I kardiolozi je preporučuju

Dok smo ovo jeli svaki dan, pucali smo od zdravlja: Što pre vratite ovu žitaricu u svakodnevnu ishranu!

Još jedan dokaz da su "sirotinjska" i prirodna jela mnogo bolji izbor za zdravlje od modernih

Nutricija 27.10.2020. - 12:04h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shuterstock

Sa dolaskom modernih namirnica na naše tržište i težnjom da se odreknemo jela koja važe za "sirotinjska", većina ljudi odavno je prestala da jede proso. To je velika šteta, s obzirom na mnogobrojne prednosti koje nam ova lako svarljiva žitarica nudi.

 

Proso sadrži ključne amino kiseline koje pomažu izgradnji ii obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D

 

Kaša od prosa pomaže i zdravlju nervnog sistema, zbog vitamina B1 koji sadrži, a zbog obilja vitamina B5 stres i pritisak se lakše oslobađaju. Naročito dobro utiče na zdravlje starijih ljudi, jer pozitivno utiče na zdravlje mozga, memorije i fizičkih sposobnosti.

 

Proso sadrži i puno gvožđa i magnezijuma, a jedinjenja koja se u njemu nalaze pomažu čišćenju tela od teških metala i drugih opasnih supstanci koje unosimo u telo. 

 

Kardiolozi ga preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće, jer je puno kalijuma koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...