenta lauronske kiseline kokosovo ulje ima i antivirusno i antibakterijsko delovanje, pa jača imunitet.

Ako boja kokosova ulja nije bela u krutom odnosno prozirna u tečnom stanju, moguće je da ste kupili proizvod koji se pokvario ili ste kupili mešavinu više različitih ulja. Ako je neprijatnog mirisa, to je još jedan pokazatelj kvarenja.

Kokosovo ulje u kozmetici

Kokosovo ulje je nezaobilazni sastojak brojnih kozmetičkih preparata – od gelova za tuširanje, preko losiona za negu kože do maski za kosu i preparata za sunčanje.

Svež kupus može da izleči telo kako ni jedan drugi lek ne može: Protiv raka, gojaznosti, bolesti srca! (NARODNI RECEPTI)

foto: Shutterstock

Ono omekšava kožu, osigurava joj preko potrebnu elastičnost i sprečava nastanak bora. Neki tvrde i da je efektno oružje u borbi protiv podočnjaka. Dovoljno je u svoju rutinu uvrstiti nanošenje male količine ulja na predeo ispod očiju da biste uživali u svežijem izgledu.

Mazanje kokosovim uljem smanjuje nastanak celulita i strija, a može se koristiti i kao prirodno sredstvo za brijanje dlačica.

Kokosovo ulje je izvrsno i za kosu. Umasirajte ga kao masku na ispucale vlasi, obmotajte peškirom i ostavite da deluje preko noći. Sutradan operite kosu i uživajte u sjajnoj kosi. Ulje možete naneti i na teme kao prevenciju protiv peruti. Uz to pojačava rast kose i čvrstinu vlasi.

Kokosovo ulje u kuhinji

Iako ta namirnica nije tradicionalna u domaćem kulinarstvu, sve se češće koristi u kuhinji i na našim prostorima. Hladno ceđeno kokosovo ulje u krutom stanju možete namazati na hleb umesto maslaca.

Termostabilno je i preporučuje se za prženje i pečenje hrane, ali i kao dodatak za izradu namaza, smutija, kolača i sličnih slanih i slatkih jela. Drugim riječima, možete ga koristiti u receptima umjesto drugih biljnih ulja.

Povrh svega, reč je o namirnici koja poboljšava probavu, a doprinosi i zdravlju usne šupljine. Ako imate problema s plakom ili neprijatnim zadahom, stavite jednu kašiku kokosovog ulja u usta, grguljajte je nekoliko minuta pa ispljunite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs