Mineral od vitalnog značaja

Ovo morate da znate pre nego što počnete da uzimate cink!

Manjak ovog važnog minerala može da poremeti mnogo toga u organizmu

Lepi & Zdravi
Autor:
Ovo morate da znate pre nego što počnete da uzimate cink!
Foto: Profimedia

Osim što jača imunitet, što je naročito važno u sezoni prehlade i gripa, cink je nužan za rad više od trista enzima ključnih za zdravu probavu, nervni sistem i metabolizam. Ovaj važni mineral takođe održava mozak zdravim. U poređenju s drugim organima u telu, koncentracija cinka najviša je upravo u mozgu.

Studija objavljena 2017. u International Journal of Molecular Sciences zaključila je da promene u ravnoteži cinka u mozgu mogu uticati na stanja koja uključuju slabljenje kognitivnih sposobnosti povezanih s godinama, depresiju i Alchajmerovu bolest. Još jedna velika uloga cinka jest da pomaže telu da zaceli. Cink je potreban za oporavak membrane ćelija, rast ćelija i održavanje zdrave kože.

Manjak cinka može negativno da utiče na čula i apetit. Prema jednoj studiji, kod 35 do 45 odsto osoba starosti od 60 i više godina količina cinka u organizmu bila je manja od potrebne. Nedostatak cinka može se primetiti kroz oslabljena čula ukusa i mirisa, uz oslabljeni apetit.

Nekoliko studija je pokazalo da nedostatak cinka povećava oksidativni stres, odnosno neravnotežu između proizvodnje slobodnih radikala koji štete ćelijama i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. Takođe se pokazalo da cink smanjuje markere za upale koji su pokretač preranog starenja i hroničnih bolesti.

Za razliku od nekih hranljivih materija koje je teško dobiti u dovoljnim količinama samo iz hrane, poput vitamina D, cink je prisutan u namirnicama i životinjskog i biljnog porekla. Najbolji izvori životinjskog porekla su školjke, govedina, rakovi, jastog, svinjetina i jogurt. Biljni izvori uključuju vegetarijanski pečeni pasulj, semenke bundeve, semenke usama, indijski orah, leblebije, sočiva, kinou, ovsenu kašu i biljnu hranu obogaćenu cinkom, poput žitarica.

Kardiolog Višeslav Hadži-Tanović: Ako ne želite da vam pluća otkažu zbog korona virusa, svaki dan pijte ovo!

foto: Shutterstock

Količina cinka koja vam je potrebna svaki dan lako se može dobiti normalnom, uravnoteženom ishranom. Preporučeni dodaci ishrani za cink su 11 miligrama dnevno za muškarce starije od 19 godina i osam mg za žene od 19 godina i više. Potrebe za trudnice i dojilje su 11 odnosno 12 mg.

Hrana koja sadrži cink snabdeva organizam i drugim važnim hranljivim materijama poput proteina, vlakana, vitamina i antioksidanasa. Kako se iz pravilne ishrane može dobiti dovoljno cinka, nutricionisti generalno preporučuju da unosimo cink iz hrane, a ne iz dodataka ishrani.

Štaviše, ne preporučuju uzimanje dodataka bez prethodne konsultacije s nutricionistom ili nekim drugim stručnjakom. Takođe je od velike važnosti izabrati najbolji oblik u kojem će se suplementi uzimati, kao i dozu, jer cink može uticati na delovanje određenih lekova, druge suplemente, hranu koja se konzumira, kao i zdravstvena stanja.

Na primer, dodatak cinka može smanjiti apsorpciju antibiotika, kao i nivo šećera u krvi kod ljudi s dijabetesom tipa dva. Visoke doze suplemenata kalcijuma mogu pak smanjiti apsorpciju cinka, dok uzimanje cinkovog sulfata s crnom kafom smanjuje apsorpciju minerala čak za pola.

Zdravlje je crne boje: Od nje ne postoji ništa moćnije - uništava viruse, jača imunitet i pluća, sprečava rak!(RECEPTI)

foto: Shutterstock

Previše cinka u obliku dodataka može pak izazvati nuspojave poput mučnine, povraćanja, gubitka apetita, grčeva u stomaku, proliva i glavobolje. Prekomerne količine cinka takođe mogu promeniti nivoe bakra i gvožđa u organizmu, oslabiti imunitet i smanjiti nivo "dobrog" holesterola u krvi.

Maksimalna gornja granica unosa za cink, koja uključuje i hranu i dodatke u kombinaciji, iznosi 40 mg dnevno za sve odrasle osobe starije od 19 godina.

Dugotrajni unos iznad te granice povećava rizik od štetnih efekata na zdravlje, osim ako lekar propisuje i nadzire dodatni cink za određeno zdravstveno stanje. Ako je vaš lekar iz bilo kojeg razloga preporučio dodatak cinka, raspitajte se o doziranju, obliku, učestalosti i dužini primene i kada ga i kako uzimati.

Da biste najbolje iskoristili cink bez preterivanja, usredsredite se na hranu kao izvor. Ako ste zabrinuti zbog nedovoljnog unosa cinka iz uobičajene ishrane, obratite se lekaru za uputstva i da li bi dodaci cinka bili prikladni za vas. Cink je jedna od najvažnijih hranljivih materija za optimalno zdravlje, a postizanje prave ravnoteže od vitalne je važnosti da bismo osetili njegove dobrobiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs